A 35 éves nőnek sportmelltartója segített rájönni, hogy szívrohama van

GettyImages-1158452675

A nők sokkal kisebb eséllyel élik túl az első szívrohamukat, mint a férfiak. Ennek az az oka, hogy a női szívroham tünetei időnként egészen mások, és egyszerűen nem ismerik fel az érintettek. Akadnak olyanok is, akik maguktól rá sem jöttek volna, ha a sportmelltartójuk nem viselkedik egészen másképp, mint korábban…

Sokáig úgy tartották, hogy a nők kevésbé hajlamosak a szívrohamra, ám ez nem igaz. Egy, az Oxfordi Egyetemen született kutatás szerint például három rizikófaktor, a dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás éppen a nők szívrohamkockázatát emeli meg, de egyes női betegségek is, mint amilyen a PCOS – policisztásovárium-szindróma –, növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját.

Míg a férfiak egy szívroham esetén feszítő, szorító mellkasi fájdalomra és halálfélelemre panaszkodnak, a nőknél a szívroham tünetei enyhébbek, vagy más jellegűek. Sokáig csak a férfiakét tartották a szívroham klasszikus tüneteinek, és csak az utóbbi időben ismerték fel, hogy mennyire eltérő lehet a két nemnél a szívroham érzékelése.

A 35 éves nő túl szűknek tartotta a sportmelltartóját 

Anna Cupples egyszer sportolás közben azt érezte, hogy a sportmelltartója túl szűk kezd lenni. Később megtudta, hogy szívrohamot kapott, annak ellenére, hogy kiváló triatlonista volt, aki rendszeresen sportolt. 

Hat év elteltével újra egészséges, aktív, és szeretné, ha minél többen megtudnák, hogy a nőknél gyakrabban diagnosztizálják félre a szívrohamot.

Ahogy később elmesélte: 2016 januárjában egy reggel épp a barátaival frizbizett, amikor kellemetlen érzést érzett a mellkasában.

A nőknél enyhébbek lehetnek a tünetek
A nőknél enyhébbek lehetnek a tünetekMethagob / Getty Images Hungary

A nő, aki akkor 35 éves volt, nem tartotta komolynak a helyzetet. Korábban hét Ironman triatlont csinált meg, és három világbajnokságon is részt vett ebben a sportágban. Ráadásul az érzés a mellkasában „nem fájdalom volt” – mondta el később. – Mintha csak túl szűk lett volna a sportmelltartóm. Ezért szólt végül a többieknek, hogy kiszáll a játékból – tette hozzá.

Míg Cupples előbb azt fontolgatta, hogy megáll a szemközti kórházban, mielőtt munkába indulna, később inkább úgy döntött, nem megy, mert „olyan hülyén nézne ki”, hiszen nem érzi úgy magát, mint azok, akik szívrohamot kapnak a filmekben. Inkább az irodájába ment. 

A most 42 éves Cupples azonban hamarosan megtudta, hogy szívrohamot kapott, és most, ahol csak lehet megosztja történetét, hogy bátorítson másokat, hogy ne hagyják figyelmen kívül a szokatlan tüneteket. 

A nőket gyakran félrediagnosztizálják

Azon a délutánon a munkahelyén Cupples rossz közérzete megmaradt. Azt mondta, nővére, aki ápoló, meggyőzte, hogy menjen el a háziorvosához, ahol az EKG – amely rögzíti a szív elektromos aktivitását – visszaállt a normális értékre, de azért az orvosa laborvizsgálatot rendelt el. 

Amikor megérkeztek az eredmények, Cupples újra munkába állt. „Hirtelen felhívott az orvos, és megkérdezte: »Hogy érzi magát?« Mondtam neki, hogy jól vagyok, mire ő azt válaszolta, hogy a laboreredményeim mást mondanak. Azonnal mennem kellett a sürgősségi osztályra” – mesélte a ma már teljesen egészséges nő.

A további vizsgálatok kimutatták, hogy Cupples spontán koszorúér-disszekción (SCAD) esett át, amely akkor fordul elő, amikor a szívben lévő ér elszakad. Az állapot lelassíthatja vagy blokkolhatja a szív véráramlását, ami szívrohamhoz, szívritmuszavarokhoz vagy halálhoz vezethet.

GettyImages-1314142774
Boy_Anupong / Getty Images Hungary

A tünetek ezek lehetnek: mellkasi fájdalom, szapora szívverés, kar-, váll-, hát- vagy állkapocsfájdalom, légszomj, rendkívüli fáradtság és hányinger.

A SCAD-k leggyakrabban a 40-es és 50-es éveikben járó nőket érintik, és a szülés utáni első hetekben fokozott a kockázat. Ezek különböznek egy jobban ismert szövődménytől, amely szívrohamhoz vezet – vagy az artériák megkeményedéséhez a plakk felhalmozódása miatt –, amely inkább a férfiakat érinti. 

Egy 31 éves nő korábban mesélt ezzel az állapottal kapcsolatos tapasztalatairól. Bár tudta, hogy valami nincs rendben, az ügyeleten azt mondták neki, hogy szorongásról van szó. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nőknél a szívinfarktus áldozatai 50%-kal nagyobb eséllyel kapnak rossz kezdeti diagnózist, mint a férfiak.

„Sokszor egyszerűen nem hiszik el a nőknek a panaszaikat, és ez jelentős késéseket, félresikerült diagnózisokat, késői diagnózist, hatástalan és eredménytelen kezelést okoz” – mondta dr. Garima Sharma kardiológus.

Először azt mondták neki, hogy ne sportoljon 

Cupples azt mondta, megdöbbent, amikor megtudta, hogy szívrohamot kapott. Gyógyszert írtak fel neki, és elrendelték, hogy ne sportoljon, és ne próbálkozzon családalapítással. „Mondjuk úgy, hogy nem vagyok túl jó a pihenésben” – mondta el később egy interjúban. „Ez volt a legnehezebb. Úgy éreztem, sok mindent elvesztettem abból, amit szerettem az életemben” – emelte ki.

A diagnózis felállítása utáni első hat hétben sokat szorongott állapota miatt, majd amikor újra megengedték neki, hogy sportoljon, ismét remek hangulatba került. Ma már nem aggódik annyit szíve egészsége miatt, azóta férjhez ment, és gyermeket is szült. 

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra