Nem kell kidobni: ezeket az ételeket még megeheted akkor is, ha penészesek

GettyImages-1397896755

Veled is megesett már, hogy egy ügyes mozdulattal eltávolítottad a lekvár tetejéről azt a kis szürke, szőrös foltot, és utána nyugodt szívvel megtöltötted vele a palacsintát? Hidd el, semmi rosszat nem tettél! Az élelmiszer-biztonsági szakértők szerint ugyanis vannak olyan élelmiszerek, melyeket akkor is megehetünk, ha már megjelent rajtuk a penész.

A penészgombák bárhol megtalálhatók a levegőben, de ahhoz, hogy megtelepedjenek, számos külső és belső tényező megléte szükséges. Ilyen például a savas és nedves közeg, a tároláshoz nem megfelelő hőmérséklet, a penészgombák anyagcsere-képessége és a szaporodásuk sebessége. Hoztunk néhány példát arra, hogy melyek azok az ételek, amelyek biztonsággal fogyaszthatók azután is, hogy eltávolítottuk róluk a rajtuk megjelent penészt, és melyek azok, amelyeket semmiképpen ne együnk meg akkor, amikor már romlásnak indultak.

A lekvárt biztonsággal megehetjük

A magas élelmiszerárak mellett nyilván sokan meggondolják, mikor dobják a kukába azt az ételt, aminek már lejárt a szavatossága. De az élelmiszerek eltarthatóságáról nemcsak a csomagoláson feltüntetett dátum, hanem a rajtuk megjelent penész is árulkodik. Ám a lekvár, valamint a kemény gyümölcsök és zöldségek azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, amelyeket akkor is megehetünk, miután a penészgombát biztonságosan eltávolítottuk róluk.

Ha a kemény élelmiszerekről levágjuk a penészes részt, az épen maradt végét még elfogyaszthatjuk
Ha a kemény élelmiszerekről levágjuk a penészes részt, az épen maradt végét még elfogyaszthatjukYuraWhite / Getty Images Hungary

A szakemberek mindezt azzal magyarázzák, hogy a lekvár elegendő cukrot tartalmaz ahhoz, hogy a sértetlenül maradt részeket tartósítsa.

A penész eltávolításakor ügyeljünk arra, hogy ne csak a romlott részt vágjuk le, hanem legalább még egy egy centiméteres részt is szeljünk hozzá a termékből.

Továbbá nagyon fontos, hogy a keresztszennyeződés elkerülése érdekében a kés ne érintkezzen a romlásnak indult résszel.

Az említett élelmiszereken kívül a praktikus megoldás biztonsággal alkalmazható a kemény sajtok és szalámik esetében is.

A penész akár mérgező is lehet

Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket semmiképpen nem szabad megenni, ha már csak egy apró felületen is megjelent rajtuk a penész. És nem csak azért, mert a penészgomba megváltoztatja az élelmiszer küllemét, ízét és állagát.

A vízben gazdag, lágy gyümölcsök penészesen már nem ehetők
A vízben gazdag, lágy gyümölcsök penészesen már nem ehetőkPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Még akkor is tilos a fogyasztásuk, ha el is tudnánk távolítani róluk a penészt.

A kerülendő ételek közé tartoznak a joghurtok, a tejföl, a lágy sajtok és a tésztaszószok, mert ha ezekről le is vágjuk a penészes részt, az alatta lévő nedvesség táptalaja marad a penészgomba továbbterjedésének. Még ha nem is látunk több penészt a lekaparás után, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az étel ehető, mivel egyes penészgombák olyan mérgező anyagokat termelnek, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki. Éppen ezért jobb az óvatosság.

A fentebb felsoroltakon kívül mindenképpen ki kell dobni, ha penészt találunk rajta: 

  • a lágy gyümölcsöket és zöldségeket, ilyen például az eper, uborka és paradicsom,
  • a lágy sajtokat, a túrót és a krémsajtot, valamint a reszelt, morzsolt és szeletelt sajtot. Ez magában foglalja azokat a sajtokat is, amelyeket eleve penész borít, ám egy másik penész is megszállta, amely nem volt része a gyártási folyamatnak,
  • kenyereket és pékárukat,
  • főtt ételeket, különösen az olyan rakott ételeket, amelyek húst, tésztát és gabonát tartalmaznak,
  • a mogyoróvajat, hüvelyeseket és dióféléket,
  • a felvágottakat és a virslit.

Baktériumok is szennyezhetik az élelmiszereket 

Nemcsak a penész telepedhet meg az ételen, hanem vele együtt szaporodhatnak a láthatatlan baktériumok is.

A baktériumok is ételmérgezéshez hasonló betegségeket okozhatnak, ezek tünetei közé tartozik az émelygés, a hasmenés és a hányás. Ezen betegségek súlyossága a baktérium típusától, a lenyelt mennyiségtől és az egyén egészségi állapotától függ.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra