6 egyszerű szokás, amitől tudatosabb és boldogabb leszel

GettyImages-1296222665 (1)

A felgyorsult világban az embereket egyre több stressz, egyre több elvárás és folyamatos impulzusok terhelik. Mindezek, valamint az állandó online jelenlét, a megfelelni akarás, illetve a gyermekkori nehézségek, traumák miatt egyre csak nő a szorongással küzdők száma, a tudatosság gyakorlásával viszont boldogabbakká is válhatunk.

Egy vizsgálat során kiderült, hogy létezik egy ígéretes és valóban hatásos módszer, amely csökkenti a félelmet. Ez pedig nem más, mint a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét, ami úgy képes feloldani a nehéz helyzetet és a stresszt, hogy a jelenre irányítja a figyelmet. Ez az éberség képes megszüntetni az aggodalmaskodást, elűzni a negatív gondolatokat, illetve átalakítani a gondot okozó, azt kiváltó emlékeket, tapasztalatokat. 

Az agy a tudatosságot sutba dobva pihen

Az agy a test teljes energiatermelésének 20 százalékát használja fel: egy fantasztikus számítógép, mely ragyogóan képes új dolgokat megtanulni, de munkája elég sok erőt felemészt. Épp ezért a amikor csak lehet, igyekszik robotpilóta-üzemmódba váltani, hogy tudatos agyunk pihenhessen egy kicsit. Ilyenkor az ismerős dolgokat keresi a minket körülvevő világban, és igyekszik automatikusan végrehajtani egyes feladatokat. Így lehetséges az, hogy hosszú utakat teszünk meg úgy, hogy később abból semmire sem emlékszünk.

Ez a nagyszerű funkció ugyanakkor egyre többször lép működésbe, ha túl fáradtak vagyunk,

és olyan pillanatok tudatos megélését is ellehetetleníti, amelyekben tulajdonképpen semmi szükségünk nem lenne a robotpilótánkra. 

A tudatosság gyakorlása fontosabb, mint gondolnád
A tudatosság gyakorlása fontosabb, mint gondolnádHello World / Getty Images Hungary

Ezekben a bizonytalan és gyorsan változó politikai, társadalmi és gazdasági időkben ugyanakkor elengedhetetlen, hogy néha megálljunk, és keressük a módját annak, hogy még tudatosabbnak és energiával telibbnek érezzük magunkat. Ha tudatosabbak vagyunk, sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy pozitívumokat lássunk az életünkben – és jobb döntéseket hozzunk, amelyek segítenek boldogabbnak érezni magunkat.

Így lehetséges a tudatosság gyakorlása

Az egyensúly megtalálásának titka az, hogy új tapasztalatokkal kísérletezzünk, amelyek felkeltik figyelmünket, és segítenek megérteni önmagunkat és környezetünket. Ha arra ösztönözzük elménket, hogy megváltoztassák a perspektívát, olyan lehetőségeket tárunk fel, amelyeket korábban nem feltétlenül láttunk. Kezdésként vezesd be az alábbi hat gyakorlatot az életedbe, egyenként néhány napon keresztül. Ne úgy tekints rájuk, mint egy újabb tételre a teendők listáján, hanem szórakozásként, amelyet bárki hozzáadhat a napjaihoz.

1. Táncolj úgy, mintha senki sem látna

A tánc nemcsak szórakoztató, hanem újra és újra bebizonyosodott, hogy fizikailag, mentálisan, érzelmileg és lelkileg is felerősít bennünket. Válassz egy számodra megfelelő időpontot, és egy olyan dallamot, amely felkelti az érdeklődésed, és merülj el a zenében!

2. Gyakorold a szeretetteli cselekvéseket

Mindannyiunknak értelmes, értékes emberi kapcsolatokra van szüksége – saját jólétünk érdekében is. Ez tesz minket emberré. Válassz ki valakit mindennap, és oszd meg vele, mi az, amit szeretsz benne, bármilyen kicsi dolog is legyen az. A nagy dolgok gyakran így kezdődnek.

3. Gondold újra a shoppingolást

A fogyasztás iránti megszállottságunk lassan nemcsak bolygónkat, hanem egyéni és kollektív boldogságunkat is tönkreteszi. Kulcsfontosságú mutatója annak, hogy robotpilótamódban élünk. Gyakran azért vásárolunk dolgokat, hogy ne kapcsolódjunk be az életünkben igazán fontos dolgokba. Négy napon keresztül kísérletezz azzal, hogy csak élelmiszert vásárolsz, és nézd meg, hogy ez segít-e egy kicsit jobban rácsodálkozni a körülötted lévő világra, a természetre.

Ez segíthet boldogabbá válni
Ez segíthet boldogabbá válniKarrastock / Getty Images Hungary

4. Állj fel egy kicsit

Egy évszázaddal ezelőtt még csak 10 százalékunk dolgozott ülőmunkában. Most ez a szám közelebb van a 90 százalékhoz. Az egész napos ülés az „új dohányzás”; egészségügyi problémákat okoz világszerte. Gondolj arra, hogyan tudod rendszeresen megmozgatni tested a nap folyamán, legyen az egy gyors séta a háztömb körül, vagy egy álló íróasztal beszerzése. Már kis mennyiségű rendszeres mozgás is elősegíti tudatos elménket.

5. Írj egy levelet kézzel

Jelenleg átlagosan hetente 1500-szor nézzük meg telefonunkat, és ezzel a függőséggel sokszor megszakad a kapcsolat azokkal, akiket szeretünk. Írj levelet valakinek, aki különleges, és magyarázd el neki, miért vagy hálás azért, hogy az életedben van. Ez egy egyszerű, de elfeledett kommunikációs forma, amelynek erőteljes hatása van.

6. Bánj okosabban az időddel

Az időnek nem kell uralkodnia rajtunk. Az online naptárak és értesítések ma már rendkívül egyszerűvé teszik számunkra a kikapcsolást és a robotpilóta-működést. Rohanunk egyik találkozóról a másikra, nem igazán élvezzük az utat, csak kipipáljuk az elért eredményeinket.

Ezen a héten mindennap lopj egy kis időt erre a célra.

Ez azt jelentheti, hogy lemondasz egy nem annyira fontos találkozót vagy társasági eseményt, vagy megkérsz egy barátot, hogy segítsen a házimunkában. Töltsd meg a napot, vagy legalább egy részét olyasmivel, amit valóban élvezel Ez segít abban, hogy jobban odafigyelj arra, ami számít, nem pedig arra, ami a leghangosabban kiabál, jelez és pittyeg a fülünkbe.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra