Ezzel a népszerű, hétköznapi itallal teheted tönkre a tüdőd

GettyImages-1223774237

Az ép tüdő az egészség alapfeltétele, és számos dologgal támogathatod a szerv hatékony működését, tisztulását. Ám olyan ital is akad, amivel csak tönkreteszed, főleg, ha már egyébként sem teljesen egészséges.

A modern életvitelben számos tényező akad, ami veszélyezteti tüdőnk épségét, vagy épp rontja a légzés hatékonyságát. Ilyen például a légszennyezés, az aktív vagy akár passzív dohányzás, de egyesek szerint még az esetek többségében rossz testtartással társuló ülő munkavégzés is. Némi tudatossággal sokat tehetsz a tüdőd egészségéért, ezt pedig az egész szervezeted meghálálja majd, jó állapotú tüdővel könnyebben küzdheted le a vírusfertőzéseket is.

A tüdő egészségét a káros anyagok lehetőség szerinti elkerülésével, a rendszeres testmozgással, a helyes légzés és testtartás elsajátításával, de még az étkezéseddel is támogathatod. A jó hír az, hogy ezek a tényezők hozzájárulnak az egész szervezet optimális működésének fenntartásához, így mindenképp érdemes odafigyelni rájuk.

Meglepő módon a szénsavas italok hatással lehetnek a tüdő egészségére

Lehet, hogy az ember még nem is sejti, de ha tüdőkárosodásban vagy olyan betegségben szenved, mint az asztma vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), egészségére befolyással lehet a szénsavas italok tüdejére gyakorolt hatása. Mielőtt kiválasztanád a következő frissítőd, gondolkodj el azon, hogy talán érdemes lenne elhagyni a szénsavas italokat.

Azt már valószínűleg tudod, hogy a dohányzás abbahagyása és a több testmozgás egyaránt fontos életmódbeli tényező a tüdő egészségének optimalizálása szempontjából. De vajon mi van azzal, amit megiszol?

Ha valaki szénsavas italokat, például üdítőket iszik, meglepődhet, ha megtudja, hogy ezek az italok szerepelnek az American Lung Association kiadványában azon dolgok listáján, amelyeket az embernek el kell kerülnie, ha tüdőbetegsége, például asztmája van.

Az ALA szerint ezek a buborékok gázképződést okoznak, ami olykor megnehezítheti a légzést, szorító érzést okozva a mellkasban, vagy akár az asztma fellángolását is kiválthatja. Így az ALA azt mondja, hogy bár nincs meghatározott étrend az asztmások számára, ha valaki érintett, kerülnie kell a gázokat okozó étrendi kiváltó tényezőket.

A New York-i székhelyű Jorge M. Mercado, a NYU Langone Kórház tüdőgyógyászati, kritikus gondozási és alvásgyógyászati osztályának munkatársa a gyulladással egészítette ki azokat az okokat, amelyek miatt érdemes elkerülni ezeket az italokat a tüdő egészsége érdekében.

„A szénsavas italok növelhetik a szervezetünkben levő gyulladás mértékét”

– kezdte dr. Mercado hozzátéve, már végeztek kutatást, amely szerint potenciálisan növeli az asztma kockázatát. De azt is hozzáfűzte, hogy ha valakinek még nincsenek tüdőproblémái, előfordulhat, hogy nem kell riadót fújnia.

„Azoknál az egyéneknél, akiknek nincs tüdőproblémája, nem volt túlságosan nagy negatív következménye a szénsavas italok fogyasztásának és a tüdőbetegségeknek” – mondja dr. Mercado, aki hozzátette, ennek ellenére a cukros üdítőkről mindenképpen érdemes leszoknunk, mert csak árthatunk magunknak a fogyasztásukkal.

A szénsav és a COPD nem valami jó kombináció

Frank S. Coletta, a Mount Sinai South Nassau-i Sleep Center társigazgatója azt mondja, hogy az üdítőkben és más szénsavas italokban hozzáadott egyes összetevők további problémákat okozhatnak a tüdő egészsége szempontjából.

„Azt javaslom, hogy az asztmás vagy COPD-s betegek minden esetben tartózkodjanak a szénsavas italok fogyasztásától” – figyelmeztet dr. Coletta, kiemelve, hogy ezeknek a betegeknek a tüdeje korlátozottan képes megbirkózni az üdítő egyes összetevői által okozott fokozott gyulladással. Megjegyzi, hogy a problémás összetevők közé tartozik a nátrium-benzoát és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup is.

Legalább olyasmit ne fogyassz, ami biztosan károsítja
Legalább olyasmit ne fogyassz, ami biztosan károsítjabluecinema / Getty Images Hungary

Ha kifejezetten COPD-d van, a Cleveland Clinic azt mondja, hogy a koffeint tartalmazó szénsavas italokat is kerülni kell a napi hidratálás eszközeként. Ebben az esetben ez elsősorban annak a ténynek köszönhető, hogy sok szénsavas ital koffeint tartalmaz, ami megzavarhatja egyes COPD-gyógyszerek hatását.

A pezsgő italok helyett a Cleveland Klinika azt javasolja, hogy ha az ember COPD-s, napi hat-nyolc pohár víz vagy más koffeinmentes ital fogyasztása a legjobb módja a hidratálásnak.

A buborékok lényege

Azon túl, hogy a beszívott buborék, valamint a koffein miatti puffadás és gyulladás hatására a tüdő gyengülhet, a testsúlyodra gyakorolt hatás egy másik szempont, amely végül potenciálisan hatással lehet a tüdő egészségére.

Andrew Martin, a Deborah Heart and Lung Center Tüdőgyógyászati Osztályának vezetője kiemelte: a szénsavas italok a koffein hatásai mellett főként a súlyon keresztül befolyásolják negatívan a tüdő egészségét.

Jobb, ha vigyázol a tüdődre
Jobb, ha vigyázol a tüdődreKobus Louw / Getty Images Hungary

Úgy tűnik, hogy a szénsavas italok enyhe kockázatot jelentenek a tüdő egészségére és a légzésfunkciókra, különösen az asztmában vagy COPD-ben szenvedők esetében, dr. Mercado szerint a valóság az, hogy a legtöbb ember számára nem ez a legfontosabb tüdőkockázati tényező.

Bár szerepelnek a tüdőnk épen tartása érdekében végrehajtandó életmódbeli változtatások listáján a szénsavas italok, összességében az olyan fontos lépések mögé szorulnak, mint a dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a testsúly szabályozása – mondja dr. Mercado.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek