Soha ne használd a repülőgép ülésének ezt a részét

GettyImages-1459135841
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy repülőgépen is számos olyan hely van, ahol megbújhatnak a fertőzést okozó kórokozók. Ilyen az a picike WC, melyet akár száz ember is használ órákon keresztül, vagy az ülés előtt lévő tálcás asztalka, ahol vannak, akik esznek, és akadnak, akik pelenkát cserélnek. De van ennél egy sokkal koszosabb és piszkosabb hely is a légiutas-kísérők szerint. Mit gondolsz, hol lehet ez?

A megfejtéshez annyit segítünk, hogy ha már helyet foglaltál a repülőgépen, nem kell messzire menned onnan, hogy elérd a „bűnös” helyet. Szó szerint ott lesz egy karnyújtásnyira. Nem is sejtenéd, hogy mi lesz az.

Ez a repülőgép legkoszosabb része 

Egy Reddit-fórumon valaki arra kért egy légiutas-kísérőt, hogy mondja el, melyek azok a nyugtalanító titkok, amelyeket mindenképpen elhallgatnak az utasok elől, ennek ellenére nem ártana, ha tudnák. Az egykori légiutas-kísérő azt javasolta a kérdezőnek, hogy soha, de soha ne használja, soha ne tegyen semmit az előtte lévő ülés háttámláján lévő zsebbe.
Ennek pedig az az oka, hogy bár az ülés zsebéből kiszedik a szemetet, de ezt a szűk kis tárolót soha nem fertőtlenítik ki.

Vannak, akik nem csak evésre használják az előttük lévő ülésen található tálcaasztalkát
Vannak, akik nem csak evésre használják az előttük lévő ülésen található tálcaasztalkátBraunS / Getty Images Hungary

El tudod képzelni, mi minden kerülhet erre a helyre? Minden, amit nem szívesen fognál a kezedbe, vagy amivel nem szívesen érintkeznél egyéb más formában sem. A stewardess felsorolt néhány dolgot azok közül a „kincsek” közül, melyekre ő bukkant az ülészseb takarítása közben. Akadt a kezébe piszkos papír zsebkendő, használt táska, alsónadrág, zokni, rágógumi, félig elfogyasztott nassolnivaló és almacsutka is. Ezek után valóban jobb, ha kétszer is meggondoljuk, hogy az előttünk lévő ülés zsebébe betesszük-e mobiltelefonunkat, a laptopunkat, az újságunkat vagy a velünk utazó könyvünket.

Jó tanács: ne aludjunk ablaknak döntött fejjel a repülőn

A repülőgépek utasterei alapvetően olyanok, mint a csíratelepek. Mindössze nyolc óra alatt egyetlen E. coli sejt több mint 12 millió sejtből álló kolóniává válhat. Valószínű, hogy csak és kizárólag az előttünk lévő asztaltálcán több a kórokozó, mint egy WC-ülőkén vagy egy mobiltelefonon.

Például egy tanulmány feltárta, hogy a tálcás asztalkán négyzetcentiméterenként többezernyi telepképző egység baktérium is megtapadhat.

Csak viszonyításképpen jó tudni, hogy a mobiltelefonokon ezzel szemben négyzetcentiméterenként 27-30 telepképző egységet mutattak ki.

De a légiutas-kísérő attól is óva int minket, hogy levegyük a cipőnket a repülőgépen, vagy hogy rövidnadrágot viseljünk repülés közben, mert így nagy esélyt adunk magunknak arra, hogy összeszedjük a kéretlen baktériumokat. 

Jobban járunk, ha a cipőnket sem vesszük le a repülőgépen
Jobban járunk, ha a cipőnket sem vesszük le a repülőgépenGhislain Marie David de Lossy / Getty Images Hungary

Mindemellett nem tanácsos a repülőgépen elaludni sem, főleg nem úgy, hogy az ablaknak döntjük a fejünket. Hogy miért? Mert nem tudhatjuk, hogy előtte épp mennyien és mivel fogdosták össze vagy törölték át az ablakot.

Így védhetjük meg az egészségünket repülés közben

A légiutas-kísérők és a tapasztalt repülőgéputasok szerint van azonban egy jól bevált módja annak, hogy megvédjük magunkat a kórokozóktól repülés közben is. Azt tanácsolják, hogy mindig vigyünk magunkkal alkoholtartalmú antibakteriális törlőkendőt, amely valóban ténylegesen elpusztítja a baktériumokat. Ha ezzel áttöröljük a tálcaasztalt, a biztonsági öv fogantyúját, a kartámaszt és a fejtámla gombját, valamint az ablak körüli területet, illetve a szellőzőnyílásokat, akkor sokkal nagyobb esélyünk van elkerülni, hogy megbetegedjünk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek