Nemcsak szépek, illatosak, finomak, hanem egészségesek is. A virággal készült italok ellenállhatatlan aromái és színei miatt egyre népszerűbbek, és miközben egy-egy üveg pitypang-, levendula- vagy rózsaszörppel lenyűgözhetjük a rokonságot és a szomszédságot, abban a boldog tudatban szürcsölhetjük édes frissítőnket a nyári melegben, hogy közben gyógyítjuk magunkat.
Akácszörp
Az egész utcát átjáró illatú akácfa nemcsak mámorító, de frissítő is a virága. Az ebből készült főzetet a kozmetikaipar például arctisztításra használja, ugyanakkor belsőleg is jótékony, többek között remek görcsoldó és nyugtató.
Hozzávalók:
• 2 bögre akácvirág
• 3 bögre víz
• 0,5 kg cukor
• 2 citrom leve
Elkészítés: A hideg vízbe tett virágot citrommal együtt áztatjuk egy napon keresztül, majd másnap hozzáadjuk a cukrot, és ezt követően felforraljuk. Az így kapott folyadékot átszűrjük, végül üvegekbe mérjük, egy nap dunsztolás után fogyasztható.
Rózsaszörp
A növények királynője egyben a kismamák természetes orvossága, hiszen a rózsa élettani hatása segíti a méh és a gyomor regenerálódását, Keleten máig rózsából készült szörpöt vagy rózsavizet itatnak az édesanyákkal a szülés utáni hónapokban.
Hozzávalók:
• 5 bögre rózsavirág
• 3 bögre víz
• 0,5 kg cukor
• 2 citrom leve
Elkészítés: Alapos mosás után addig főzzük a szirmokat, ameddig az összes kifehéredik, majd a leszűrt pirosas-rózsaszínes léhez adjuk hozzá a cukrot és a citromot, ezt követően átforraljuk, és kimerjük az üvegekbe. Dunsztolás egy napon keresztül.
Pitypangszörp
A gyermekláncfű néven is emlegetett sárga növény gyökere, szára és levele mellett szirma is fogyasztható. Remek méregtelenítő, de a máj- és emésztési panaszokat is hatékonyan enyhíti.
Hozzávalók:
• 1 bögre pitypangvirágszirom
• 3 bögre víz
• 0,5 kg cukor
• 2 citrom leve
Elkészítés: A vízbe tett szirmokat lassú tűzön melegítjük, ameddig a folyadék szép sárga színt kap. Majd lefedjük, és négy órán át pihentetjük, utána leszűrjük egy vászonanyag vagy szűrőedény segítségével, majd hozzáadjuk a citromot és cukrot. Az így kapott a folyadékot fél óráig újrahevítjük. A forró szörpöt üvegbe öntjük, és egy éjszakán át pihentetjük a fejre állított adagokat.
Ibolyaszörp
A jellegzetes illatáról híres lila virág kitűnő gyulladáscsökkentő és baktériumölő. Ma már csokoládét is készítenek szirmából, ami csak első hallásra tűnik újdonságnak, évszázadokkal korábban Wittelsbach Erzsébet magyar királyné, vagyis Sissi is kandírozott ibolyát csipegetett nassolás gyanánt.
Hozzávalók:
• 1 bögre ibolyavirág
• 3 bögre víz
• 0,5 kg cukor
• 1 citrom leve
Elkészítése: A virágokat vízbe tesszük, és addig melegítjük alacsony lángon, ameddig teljesen kifakulnak, és a víz átveszi a lila színt. Ezután leszűrjük, hozzáadjuk a folyadékhoz a cukrot és a citromot, majd újból 10 percig főzzük. Végül üvegekbe mérve dunsztoljuk egy éjszakán át.
Levendulaszörp
Napjaink legnépszerűbb növénye tökéletes nyugtatónak bizonyul. A levendula aromája csökkenti a stresszt, segíti a jó alvást, és a fejfájás ellen is nagyon hatásos, akár a kertben érezzük illatát, akár a poharunkban.
Hozzávalók:
• 1 bögre levendulavirág
• 3 bögre víz
• 0,5 kg cukor
• 1 citrom leve
Elkészítése: Először a cukrot tesszük a vízbe, és szirupot főzünk belőle, ebbe tesszük a megtisztított virágot, és hozzáadjuk a citromot. A főzetet egy napig pihentetjük, majd másnap átforraljuk, mielőtt üvegekbe tesszük, és egy napot a dunsztban hagyjuk.
Mérgező növények
Ugyan számos vadvirágot hasznosíthatunk a konyhában, de nem minden ehető, ami illatozik. A színes növényeket is érdemes olyan óvatossággal kezelni, mint a gombákat, csak akkor dolgozzuk fel a szirmokat, szárakat és leveleket, ha biztosan tudjuk, hogy ehető. A legtöbb mérgező növény visszafordíthatatlan bajt okozhat, ilyen a gyalogbodza, az aranyeső, a gyöngyvirág, a kikerics, a labdarózsa, a boglárka vagy a hóvirág.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés