Ez történik, ha repülés közben nem használod a repülő üzemmódot a telefonodon

GettyImages-1557801260
Olvasási idő kb. 5 perc

A tavasz beköszöntével a légitársaságok szinte egymásra licitálva kínálják az olcsóbbnál olcsóbb repülőjegyeket a világ minden tájára. Az ilyen utazásoknál ugyanakkor nemcsak a kényelem fontos, hanem a repüléssel kapcsolatos szabályok betartása is. Az egyik elterjedt előírás, hogy még a gép levegőbe emelkedése előtt be kell kapcsolni a repülő üzemmódot telefonunkon.

Valóban szükség van a repülőgép üzemmód használatára, vagy csupán egy számos kellemetlenséggel járó, feleslegesen erőltetett intézkedésről van szó? 

Mi az a repülő üzemmód?

A repülő üzemmód egy olyan beállítás az okostelefonon, amely ideiglenesen felfüggeszti a különféle kommunikációs jeleket, még akkor is, ha az eszköz többi funkciója teljesen működőképes marad.

A repülő üzemmódba állított mobillal nem lehet internetezni és telefonálni
A repülő üzemmódba állított mobillal nem lehet internetezni és telefonálniThomas Barwick / Getty Images Hungary

Akkor, amikor repülő üzemmódba kapcsoljuk telefonunkat, a készülék nem fogadja azokat a rádiójeleket, amelyek lehetővé teszik a szöveges üzenetek küldését vagy fogadását, a hívások lebonyolítását és az internetelérést. A már letöltött szöveges üzenetek, valamint egyéb tárolt információk azonban így is elérhetőek, ahogyan az eszközre már mentett dokumentumok, játékok, zenék vagy filmek is.

Ezért van rá szükség

A repülő üzemmódra a repülőgép érzékeny kommunikációs és navigációs rendszereinek védelme érdekében van szükség. Ezek ugyanis ugyanazokat a frekvenciákat használják, mint a mobiltelefonok és a táblagépek 3G, 4G és 5G adatátviteli lehetőségei, ezért sebezhetőek a rádiójel-interferenciával szemben.

A közös frekvenciahasználat az akadálya a repülőn való telefonhasználatnak
A közös frekvenciahasználat az akadálya a repülőn való telefonhasználatnakManish Rajput / Getty Images Hungary

Úgy kell ezt elképzelni, mint amikor analóg FM-rádiót hallgatunk az autóban, és nem hallunk tisztán egy dalt, mert közben egy másik adás hangja is beszűrődik, amely egy közeli frekvencián sugároz. 

Abban az esetben, ha a repülőgéppel vészleszállást kell végrehajtaniuk a pilótáknak, vagy valamilyen vészhelyzet adódik a fedélzeten, esetleg a leszállópályán,

a gépet a földi irányítással összekötő kommunikációs vonalaknak világosan érthetőnek kell lenniük, amit egy mobilon keresztül történő hívás is akadályozhat.

Az 5G tovább nehezíti a helyzetet

A repülő üzemmód kimondottan kritikussá vált azóta, hogy több mobilszolgáltató bevezette az 5G lehetőségét. A földi antennákból és az emberek által használt 5G-eszközökből generált jelek ugyanis jelentős interferenciát okozhatnak a repülés legkritikusabb időpontjában. 

Ez a zavaró jel a gép ereszkedése és leszállása közben megnehezítheti a pilóták dolgát például abban, hogy felismerjék, milyen messze van a talajszint.

Mi a helyzet a fedélzeti wifivel?

A legtöbb légitársaság fizetős szolgáltatásként kínálja a fedélzeti wifi használatát. Ám ez nem zavarja a repülőgépek kommunikációját, hiszen nem rádiójelekkel, hanem műholdjelekkel működik, továbbá nem csatlakozik a földön lévő egyetlen mobiltelefon-toronyhoz sem. Ez azt jelenti, hogy ha valaki hajlandó a szolgáltatásért fizetni, akkor repülés közben akár videót is streamelhet, szörfözhet az interneten és adatokat tölthet le onnan.

A fedélzeti wifi biztonságosan használható
A fedélzeti wifi biztonságosan használhatóJasmin Merdan / Getty Images Hungary

Ez történik, ha nem állítjuk repülő üzemmódba a telefont

Ha elfelejtjük a telefonunkat repülőgép üzemmódba kapcsolni, vagy szándékosan figyelmen kívül hagyjuk a szabályokat, kicsi az esélye annak, hogy katasztrófa következzen be emiatt. De ha mégis hiba csúszik a gépezetbe, annak a következményei akár végzetesek is lehetnek, éppen ezért nem érdemes kísérteni a sorsot. Ennek különösen abban az esetben van nagy jelentősége, amikor a repülőgépek robotpilótái a pilóták vezérlése nélkül landolnak, hiszen ehhez megbízható információkhoz kell jutniuk a rádiós magasságmérőkből.

Az 5G szolgáltatás különösen megzavarhatja a repülőgépek működését
Az 5G szolgáltatás különösen megzavarhatja a repülőgépek működésétd3sign / Getty Images Hungary

Ha egy 5G-képes eszköz nincs repülő üzemmódra állítva, akkor emiatt a repülőgép hibásan érzékelheti a kifutópálya feletti magasságot.

Ennek pedig ijesztő következményei lehetnek. Ahhoz, hogy a katasztrófa bekövetkezzen, elég, ha csak egy utas figyelmen kívül hagyja a szabályokat.

Az akkumulátornak is jót tesz

A vezeték nélküli jelek fogadása és küldése a mobiltelefon akkumulátorát is jelentősen megterhelik, ezáltal gyorsabban lemerítik. A repülőgép üzemmódra váltással tehát növelhető az üzemidő. 

Ha szeretnéd tudni, melyek azok a ruhadarabok, amelyeket nem célszerű repülőgépen viselni, olvasd el erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek