A tej tényleg élet, erő, egészség, vagy ezt már rég meghaladta a tudomány?

A kortárs kutatások cáfolni látszanak a klasszikus nézetet, miszerint a tej az egyik legegészségesebb ital.

Gyerekkorunkban még mindenhol azt lehetett hallani, hogy a tej hihetetlenül egészséges, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani, napjainkban azonban már nem áll ennyire biztos lábakon ez az állítás. A tudósok két csoportra oszlottak: az egyik fél továbbra is tejivásra buzdít, míg a másik azt állítja, a tehéntej fogyasztása (különösen felnőttkorban) nem természetes, sőt gyakran egyenesen káros. Az igazság valahol félúton van – írja a Discover cikke, mely néhány kortárs kutatást szemlézett a témában.

Tele van hasznos tápanyagokkal – de ezzel nincs egyedül

A tejfogyasztás híveinek legfőbb érve, hogy a tej dúskál a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokban: ezek közé tartozik a kalcium, mely segít az egészséges fogak és csontok felépítésében, a D-vitamin, a jód, a magnézium, a szelén, a laktoferrin pedig segít a vasfelszívódásban. Emellett a tej fontos antioxidáns és antikarcinogén hatású, egy másik tejfehérje, a kazein pedig akadályozza a káros baktériumok bélfalhoz tapadását. Ezek a hasznos tápanyagok ugyanakkor más forrásból is beszerezhetők – állítják kutatók.

A tej valóban fontos kalciumforrás (napi két-három pohár fedezi egy felnőtt napi kalciumigényét), azonban nem az egyetlen – mondja Christopher Gardner, a Stanford Egyetem táplálkozástudomány-professzora. A kalcium (mely a Földön előforduló ötödik leggyakoribb elem) „szinte bárhonnan” beszerezhető – rengeteg kalciumot tartalmaz például a lazac, a szardínia, a chiamag, a mandula, a leveles zöldségek, a füge és a narancslé.

Mennyire egészséges a tej?
Mennyire egészséges a tej?Sam Edwards / Getty Images Hungary

Nem biztos, hogy annyira jó a csontoknak

David Ludwig és Walter Willett, a Harvard endokrinológus kutatói nemrég publikált tanulmányukban a tej „varázslatos” csonterősítő hatását igyekeztek megcáfolni: a két szakember által összegyűjtött adatok szerint épp azokban az országokban a leggyakoribb a csípőtörések előfordulása, ahol a legtöbb tejet és a legtöbb kalciumot fogyasztják. Ellenben azokban az országokban, ahol a lakosság a legkevesebb tejet és tejtermékeket fogyasztja, nem volt megfigyelhető efféle kirívóan magas esetszám. Ez az összefüggés természetesen semmit sem bizonyít (lehet véletlen is), ugyanakkor a kutatók szerint érdekes perspektívába helyezi a korábban szuperegészségesnek gondolt tejivást.

Kutatások bizonyították, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen isznak tejet, gyorsabban nőnek (nem véletlen, hiszen a tehéntej legfőbb feladata a borjú testi fejlődésének segítése). Napi egy pohár tej gyerekkorban plusz egy centimétert ad hozzá a felnőttkori magassághoz – állítja Ludwig. A nagyobb azonban nem mindig jobb: a felmérések szerint minél magasabb valaki (vagyis minél hosszabbak a csontjai), annál nagyobb a csonttörések kockázata.

Az emberiség jelentős hányada laktózérzékeny

A „tejellenes” nézetet valló szakemberek szintén gyakran felemlegetik a laktózintolerancia jelenségét, mely bizonyítja, hogy a tehéntej fogyasztása nem természetes az ember számára. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 65 százalékának a szervezete képtelen teljes egészében lebontani a tejcukrot, de ennek eloszlása egyenetlen: míg Észak-Európában mindössze 5 százalék ez az arány, Dél-Európában 71 százalék, egyes ázsiai és afrikai országokban pedig akár 90 százalék is lehet. Az eltérés hátterében evolúciós okok állnak: a tejivás és a tejtermékek fogyasztása hagyományosan észak-európai szokás – állítja Willett –, a világ jelentős része csecsemőkora után egyáltalán nem iszik tejet, szervezetükben ezért nem alakulnak ki a tejcukor lebontásához szükséges gének.

Természetesen a tejcukorra érzékenyek számára is van lehetőség a tejivásra: a boltokban egyre gyakrabban és egyre változatosabb formában kapni laktózmentes tejet, de népszerűek a növényi tejek is (a szójatej, mandulatej, kókusztej, s a többi), melyek nemcsak laktózmentesek, de alacsonyabb a zsír- és cukortartalmuk is, mint a tehéntejnek. Vitaminban és rostban gazdagok, ugyanakkor fehérjében jóval szegényebbek, mint a klasszikus tej.

Súlyosabb betegségekkel is összefüggésbe hozták

Néhány kutatás súlyosabb betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozza a tejfogyasztást: a japán Jamanasi Egyetem szakemberei szerint a tej és tejtermékek fogyasztása növeli a prosztatarák és a méhtestrák kifejlődésének kockázatát, utóbbit különösen az idősebb, változókor utáni hormonterápiában nem részesülő nők esetében. Ennek a hatásnak a magyarázata talán a tejben található növekedési hormonban rejlik, amely, ha szintje túlzottan megemelkedik, fokozza a tumornövekedést is. Az összefüggés azonban csak feltételezett, jóval több és pontosabb vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy valóban képet kapjunk a tejtermékek fogyasztása és a rák kialakulásának vélt vagy valós kapcsolatáról.

Miért kéne az embernek egy másik faj tejét innia? – vetik fel a tejellenesek
Miért kéne az embernek egy másik faj tejét innia? – vetik fel a tejellenesekPeopleImages / Getty Images Hungary

Mások a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatára hívják fel a figyelmet a túlzásba vitt tejfogyasztás esetén, melynek oka a tehéntej magas zsír- és cukortartalma. Ugyan az összefüggés itt sem teljesen bizonyított, tény, hogy a zsír és a cukor túlzott bevitele növeli a túlsúly, a magas vérnyomás és más problémák kialakulását. A szakemberek a zsírcsökkentett tejet és tejtermékeket ajánlják, ugyanakkor ennek is lehetnek hátulütői: Ludwig szerint a zsírcsökkentett tejtől a gyerekek kevésbé érzik telítve magukat, ezért nagyobb valószínűséggel akarnak nassolni két étkezés között. A legjobb megoldás inkább az, ha nem viszed túlzásba a tejivást: korábban napi három pohár tejet tartottak megfelelőnek a szakemberek, ma ezt sokan már túl soknak tartják – mondja Willett.

Az étrend része, nem önmagában fogyasztod

Az emberek többsége nem önmagában, hanem reggelihez, ebédhez, uzsonnához vagy vacsorához iszik tejet – hangsúlyozza Gardner –, ezért amikor a tej egészséges vagy éppen egészségkárosító mivoltáról beszélünk, sohasem szabad önmagában vizsgálnunk. Az étrendtől és az étkezési szokásoktól függ, kinél milyen hatást vált ki a tejivás. Ha valaki a cukros üdítőitalok helyett kezd inkább tejet inni, kétségtelenül javulni fog az egészsége, ellenben, ha valaki alapból változatosan és egészségesen táplálkozik, odafigyel a hasznos tápanyagok bevitelére és ehhez adja hozzá a rendszeres tejivást, nem észlel magán különösebb változást.

A tej tehát nem ördögtől való, sőt sok tekintetben nagyon egészséges, ugyanakkor hátulütői is vannak, a benne található hasznos tápanyagokat pedig számos egyéb forrásból is be lehet szerezni. Érdemes ügyelni a mennyiségre és arra, hogy milyen étrend részeként, milyen ételekhez és milyen rendszerességgel fogyasztod.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra