Ez a 16 kérdéses teszt segít felmérni, mennyire törődik veled a partnered

Egy kiegyenlített, egészséges kapcsolatnak szerves részét képezi a válaszkészség és az érzékenység. Egy olyan partner, aki törődik veled és megfelelően reagál az igényedre, és akinek hasonlókat adhatsz te is.

Még békeidőben is, amikor nincs világjárvány, otthoni munkavégzés és egy-két gyerek, akiknek online zajlik az oktatás, nagy segítség egy olyan partner, akire lehet számítani. Aki segít, ha felborulni látszik a magánélet és a munka egyensúlya, akinek bátran elmondhatod, ha csalódott, szomorú, vagy egyszerűen csak épp rossz passzban vagy.

Ti mennyire reagáltok egymásra?

Dev Crasta amerikai pszichológus nemrég közzétett kutatása szerint az észlelt partneri válaszkészség (PPR) a kapcsolattudomány sarokkövévé vált. Harry Reis 2004-es megfogalmazása szerint a PPR-skála azt hivatott mérni, hogy mennyire érezzük úgy, hogy a partnerünk reagál az igényeinkre.

De miért ilyen fontos a PPR-skála a kapcsolatok kutatásában? Részben a Reis és csapata által végzett kutatások során megpróbálták felmérni azokat a tényezőket, amik hozzájárulnak a partnerek párkapcsolattal való elégedettségéhez. A magas PPR-szintű párok nagyobb valószínűséggel foglalkoznak önismerettel, és az eredmények szerint az egymás iránti hála, bizalom és támogatás nagyobb mértékben van jelen a kapcsolatukban. Az eredményekből kiderül az is, hogy a magas PPR-értékkel rendelkező pároknál stresszhelyzetben alacsonyabb kortizolszintet mértek, sőt tovább is élnek, mint azok, akik kevésbé elégedettek a párkapcsolatukkal.

A PPR-t tanulmányozó kutatók korábban többféle módszert is kipróbáltak a partnerek reakciókészségének számszerűsítésére. Crasta és munkatársai azonban úgy vélik, hogy a válaszkészség csak egy része az egésznek. Ezenkívül figyelembe kell venni azokat a tényezőket is, amik idővel változnak, például amikor a párok eltávolodnak egymástól, ennek következtében pedig másképp kezdik el értékelni a kapcsolatukat. A tanulmány szerzői fontosnak látták, hogy foglalkozzanak azzal a jelenséggel is, amikor a kapcsolat kezdeti szakaszában az intenzív érzelmek hatására még elnézőbbek vagyunk a párunkkal és bizonyos párkapcsolati problémákkal szemben.

A nehézségek ellenére is odafigyeltek egymásra?
A nehézségek ellenére is odafigyeltek egymásra?Nicola Katie / Getty Images Hungary

A fentiekkel kiegészített, úgynevezett észlelt válaszkészség és érzéketlenség skálája (PRI) segítségével Crasta és csapata három különböző vizsgálatot végzett, a résztvevők minden esetben 18 és 60 év közöttiek voltak. Kezdetben összehasonlították a korábban PPR-skála segítségével mért eredményeket, majd ezeket szűrték tovább az előfordulásuk gyakorisága alapján. Így végül 16 elem került a PRI-skálába, amit most te is kipróbálhatsz.

Az egyes elemekre 0 és 5 közötti pontszámot adhatsz. Ami egyáltalán nem jellemző, az 0 pontot, míg a párkapcsolatra teljes mértékben jellemző elem 5 pontot fog érni. Minden elemet a partnered vonatkozásában kell értékelni.

 1. Valódi figyelemmel fordul felém.
 2. Úgy tűnik, érdeklik a gondolataim és érzéseim.
 3. Megértő.
 4. Szeretné megérteni a múltamat.
 5. Észreveszi az igényeimet.
 6. Figyelembe veszi az igényeimet, válaszkész.
 7. Komolyan veszi az aggodalmaimat.
 8. Megérti a nézőpontomat.
 9. Nem fogadja el az érzéseimet és a gondjaimat.
 10. Figyelmen kívül hagyja az én nézőpontomat.
 11. Könnyedén elutasítja az aggodalmaimat.
 12. Úgy tűnik, figyelmen kívül hagyja a számomra fontos dolgokat.
 13. Nem igazán érti a vágyaimat és az igényeimet.
 14. Valójában nem veszi komolyan az aggodalmaimat.
 15. Gyakran nem hallja meg, amit mondok.
 16. Amikor aggódom vagy stresszelek valami miatt, csak ront a helyzeten, ha mesélek neki erről.

A PRI-skálán belül az első 8 elem alkotja a válaszkészségi skálát, a második csoport pedig az érzéketlenségi skálát. A pontokat összeadva a válaszkészséggel kapcsolatos átlagos pontszám valamivel 3,5 felett van: többnyire 2,4 és 4,7 között. Az érzéketlenségi átlagpontszám alig 1: az emberek többsége 0 és 2 közötti értéket kapott.

A PRI értéke akár rövid időn belül is változhat. Általánosságban elmondható, hogy a PRI-skálán magas pontszámot elérő emberek összességében elégedettebbek a kapcsolatukkal, úgy érzik, hogy partnerük érzelmileg támogató, konfliktushelyzetekben pedig az ellenséges magatartást alacsonyabb mértékűre értékelik.

A párok interakciójának mérésében a PRI nagy segítség lehet, a szakemberek mégis azt javasolják, hogy a skála alkalmazása közben vegyük figyelembe, hogy a partnerünk viselkedése sokszor a mi hozzáállásunkat tükrözi. A kapcsolatok minősége a párok egymással történő kommunikációjának függvénye. Arra összpontosítva, hogy mennyire vagyunk válaszkészek és érzékenyek egymással szemben, könnyebb túljutni az olyan stresszes helyzeteken is, mint a mostani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra