Ha jót akarsz, itt eszedbe ne jusson fertőtlenítőkendőt használni

GettyImages-1356500619

Jellemzően a Covid óta az átlagosnál több antibakteriális törlőkendőt használunk, és gyakran az indokolthoz képest jóval többször sikálunk vele szinte mindent. Sokszor ott és akkor is bevetjük, amikor semmi nem indokolja, vagy egyáltalán nem is lenne szabad fertőtlenítővel tisztítani. Ugyanis vannak olyan felületek és tárgyak a lakásban, melyeket kifejezetten tilos fertőtlenítőkendővel törölgetni.

Az antibakteriális törlőkendő sok esetben lehet praktikus a tisztításban, például akkor, ha időt akarunk spórolni a takarítással, vagy ha két legyet akarunk ütni egy csapásra, mert egy mozdulattal akarjuk elérni, hogy az otthonunk tisztább és biztonságosabb legyen. Azonban nem vethetjük be mindenáron ezeket a fertőtlenítővel átitatott nedves törlőkendőket, mert van, hogy többet ártunk vele, mint használunk. Sorra vettük azokat az eseteket, amikor jobban tesszük, ha a tisztítás más módját választjuk. 

Gyermekjátékok

Bár az antibakteriális törlőkendő kiválóan eltávolítja a szennyeződéseket, gondolnunk kell arra is, hogy mindezt nem teszi nyomtalanul, hiszen a megtörölt tárgyakon a tisztasággal együtt megjelenik a rongyon lévő vegyszer is. Éppen ezért nem javasolt a gyerekjátékokat törlőkendővel tisztítani, mert azokat a gyerekek a szájukba veszik, és a vegyszer káros lehet az egészségükre. 

Jobb, ha a gyerekjátékokat ecetes vízzel töröljük át fertőtlenítőkendő helyett
Jobb, ha a gyerekjátékokat ecetes vízzel töröljük át fertőtlenítőkendő helyett2K Studio / Getty Images Hungary

De nem csak emiatt nem lenne szabad antibakteriális törlőkendőket használni napi rendszerességgel. A túl gyakori fertőtlenítés miatt megnövekedhet az antibiotikum-rezisztens baktériumok száma, és emiatt a baktériumok nem vagy csak kevésbé lesznek érzékenyek az antibiotikumok károsító hatására. 

Egy szappanos vizes vagy egyéb háztartási tisztítószerrel való lemosás után a legtöbb felület szintén csíramentes lesz.

A legjobb, ha a gyerekjátékokat ecetes vízzel töröljük át, vagy ha a játék vízálló, be is áztathatjuk 15 percre az ecetes oldatba, hogy elpusztuljanak a baktériumok. Ezután öblítsük le alaposan, majd hagyjuk a levegőn megszáradni. 

Nedvszívó felületek

Ahhoz, hogy az antibakteriális hatás eredményes legyen, a használati utasításnak megfelelően célszerű néhány percig a megtisztított felületen hagyni a kendőből származó vegyszert. Ám így megvan az esélye annak, hogy nemcsak a baktériumok pusztulnak el, hanem a felület is károsodik, ha magába szívja a fertőtlenítőszert. A kellemetlenségek elkerülése érdekében célszerű az adott felületen egy kis részen letesztelni, hogyan reagál a törlőkendőre a tisztítandó közeg.

Konyha

A konyhapultot, ahol a nyers csirkehústól kezdve a bevásárlószatyorig minden megfordul, sokszor nem elég csak egy antibakteriális törlőkendővel átsimítani, hogy valóban makulátlanul tiszta legyen. A konyhapult a kórokozók és a baktériumok melegágya, éppen ezért nem elég pusztán antibakteriális törlőkendővel megtisztítani. A szakemberek azt javasolják, hogy jobb, ha helyette szappanos vagy mosogatószeres forró vizet és egy tiszta szivacsot használunk. 

Jobban járunk, ha a konyhában nem nedves törlőkendővel fertőtlenítünk, hanem zsíroldó szerekkel tisztítjuk meg a felületeket
Jobban járunk, ha a konyhában nem nedves törlőkendővel fertőtlenítünk, hanem zsíroldó szerekkel tisztítjuk meg a felületeketLumiNola / Getty Images Hungary

Soha ne akarjuk fertőtlenítőkendővel ragyogóvá varázsolni az egész konyhát a tűzhelytől a hűtőszekrényen, a mikrohullámú sütőn át a mosogatóig. Ugyanis az antibakteriális törlőkendő nem nagy felületek tisztítására szolgál. Ráadásul csak rontunk a helyzeten, ha több felületre ugyanazt az egy kendőt használjuk, mert így a baktériumokat mi magunk juttatjuk el egyik helyről a másikra.

Fürdőszobai felületek

A fürdőszobában nap mint nap rengeteg baktérium tanyázik, melyek elszaporodása ellen egy antibakteriális törlőkendő nem sokat segít. A baktériumok hatékony elpusztításához legalább öt-tíz percig a felületen kell maradnia a fertőtlenítőszernek, ami antibakteriális törlőkendővel nem oldható meg. A törlőkendők túlzott használatával pedig káros vegyi anyagoknak tehetjük ki az egészségünket. Éppen ezért jobb, ha a fürdőszobában ide készült speciális fertőtlenítőszert használunk, ami megküzd a szappanhabbal és a vízkővel is, ennek ellenére gyengéd, és nem károsítja a felületeket. 

Keményfából készült felületek

Az antibakteriális törlőkendőben lévő vegyszerek és egyéb összetevők idővel károsíthatják a keményfából készült felületeket is, amelyek egy idő után elveszíthetik fényüket. A fát nemcsak a vegyszer, hanem már önmagában a nedvesség is károsíthatja, ráadásul a törlőkendők után viszonylag hosszú ideig nedves marad a felület. 

Ha otthon fertőtlenítünk, a fából készült felületekre speciális tisztítószert használjunk
Ha otthon fertőtlenítünk, a fából készült felületekre speciális tisztítószert használjunkSellwell / Getty Images Hungary

A fafelületek tisztítása esetén igaz, hogy a kevesebb több. A fapadlót, a bútorokat és a faszegélyeket nem szabad gyakran suvickolni, mert a felület idővel elhomályosodik.

Ez duplán igaz a antibakteriális törlőkendőkre, hiszen azok alkoholt tartalmazhatnak, ami károsítja a fa felületét.
Ebben az estben is javasolt olyan speciális, fafelületekre készült tisztítószereket használni, melyek biztonságosan alkalmazhatók.

Bőr- és lakkozott felület

A legtöbb fertőtlenítő vagy antibakteriális törlőkendő alkoholt tartalmaz, ami gyakori használat után kiszárítja és koptatja a lakkozott, valamint a bőrből készült bútorokat, tárgyakat. A vegyszeres kendő helyett használjunk inkább enyhén szappanos vizet a tisztításhoz. Ha mindenképpen fertőtleníteni szeretnénk, győződjünk meg arról, hogy a tisztítókendő nem tartalmaz alkoholt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra