Szódabikarbóna és citromlé: tönkreteszed velük a fogaidat, vagy tényleg fehérítheted őket?

GettyImages-1349023634

Citrom, fehérítő fogkrémek, sós dörzsölés: szinte mindenki hallott már az otthoni fogfehérítő praktikákról, és azok káros hatásairól is. De mi az igazság: a természetes hozzávalók sosem lesznek olyan károsak, mint a komolyabb vegyszerek, vagy valóban csak arra alkalmas a házi módszer, hogy a fogainkat tönkretegyük vele?

A hófehér, hibátlan mosoly persze hogy mindannyiunk álma, ám sokan nem akarnak nagyobb összeget kiadni egy fogorvosnál végzett fogfehérítésre. Talán a legismertebb, filléres megoldás a szódabikarbóna és citromlé keveréke, mely sokak szerint többet árt, mint használ. Hosszú évtizedekig ez a házi praktika volt a legismertebb és talán a legkedveltebb a fogak fehérítésére, később az egyik legnagyobb mumus lett. 

nátrium-hidrogén-karbonát (vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3−) és nátriumionból (Na+) áll. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. Az iparban ma is sok helyen alkalmazzák: például az üveggyártásnál vagy a textiliparban. Nátrium-hidrogén-karbonátot tartalmaznak a fogkrémek is, az élelmiszeriparban sütőporként valamilyen savanyú foszfáttal és keményítővel keverve. A szódabikarbóna a környezetre és az egészségre ártalmatlan – valóban lehet mégis káros a fogakra?

Szódabikarbóna és citromlé: túl szép, hogy igaz legyen?

A szódabikarbónát és a citromlevet dicsérték a fogfehérítésért, de a pattanások gyógyításában és sokak szerint a hegek eltüntetésében is segíthet. Mások azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a kettő kombinálása veszélyes a fogakra és a bőrre egyaránt. Bár nem sok vizsgálat készült a két összetevő együttes használatával kapcsolatban, számos tanulmány foglalkozik a szódabikarbóna és a citromlé kozmetikai előnyeivel külön-külön.

Számos helyen hasznos a lakásban
Számos helyen hasznos a lakásbanEmilija Manevska / Getty Images Hungary

Ezek a tanulmányok a szódabikarbóna és a citromlé pH-értékére vonatkozó információkkal kombinálva azt sugallják, hogy ezen összetevők mindegyike önmagában is előnyös lehet. Érdemes azonban kétszer is meggondolni, mielőtt kombinálnánk őket.

Savak és bázisok megértése

Mielőtt belemerülnénk a szódabikarbóna és a citromlé hatásaiba, fontos megérteni a pH-skála alapjait. Ez a skála, amely 1-től 14-ig terjed, arra utal, hogy valami savas vagy bázikus (a savas ellentéte) kémhatású. Minél kisebb a szám a pH-skálán, annál savasabb valami. Minél nagyobb a szám, annál bázikusabb.

A szódabikarbóna pH-ja körülbelül 9, vagyis bázikus. A citromlé pH-ja körülbelül 2, ami azt jelenti, hogy nagyon savas.

Alkalmasak ezek biztonságos fogfehérítésre?

A feltételezés szerint a szódabikarbóna eltávolíthatja a fogakról a foltokat, beleértve a kávé, a bor és a dohányzás okozta foltokat is, és a citrom hozzáadásával a szódabikarbóna még hatékonyabbá válik.

A Journal of Clinical Dentistry áttekintett öt tanulmányt, amelyek a szódabikarbóna azon képességét vizsgálták, hogy eltávolítja a lepedéket a fogakról. Mind az öt tanulmány megállapította, hogy a szódabikarbóna önmagában hatékonyan távolította el a lepedéket. 

Azonban egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a citromlé károsítja a fogzománcot, és nem hat előnyösen épp arra a részre, ami megvédi a fogakat a szuvasodástól. Más védőpajzsokkal ellentétben, mint például a körmök, a fogzománc nem nő vissza. És itt jönnek a szódabikarbóna és a citromlé használói, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a citromlében lévő káros savakat a szódabikarbóna magas pH-ja kiegyensúlyozza. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a szódabikarbóna teljesen semlegesíti a citromlé savasságát. Nagyon nehéz eldönteni, hogy megfelelő-e a sav és a bázis aránya, amikor az ember otthon készíti el saját pasztáját.

Tekintettel a fogzománc tartós károsodásának veszélyére, a legjobb, ha a citromot a konyhában hagyod.

Vajon jó a fogakra, vagy inkább káros?
Vajon jó a fogakra, vagy inkább káros?La Bicicleta Vermella / Getty Images Hungary

Inkább ezt próbáld ki

Ha érdekel a fogfehérítés, először beszélj fogorvosoddal. 

A szódabikarbóna fogászati előnyeinek kiaknázásához próbálj meg fogat mosni 1 teáskanál szódabikarbónát és 2 teáskanál vizet tartalmazó keverékkel. Kereshetsz olyan fogkrémet is, amely szódabikarbónát és hidrogén-peroxidot tartalmaz. Egy hathetes klinikai vizsgálat úgy találta, hogy az ilyen összetevőket tartalmazó fogkrém jobban fehéríti a fogakat, mint a hagyományos fogkrém.

Vannak más, vitatott kérdések is

A bőrre kenve a citromlé egyesek szerint csökkentheti a ráncokat, elhalványíthatja a hegeket, és ragyogóvá teheti a bőrt. A szódabikarbóna kissé durva textúrája hámlasztóként működik, és kitisztítja a pórusokat. Ha ezt a kettőt összekevered, egy egyszerű, házi készítésű bőrradírt kapsz, amely több termék munkáját is elvégzi – állítják a módszer rajongói.

Ám a valóságban nincs bizonyíték arra, hogy a szódabikarbóna bármilyen jótékony hatással lenne a bőrre, még akkor sem, ha citromlével kombinálják. Valójában a szódabikarbóna károsíthatja a bőrt. A bőr átlagos pH-ja 4 és 6 között van, ami azt jelenti, hogy enyhén savas. Ha valami magasabb pH-értékű terméket, például szódabikarbónát visz fel rá az ember, az megváltoztatja a bőr pH-értékét. A bőr pH-szintjének enyhe eltérései számos bőrproblémához vezethetnek, például hámláshoz, aknéhoz és bőrgyulladáshoz. Ha valaki dörzsölő mozdulatokkal oszlatja el a szódabikarbónát az arcán, még jobban irritálja a bőrt.

Úgy tűnhet, hogy a citromlé jó módszer a szódabikarbóna magas pH-értékének ellensúlyozására, de a saját fogkrém készítéséhez hasonlóan laboratóriumon kívül nehéz meghatározni az arányokat. Még enyhén túlzott mértékű szódabikarbóna vagy citromlé hozzáadása is károkat okozhat a bőrön.

Citromlé

A citromlé úgy tűnik, önmagában jót tesz a bőrnek. Tele van C-vitaminnal, amely segíthet csökkenteni a gyulladást és az UV-sugárzás okozta bőrkárosodást. Citromsavat is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy kiszárítja a pattanásokat.

A kutatások azonban azt mutatják, hogy akkor van jótékony hatással a bőrre, ha nagyon koncentrált. Mind a C-vitamin, mind a citromsav koncentrációja a citromlében túl alacsony ahhoz, hogy hatékonyan behatoljon a bőrünkbe, így ezt a módszert érdemes elengedni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek