Ha így használod a szódabikarbónát a fürdőszobában, nagyon meg fogsz lepődni

GettyImages-1145505440

A korpásodás sokak életét megnehezíti. Van, akiknél csak néha-néha jelennek meg a zavaró, fehér pihék a hajtöveknél, de sokaknál hosszú távon jelentkezik a szűnni nem akaró jelenség. A legtöbben kínosan érzik magukat miatta, és mindent megtesznek, hogy megszabaduljanak tőle, de sajnos ez nem mindig egyszerű. Lássuk, érdemes-e bevetned a szódabikarbónát a kellemetlen jelenség ellen.

korpásodás világszerte a népesség mintegy felét érinti – különböző mértékben. A viszkető fejbőr és a vállra hulló fehér darabkák a legjellegzetesebb ismérvei az állapotnak, de sokszor a haj és a fejbőr extra zsírosodása, vagy extrém kiszáradása is kísérheti a jelenséget.

Ha régóta fennáll a gond, akkor érdemes utánajárni az okoknak egy orvos segítségével, mert rengeteg tényező vezethet a fejbőr korpásodásához, többek között gombás fertőzés, allergia, hormonális változás, stressz, vagy akár a hideg szél, mely kiszárítja a fejbőrt. 

Használhatunk szódabikarbónát a korpásodás ellen?

Bár vannak olyan anekdotikus beszámolók, amelyek szerint a szódabikarbóna hatékony korpásodásra, egyelőre nincs olyan kutatás, amely alátámasztaná ezt a konkrét állítást.

Nagyon bosszantó tud lenni
Nagyon bosszantó tud lennikwanchaichaiudom / Getty Images Hungary

Klinikai bizonyítékok vannak azonban arra, hogy a szódabikarbóna károsíthatja a hajat és irritálhatja a bőrt. Mit jelent ez az egész? Ennyi még nem sokat, hiszen attól, hogy valamire nincs bizonyíték, még könnyen lehet remek, hatékony módszer, amit eddig nem vizsgált senki. Ha azonban a tudomány olyasmire talált bizonyítékot, ami szinte kizárja, hogy a módszer valóban működjön, vagy épp több hátránya van, mint előnye, akkor nevezhetjük az évtizedes barbatrükköt nem működő lájfhekknek, akármennyire is szeretjük a régi, természetes megoldásokat. Most is valami hasonló történt. 

Miért használnak az emberek szódabikarbónát a korpásodás ellen?

Bár a kutatások nem bizonyították, hogy a szódabikarbóna hatékony kezelés a korpásodás ellen, egyes beszámolók azt sugallják, hogy az emberek bizonyos sikereket értek el vele. A módszer támogatói gyakran hivatkoznak a következő tanulmányokra álláspontjuk alátámasztására, bár a kutatás nem említi kifejezetten a korpásodást.

Egy 2013-as laboratóriumi tanulmány jelezte, hogy a szódabikarbóna gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik – ez lehet egy ok a trükk elterjedése mögött.

Egy másik, 2005-ös tanulmány 31 pikkelysömörben szenvedő ember megvizsgálása után úgy találta, hogy a viszketés és az irritáció csökkent a szódabikarbónás fürdők után. Ezzel érvelnek a módszer rajongói, de vajon ennyi elég a sikerhez?

Miért lehet a szódabikarbóna káros a hajra és a fejbőrre?

Egy 2014-es tanulmány szerint az átlagos fejbőr pH-értéke 5,5. Általában a hajszál pH-ja 3,67. Ennek az egyensúlynak a megőrzése fontos a haj egészsége szempontjából. A kutatás említi, hogy a szódabikarbóna pH-értéke 9, és arra a következtetésre jutott, hogy a magas pH-értékű samponok használata töredezett hajhoz és fejbőrirritációhoz vezethet. 

A rövid távú hatások csapnak be

Eleinte a szódabikarbóna hasznosnak tűnhet: eltávolíthatja a lerakódásokat és kiszáríthatja a fejbőrt, így a tisztának és kevésbé zsírosnak tűnik. Idővel azonban irritálhatja azt, és megfoszthatja a haj természetes olajától.

A bőr pH-ja fontos a védőfunkció szempontjából. Ha a pH megemelkedik, az vízveszteséget okozhat. Ettől a fejbőr száraz, érzékeny, kevésbé rugalmas lesz. 

Kellemetlen látvány
Kellemetlen látványRyanKing999 / Getty Images Hungary

Mi is pontosan a pH?

A pH a savasság-lúgosság szintjét jelzi. A skála 14 egységből áll:

 • Bármi, ami 7 vagy annál magasabb, lúgos 
 • Minden 7 alatti anyag savas
 • A tiszta víz pH-ja 7, ami semlegesnek számít
 • A test különböző részeinek pH-értéke eltérő:
 • A nyál pH-ja általában 6,5-7,5
 • A vér pH-ja általában 7,4
 • A haj pH-ja általában 3,67

Mi a különbség a szódabikarbóna és a sütőpor között?

Ha már itt vagyunk, essen szó arról is, mi a különbség a két, konyhában található, nagyon hasonló célra felhasznált fehér por között.

Az elsődleges különbség a kettő között, hogy a szódabikarbóna, a nátrium-hidrogén-karbonát, természetesen lúgos, és a sütés során folyadék és sav aktiválja. A sütőpor 30% nátrium-hidrogén-karbonátot, 5-12% monokalcium-foszfátot, illetve 21-26% nátrium-alumínium-szulfátot tartalmaz, és csak folyadék aktiválja.

Mit javasolnak az orvosok a korpásodás ellen?

Az állapotodtól függően az orvos valószínűleg speciális tulajdonságokkal rendelkező sampont javasol a korpásodás kezelésére. Ezek a samponok a következőket tartalmazhatják:

 • cink-pirition, antibakteriális és gombaellenes szer
 • kőszénkátrány
 • szalicilsav
 • szelén-szulfid, gombaellenes szer
 • ketokonazol, gombaellenes szer

Ezek jóval nagyobb eséllyel segítenek majd, mint az ősrégi módszer, ami hosszú távon inkább árthat. 

Úgyhogy bár néhány anekdotikus bizonyíték ennek ellenkezőjére utal, a szódabikarbóna nem bizonyított kezelés a korpásodás ellen. Magas pH-értéke miatt hosszú távú használata károsíthatja a hajat és a bőrt, ha samponként, vagy azzal elkeverve használják.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra