Ezt a 3 technikát próbáld ki, amikor rád tör az egyik legpusztítóbb érzés

GettyImages-1265371206

Már mindent kipróbáltál a szorongásod kezelésére? Talán ezt a 3 technikát még nem ismered.

Mindegy, mire fókuszálva élted meg, de biztosan megjelent már életedben a szorongás kéztördelő, arcát ráncosra aggódó manója, amely a lehető legszélsőségesebben képes kinyújtani fejedben a helyzet súlyosságának rétestésztaszerű érzetét. És bár ez kifejezetten kalapemelésre méltó teljesítmény, azért mégiscsak mindenki inkább a saját mentális egészségét tartja szem előtt a szorongás ambíciói helyett. Dr. Alice Boyes, a szorongásról publikált író és klinikai szakpszichológus 3 olyan technikát is javasol, amelyekről talán még nem hallottál, és amelyek segíthetnek kilakoltatni a fejedben tanyát verő szorongást.

A kezeletlen szorongásra rámehet az egészséged

Emberként könnyen elkezdünk szorongani, legyen szó akár életszakaszváltásról, új helyzetbe csöppenésről, vagy hirtelen helyzetekkel való szembesülésről. Ha nem ismerjük fel és nem próbálunk meg kezdeni valamit a feldolgozásával, az egészségünk is rámehet, akár krónikus fájdalmat is okozva testünkben. Vannak, akik naplózással próbálnak enyhíteni szorongásukon, vannak, akik az étrendjükkel szeretnék meghackelni ezt az érzést, de akár az ókori filozófusokhoz is fordulhatunk útmutatásért ez ügyben. Dr. Boyes más irányból közelíti meg a problémát, és ezeket ajánlja szorongás ellen:

Amikor lecsap ránk a szorongás, úgy érezhetjük, kis hibáink bármikor katasztrofális következményekbe torkollhatnak. Ilyenkor ezt a 3 technikát próbáld meg ezek ellen az érzések ellen
Amikor lecsap ránk a szorongás, úgy érezhetjük, kis hibáink bármikor katasztrofális következményekbe torkollhatnak. Ilyenkor ezt a 3 technikát próbáld meg ezek ellen az érzések ellenDelmaine Donson / Getty Images Hungary

1. „Most nincs sürgető vészhelyzet” technika

Evolúciós értelemben a szorongást arra találták ki, hogy megragadja a figyelmünket és a veszélyforrásra fókuszáltak tudjunk maradni. Modern életünkben a megoldást keresve a túlgondolás gubancos negatív spiráljába gabalyodunk bele, amikor szorongunk. Nemcsak kimerítő, de megzavarhatja az alvásunkat, a kapcsolatainkat és a koncentrációs képességeinket is, míg végül félelmeink inkább elhomályosítják helyzeti éleslátásunkat. Egyre nagyobbnak, végzetesebbnek és mindenre kihatónak látjuk a problémánkat: ha például tökéletlenségre derül fény a munkavégzésünkben, akkor attól kezdünk el rettegni, hogy túl sok hibát fogunk felhalmozni, és elveszítjük a karrierünket, a státuszunkat minden mással együtt, amiért keményen megdolgoztunk. Ismerősen hangzik?

Hogy leállítsuk a katasztrófagondolkodásunkat, kipróbálhatjuk a „most nincs sürgető vészhelyzet” technikát. Engedd meg magadnak először csak egy perc erejéig, hogy átjárjon ez a mondat, és abbahagyhasd a stresszelést. Aztán nyújtsd ki ezt az időtartamot 5 percre, aztán 10-re. Ha már ez jól megy, megpróbálhatsz akár félórás vagy egy egész órás felmentést adni magadnak a szorongás érzése alól. Dr. Boyes szerint ugyanis általában a szó szoros értelmében nem olyan problémával kell szembenézned, amelyet abban a percben kellene megoldanod, vagy amely a következő pillanatban készül lecsapni életedre.

A szorongás sötét helyre vezethet minket, ezzel a 3 technikával küzdj meg ellene
A szorongás sötét helyre vezethet minket, ezzel a 3 technikával küzdj meg elleneElva Etienne / Getty Images Hungary

2. Aktiváld a szorongásodtól független elemi értékeid egyikét

Ez a technika más irányból közelíti meg a „jelenleg nincs vészhelyzet” gondolat megerősítését. Lényege, hogy megengedd magadnak, hogy a szorongásodon kívül egy másik módon is kapcsolódni tudj a világhoz. Gondold végig, milyen belső értéket tartasz a legfontosabbnak? Például ha sokra tartod a rendet, miként tudnád ezt a jelenedben megtapasztalni? 

Találd meg, mi az a cselekvés, amelyben meg tud nyilvánulni az elemi értéked, és amikor nagyon szorongsz, próbáld meg ennek az 5-15 perces változatát kivitelezni. Így megélheted, hogy több vagy a szorongásodnál, igazából egy kompetens, sokoldalú egyén vagy. A gyakorlat segít visszanyerni a kezed közül kiröppent stabilitást, és az időlimit miatt nem fogsz átesni a ló túloldalára, nem próbálod meg a termelékenységeddel kiérdemelni az önértékelésedet.

3. Ne menekülj tovább a szorongásod elől

Rengeteg energiába kerülnek a szorongás kicselezésére tett kísérletek, tűnjenek azok produktívnak (sportra, munkára fókuszálás), vagy károsnak (egy doboz fagyi benyalása). Kimerítő folyton a problémáink elől menekülni, így dr. Boyes szerint akár szembe is nézhetünk velük. Ahelyett, hogy megpróbálnánk elfojtani a szorongás érzését, próbáljuk megengedni magunknak, hogy megéljük ezt a felettébb kellemetlen érzést. Szabjunk neki korlátot is, mondjuk fél órát, aztán eredjünk dolgunkra. Ne hagyjuk, hogy a szorongás felülkerekedjen rajtunk, csak engedjük meg neki, hogy létezzen bennünk és áthullámozzon rajtunk jövése-menése. 

Fontos, hogy ne menjünk bele az elménk kecsegtető felajánlásába, amely arra invitál minket, hogy kezdjünk el megoldási stratégiákon dolgozni a szorongás eltüntetésére, mivel az a korábban említett negatív aggódásspirálba húzhat minket, és épp ezt a fárasztó munkát akarjuk elkerülni ezzel a technikával. 

Próbáljunk meg önegyüttérzést gyakorolni, amikor az élet nehéz. Teljesen oké, ha semmi sem oké éppen, de ne az önsajnálatban keresd a megoldást, mert attól csak még rosszabbul fogod érezni magadat. Ehelyett legyél magaddal empatikus, és nyújts magadnak valódi vigaszt a nehéz helyzetekben.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra