Okozhat-e rákot a tapadásmentes edény?

GettyImages-1344988838

A teflonserpenyő roppant praktikus főző- és sütőedény, de vigyázni kell a használatával. Sokszor halljuk, hogy rákot okozhat, de mi igaz a rémes pletykákból?

A tapadásmentesség óriási előny a konyhában, főleg, ha jóízű sütés-főzésről van szó. Ebben ugyanis segítségére van mindenkinek a teflonbevonatú serpenyő. Ezzel az edénnyel azonban vigyázni kell. A teflonban ugyanis perfluoroktán-származék van, mellyel az EU irányelvei szerint is, de elsősorban a saját érdekünkben óvatosan kell bánni.

Mennyire veszélyes valójában tapadásmentes edényeket használni?

A tapadásmentes serpenyők használata bizonyos hőmérsékleteken biztonságosnak tekinthető, de vannak alternatívák, amelyeket kipróbálhatsz helyette. 

A serpenyő valószínűleg az egyik leggyakrabban használt konyhai eszközünk. A tapadásmentes serpenyők különösen kényelmesek, mert olyan bevonattal rendelkeznek, amely megkönnyíti a használatukat és a tisztításukat. És bár egyszerűbbek, vita folyik arról, hogy a tapadásmentes edények valóban biztonságosak-e.

A tapadásmentes edények megkönnyítik az olyan ételek, mint a tojás és a palacsinta elkészítését kevesebb vaj vagy olaj felhasználásával. Van azonban némi vita a tapadásmentes serpenyők készítéséhez használt vegyi anyagok lehetséges egészségügyi kockázatai körül.

Magas hőmérsékleten a tapadásmentes bevonatok lebomlanak, és káros vegyi anyagokat bocsáthatnak ki, de még mindig sok mindent nem tudunk arról, hogy ezek a vegyszerek hogyan hatnak ránk. Az emberi szervezetben felhalmozódó vegyi anyagok hosszú távú hatásai nem teljesen ismertek.

Mi az a tapadásmentes edény?

A tapadásmentes edények csoportja olyan edényeket és serpenyőket foglal magában, amelyek szintetikus anyagokkal vannak bevonva, hogy megkönnyítsék az edények használatát és tisztítását. Ez magában foglalhatja a serpenyőket, egyes edényeket és speciális főzőberendezéseket, de a legtöbbünknek serpenyője van ezzel a bevonattal.

Az Environmental Science and Pollution Research International 2017. októberi áttekintése szerint a tapadásmentes bevonatok készítéséhez leggyakrabban használt vegyület a politetrafluor-etilén (PTFE), amit leggyakrabban teflonnak neveznek.

A teflon népszerű az edényekben, mert ellenáll a hőnek és víztaszítóként működik, ezért nagyon felforrósodhat, de lehetővé teszi a folyékony összetevők mozgását, amelyek így nem tapadnak a serpenyőhöz. Egyes textíliákban is megtalálható.

Egyéb edényanyagok közé tartozik a perfluoroktánsav (PFOA) és a perfluoroktán-szulfonát (PFOS). Ezeket a vegyszereket évtizedek óta használják nemcsak edényekben, hanem más háztartási termékekben is, például szőnyegekben és papírárukban. Kiválóan ellenáll a hőnek, a tapadásnak és a karcolásnak.

Tapadásmentes anyagot csak az edény külső felületének bevonására használnak. A mag továbbra is készülhet más anyagokból, például rozsdamentes acélból, alumíniumból, kerámiából vagy más anyagokból.

A szív számára egészségesebb lehet a kisebb olajigény, de lehetnek kockázatok
A szív számára egészségesebb lehet a kisebb olajigény, de lehetnek kockázatokmtreasure / Getty Images Hungary

A tapadásmentes edények lehetséges kockázatai

Arról beszélnek, hogy a tapadásmentes serpenyők és edények olyan vegyi anyagokkal, mint a PTFE, PFOA és PFOS, növelhetik bizonyos betegségek kockázatát, vagy egyéb negatív egészségügyi következményekkel járhatnak.

A kiindulópont az, hogy a tapadásmentes bevonat idővel lebomlik és lehámlik, lehetővé téve az apró darabok bejutását az elfogyasztott ételbe, így a vegyszerek bejutnak a szervezetbe, és kárt okoznak.

A PTFE lehetséges kockázatai

A tapadásmentes bevonatok vezető gyártói a PTFE-vel kapcsolatos aggodalmak tudatában azt sugallják, hogy a tapadásmentes teflonbevonatok biztonságosan használhatók 260 Celsius-fokig, és hozzájárulnak a szív számára egészséges életmódhoz, mivel csökkentik az olajigényt.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a PTFE-bevonatú edények olyan gázokat és vegyi anyagokat bocsáthatnak ki, amelyek enyhén vagy súlyosan mérgezőek az emberekre, az Environmental Science and Pollution Research International 2017. októberi áttekintése szerint. A kutatók szerint azonban további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni a hosszú távú hatásokról.

A PTFE-vel készült tapadásmentes bevonatok a főzési folyamat során mikroműanyagokat szivároghatnak be az ételbe. Egy 2021 májusában megjelent cikk szerint a mikroműanyagok nagyon apró műanyagtörmelékek, amelyek a környezetünkben lévő műanyagok lebomlása révén jutnak a testünkbe, és bár még nem értjük teljesen az egészségünkre gyakorolt hatásukat, egyre nagyobb aggodalomra adnak okot.

A The Science of the Total Environment 2022. decemberi kutatása szerint több milliárd mikroműanyag szabadulhat fel a PTFE-bevonatú edényekkel történő főzés során.

Megvannak a tapadásmentes edények előnyei, azonban a hátrányokkal is számolni kell
Megvannak a tapadásmentes edények előnyei, azonban a hátrányokkal is számolni kellIurii Krasilnikov / Getty Images Hungary

Lehetséges PFOA- és PFOS-kockázatok

Hasonló aggodalmak vannak a PFOA- és PFOS-bevonatokkal kapcsolatban. Mivel nem bomlik le könnyen, a PFOA-expozíció nagyon gyakori az emberekben, de az egészségre gyakorolt hatások nagyrészt ismeretlenek.

Állatokon és embereken végzett vizsgálatok összefüggésbe hozták ezeket a vegyi anyagokat a különféle rákos megbetegedések, például a hererák és a mellrák nagyobb kockázatával az American Cancer Society szerint. De a szakemberek azt is hozzátették: további kutatásra van szükség arról, hogy ezek hogyan hatnak az emberekre.

Tehát a tapadásmentes edények biztonságosak vagy sem?

Arra a kérdésre, hogy a tapadásmentes serpenyők mérgezőek-e vagy sem, a rövid válasz (jelenleg) az, hogy nem igazán ismerjük használatuk hosszú távú hatásait, de helyes használat esetén biztonságosnak tekinthetők. További kutatásokra van szükség a biztonsági aggályok teljes körű felméréséhez.

A tapadásmentes edények használatának legbiztonságosabb módja a gyártó által megadott főzési és gondozási utasítások betartása. Magasabb hőmérsékleten történő főzés esetén nagyobb lehet a kockázat, így az alacsony és közepes lángon történő főzés segíthet alacsonyan tartani a kockázatokat.

Mik lehetnek a PTFE-ből készült edények alternatívái?

A PTFE-ből és más vegyi anyagokból készült tapadásmentes edények viszonylag olcsók, könnyen beszerezhetők, használhatók és tisztíthatók. 

Szerencsére vannak más lehetőségek is tapadásmentes serpenyőkből és edényekből, amelyeket biztonságosan használhatsz.

Az alumíniumot általában professzionális konyhákban használják, mert jól vezeti a hőt. De reagál a savas összetevőkkel, és könnyen meghajlik. Bizonyos élelmiszerekkel való kémiai reakciók fémek kimosódását okozhatják.

A szénacél egyre népszerűbb, mert könnyű, tartós, megfizethető, és a legtöbb hőforrással kompatibilis. Hátránya, hogy több törődést és munkát igényel, hogy elkerüljük az étel leragadását.

Az öntöttvas serpenyők hosszú élettartamúak és megfizethetőek. Megfelelően elő kell készíteni őket a tapadásmentesség érdekében, és a karbantartásuk is bonyolult lehet.

A kerámiaedények drágábbak lehetnek, de nagyszerű azok számára, akik természetesebb anyagokból készült tapadásmentes opciót szeretnének. Bár a kerámia nem szivárog be az élelmiszerbe, előfordulhat, hogy nem melegszik fel gyorsan és egyenletesen.

A rézserpenyők gyönyörűek, és egyenletes főzést tesznek lehetővé. Ezek azonban drágák, és sok karbantartást igényelnek. Ha nem ápoljuk megfelelően, a réz beszivároghat az élelmiszerekbe.

A rozsdamentes acél népszerű választás a professzionális szakácsok körében, mert rendkívül tartós, és ellenáll a karcolásnak. Hátránya, hogy a fém beszivároghat az élelmiszerbe. Azt is nehéz lehet megakadályozni, hogy az étel összeragadjon az ebből készült eszközökben.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra