Mit tehetsz a korpásodás ellen? 9 dolgot biztosan!

A korpásodás világszerte a népesség mintegy felét érinti – különböző mértékben. A viszkető fejbőr és a vállra pergő fehér darabkák a legjellegzetesebb ismérvei a betegségnek, de sokszor a haj és a fejbőr extra zsírosodása, vagy extrém kiszáradása is kísérheti a jelenséget. Mutatjuk, mit tehetsz ellene!

A korpásodás hátterében számtalan ok húzódhat meg, okozhatja allergiás reakció (például valamilyen kozmetikai cikkre), de akár seborrheás dermatitisz vagy egy, a fejbőrön egyébként is jelen lévő gomba elszaporodása, esetleg a bőr extrém kiszáradása is.  

Rengeteg bolti készítmény áll rendelkezésünkre, ha szeretnénk búcsút inteni a korpának, de egy sor otthoni (így olcsóbb és sokszor környezetbarátabb) módszer is létezik, hogy javítsunk a tüneteken. 

9 otthon is bevethető praktika következik a Healthline gyűjtésében.

Teafaolaj

A teafaolajat régóta használja a kozmetikai ipar és a bőrgyógyászat is – a pattanásos és seborrheás bőr, sőt a pikkelysömör tüneti kezelésében is nagyon jó eredményekkel. A korpa ellen különösen hatékony lehet ez az ausztrál őslakosok által is kedvelt szer: ebben erős antimikrobális és gyulladáscsökkentő hatóanyagai segítik.

Teafaolaj
TeafaolajShutterstock

Hatása klinikailag is igazolt: ebben a kutatásban a dermatitsz és a korpásodás egy típusának kialakulásáért felelős gomba ellen is hatékonynak bizonyult. Egy másik, hasonló vizsgálatban pedig szintén impresszív eredményt ért el: 41 százalékkal csökkentette a gombásodással járó viszketést és zsírosodást is.

Légy azért óvatos! Hogy kivédd az allergiás reakciókat, először valamilyen hordozóolajjal (mondjuk, kókuszolaj társaságában) vidd fel a fejbőrödre. Ha nem okoz allergiás reakciót, lassan növelheted a teafaolaj mennyiségét.

Kókuszolaj

Sokféle táplálkozás-élettani előnye mellett a kókuszolaj bőrápolásból is jól vizsgázik, hidratáló hatásával például megelőzi a korpásodás tüneteit súlyosbító kiszáradást. Az ekcéma szimptómái ellen is sikerrel használják, mert hatékonyságában az ásványi olajokkal való összevetést is kiállja. Egy kutatásban nyolchetes használattal a kókuszolaj 68, az ásványi olaj pedig 38 százalékos állapotjavulást eredményezett a korpás fejbőrrel küzdők állapotában.

Bár további laboratóriumi vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy teljes legyen a bizonyosság, egyes tesztek a kókuszolajban is kimutattak antimikrobális tulajdonságot is. A nagyobb áruházakban beszerezhető terméket masszírozd a nedves hajba, majd öblíts!

Aloé

Az aloe vera nem csak a bőrápolási termékek gyakori összetevője, sokféle belgyógyászati betegség kiegészítő kezelésére is használják. A bőrre felvíve segíti a sebgyógyulást és a regenerálódást, csökkenti a gyulladást, sőt hatékony a pikkelysömör tüneteinek kezelésében is, ráadásul régóta ismert mikroba- és gombaellenes hatása is. Tehát szinte minden megvan benne, ami a korpa elleni kezeléshez kell, ugyanakkor annak feltérképezéséhez, hogy a hajas fejbőrön, célzottan a hámlás ellen alkalmazva milyen hatást fejt ki, további vizsgálatok szükségesek. 

Stresszcsökkentő technikák

Különféle kencék nélkül is sokat tehetsz azért, hogy csökkentsd a kellemetlenségeket. A stressz felerősítheti bizonyos krónikus betegségek zavaró tüneteit, és káros hatással van a mentális egészségre is. Bár önmagában nem okoz korpásodást, kiszáradást és viszketést kialakíthat. A seborrheás dermatitiszben szenvedő kutatási résztvevők úgy nyilatkoztak, hogy a kellemetlen, bőrhámlással járó tünetek akkor fokozódtak, amikor stresszesebb időszakot éltek éppen át a páciensek. Sportolj, relaxálj, gyakorolj mindfulness technikákat, hogy jobban légy kívül-belül.

Nagyon idegesítő
Nagyon idegesítőShutterstock

Almaecet

Lehet, hogy fogyókúrád kiegészítéseként már alkalmaztad, és hallottál vércukorszint-stabilizáló hatásáról is. Savassága miatt a korpásodás elleni küzdelemben is hasznát veheted, mert úgy gondolják, e jellegzetessége segít, hogy az elhalt bőrsejtek könnyebben eltávolíthatóak legyenek a fejbőrről.

Bár laborvizsgálatok még nem igazolják, a széles körű felhasználói tapasztalat áldásos hatásáról számol be, és egyes kisebb vizsgálatok már gombaellenes hatását is kimutatták. Almaecetes vízzel a hajmosás után öblíthetsz, a hajad is sokkal szebb lesz tőle. 

Aszpirin

A szalicilsav az aszpirin egyik fő gyulladáscsökkentő hatóanyaga, és ez az anyag egy sor korpaellenes termékben is megtalálható, mert segít gyorsan megszabadulni a pergő lemezektől. Egy összehasonlításban a szalicilsavas készítmények jobbnak bizonyultak például a cinktartalmúaknál, mert csökkenteni tudták a hámlás gyakoriságát. Egy másik kutatásban azt is megfigyelték, hogy a szalicilsav gátolta a seborrhea és a korpa megjelenését is. Hajmosáskor adj a samponodhoz két porrá tört aszpirint, hogy élvezhesd a hatást. 

Több omega-3

Sok más előnye mellett ez a zsírsav a bőr és a haj egészségét is védi, mert szabályozza a faggyútermelést és segít a korai öregedés megakadályozásában is. Ha nem viszel be elegendő omega-3-at, korpásodási tüneteid fokozódhatnak, mert a hiány szárazabb bőrhöz és hajhoz vezethet. Szintén van gyulladáscsökkentő hatása is, ezt kihasználva az irritációt tudod csökkenteni.

A legjobb, ha természetes forrásból növeled a bevitelt (több zsírosabb húsú halat, magvakat és chiát eszel), és csak akkor próbálkozol a kapszulákkal, ha ez valamiért nem megoldható. 

Egyél probiotikumot!

A jó bélbaktériumok áldásos hatása közismert, a legtöbben az emésztésünk és az immunrendszerünk karbantartóiként tekintünk rájuk. Utóbbi hatásuk jön jól a korpaellenes harcban is. Segítségükkel a szervezet hatékonyabban tud a fertőzések ellen küzdeni. Egy vizsgálatban 56 napig fogyasztottak különböző probiotikumokat a kísérleti személyek, a hatvan résztvevő legtöbbje szignifikáns állapotjavulást vett észre ezen időszak alatt. Jó, ha ezt is természetes formában juttatod be: keresd a savanyított ételeket, a kefirt, a kombuchát, a savanyú káposztát és a kimchit. 

Szódabikarbóna

Nem, nem tévedés. Ha filléres korpaellenes szert kerestél, meg is találtad. Finom hámlasztó hatása mellett csökkenti a viszketést, emellett gombaellenes hatása is ismert.

Egy kutatásban nagyon imponáló eredmény jött ki, a sütőpor 79 százalékkal csökkentette a korpásodással küzdők tüneteit, egy másik vizsgálatban pedig a pikkelysömör ellen is jól vizsgázott: 3 hét alatt csökkentette a viszketést. A legjobb eredmény elérése érdekében a nedves fejbőrbe masszírozd a port!

Ha korpával küzdesz, akár a bolti, akár az otthoni szerek is működhetnek, sőt az is jó, ha kombinálni próbálod a kettőt, illetve a külsődleges szereket stresszűzéssel és megfelelő táplálkozással egészíted ki. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek