Ezt csináld 40 fölött a szebb alakért és jó hangulatért

GettyImages-1345260384

Kevesen ismerik, pedig a tai chi mindig is egyike volt azoknak a mozgásformáknak, melyeket a keleti orvosok előszeretettel ajánlottak, mert kímélő módon segíti a testi és a szellemi egészséget. Már kutatásokkal is igazolták ennek a harcművészeti formának a létjogosultságát, lássuk, miért érdemes belefognod!

A keleti orvoslás, egészségmegőrzés fura sportja nem csak megalkotói szerint hatékony. Korábban a Harvard Egyetem tanulmányában krónikus szívbetegséggel küzdő pácienseket figyeltek meg 12 héten keresztül. Az egyik csoport kezelésének egy tai chi program is részét képezte, és az eredmények rávilágítottak, hogy a kontrollcsoporttal szemben a tai chi gyakorlatokat végzők eredményei jelentős javulást mutattak egészségi állapotukban. A résztvevők arról számoltak be, hogy a tai chi nemcsak az izomerejüket és rugalmasságukat javította, de a szívüknek is jót tett.

11 mód, ahogyan a tai chi jótékony hatással lehet az egészségre

A tai chi tehát egy olyan mozgásforma, amely egyes harcművészeteken alapul, lassú mozdulatok és mély lélegzetvételek kombinációját foglalja magába. A tai chi számos fizikai és akár érzelmi előnnyel is rendelkezik: ezek közé tartozik a szorongás és a depressziós tünetek csökkenése is. Mindezeken túl segíthet bizonyos krónikus betegségek tüneteinek kezelésében is. Lássuk, mi az, amit már a tudomány is bizonyított róla!

1. Csökkenti a stresszt

A tai chi egyik fő előnye, hogy képes csökkenteni a stresszt és a szorongást.

2018-ban egy tanulmány során összehasonlították a tai chi stressz okozta szorongásra gyakorolt hatását a hagyományos testmozgással. A kutatók úgy találták, hogy a tai chi ugyanolyan előnyökkel jár a stressz okozta szorongás kezelésében, mint a testmozgás. Mivel a tai chi magában foglalja a meditációt és a koncentrált légzést is, a kutatók megjegyezték, hogy emiatt ez a mozgásforma stressz és a szorongás csökkentésében jobb is lehet, mint a többi edzésforma.

2. Javítja a hangulatodat

A tai chi segíthet javítani a hangulatot, ha depressziós vagy, vagy szorongsz. Egyes kutatások szerint a tai chi rendszeres gyakorlása csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit, mivel a lassú, tudatos légzések és mozgások pozitív hatással vannak az idegrendszerre és a hangulatszabályozó hormonokra.

GettyImages-674364962
Erre is lesz energiád Graiki / Getty Images Hungary

3. Segít, hogy jobban aludj

A tai chi rendszeres gyakorlása segíthet a pihentető alvásban. 

Egy tanulmány során szorongással élő fiatal felnőtteket követtek, miután hetente két tai chi órát írtak elő nekik 10 héten keresztül. A résztvevők beszámolói alapján a tai chit gyakorlók jelentős javulást tapasztaltak alvásminőségükben a kontrollcsoporthoz képest. Ugyanez a csoport szorongásos tüneteik csökkenését is tapasztalta.

4. Még a tökéletes súly elérésében is segíthet

A tai chi rendszeres gyakorlása fogyáshoz vezethet. Egy tanulmány nyomon követte a súlyváltozásokat egy felnőttcsoportban olyan emberek között, akik hetente ötször 45 percig gyakorolták a tai chit. A 12. hét végén ezek a felnőttek valamivel több mint egy kilót fogytak anélkül, hogy további életmódbeli változtatásokat hajtottak volna végre.

5. Jobb lesz a memóriád

A tai chi javíthatja a kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőttek gondolkodását. Még pontosabban, a tai chi segíthet javítani a memóriát és a végrehajtó funkciókat, mint például a koncentráció és az összetett feladatok elvégzése.

Így néz ki messziről
Így néz ki messzirőlMike Powell / Getty Images Hungary

6. Jobb koordinációt biztosít

A tai chi segíthet javítani az egyensúlyt és motoros funkciókat, valamint mérsékeli az eleséstől való félelmet az idősebb felnőtteknél. Csökkentheti a tényleges eséseket is már 8 hét edzés után, amitől javul a biztonságérzet és az életminőség. 

7. Egyes betegségek kiegészítő gyógymódja lehet

A tai chi kiegészítheti a hagyományos módszereket bizonyos krónikus betegségek kezelésében.

Kutatások szerint a tai chi következetes gyakorlása egyes embereknél csökkentheti a fibromyalgia tüneteit. A vizsgálatban részt vevők, akik 52 hétig gyakorolták a tai chit, nagyobb javulást mutattak a fibromyalgiával összefüggő tüneteik között, mint az aerobikot gyakorló résztvevők. 

8. Javítja a krónikus obstruktív tüdőbetegség tüneteit

A tai chi javíthatja a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyes tüneteit. Egy kutatás során COPD-vel élő emberek 12 hétig gyakorolták a tai chit. A vizsgálat végén javult a testmozgási képességük, és általános javulásról számoltak be életminőségükben.

9. A Parkinson-kórosoknak is reményt adhat

Egy 195 résztvevővel végzett vizsgálatban kiderült, hogy a tai chi rendszeres gyakorlása csökkenti a Parkinson-kórban szenvedők elesésének számát. A tai chi segíthet a lábak erejének és általános egyensúlyának növelésében is.

10. Még a szíved is hálás lesz érte

A tai chi a mérsékelt testmozgás biztonságos formája, amelyet szívkoszorúér-betegség esetén kipróbálhatsz.

Ennyi mindenben segíti a szervezetedet:

  • növeli a fizikai aktivitást
  • segít súlyt veszteni
  • javítja az életminőséget

11. A fájdalom is csökken, ha rendszeresen gyakorlod

Egy kisebb tanulmány során15 rheumatoid arthritisben szenvedő résztvevő gyakorolta a tai chit 12 héten keresztül. A vizsgálat végén a résztvevők kevesebb fájdalomról, valamint jobb mobilitásról és egyensúlyról számoltak be.

Egy nagyobb, korábbi tanulmány hasonló eredményeket talált térdosteoarthritisben (OA) szenvedő betegeknél is. Ebben a tanulmányban 40 térdízületi gyulladásos résztvevő 60 percnyi tai chit gyakorolt hetente kétszer 12 héten át. A vizsgálatot követően a résztvevők fájdalomcsökkenésről, valamint a mobilitás és az életminőség javulásáról számoltak be.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra