Bizonytalan vagyok. Vagy mégsem? - Te elég jól ismered magad ahhoz, hogy jó döntéseket hozz?

GettyImages-1253985593
Kofrán Eszter

Nehéz döntéseket hoznunk életünkről, hiszen általában csak jóval később derül ki, jól választottunk-e, és gyakran nagy volumenű következményi vannak, ha mégsem. Szakértő segít abban, hogy egyszerűbben tudjunk döntést hozni mind az otthoni, mind a munkahelyi életünk kapcsán.

Az élet döntések sorozatából áll onnantól kezdve, hogy visszafeküdjünk-e még 5 percre szundizni a reggeli ébresztő után, azon át, hogy melyik pár zokninkat vegyük fel, vagy hová írassuk be gyermekünket óvodába, egészen az esti lámpaoltás időpontjáig. Egy átlagos felnőtt körülbelül 35 ezer döntést hoz meg naponta, mégis, többségünknek nehezére esik választani a lehetséges kimenetelek közül. Éppen ezért egy amerikai klinikai szakpszichológus, Jennifer Guttman megosztotta tippjeit, amelyek segítenek az otthoni és a munkahelyi döntéshozatalban.

Döntéshozás otthon

Guttman egy olyan gyakorlatot javasol az otthoni döntések megkönnyítésére, amely öt kérdésből áll, és csak jegyzetlapokra van szükség hozzá. Célja, hogy fel tudd mérni otthoni döntéseid hitelességét. Mindegyik kérdésnél meg kell határoznod, miként látod jelenleg a dolgokat, és hogyan képzelnéd el azt a jövőt, amelyben jobban működhetnének. Érdemes nyílt beszélgetést kezdeményezned arról, miért van szükség bizonyos változásokra. Döntéseid több családtagodra is hatással lehetnek, így valószínűleg szükség lesz arra, hogy több alkalommal is átbeszéljétek a helyzetet, és hogy sikerüljön olyan kompromisszumot találnotok, amely mindenkinek megfelel.

 1. „Hogyan tudnék olyan egyensúlyt teremteni a karrierem és a családi kötelezettségeim között, hogy ne érezzem azt, mindkettőben elbukok?” Légy őszinte magaddal, ne söpörd a szőnyeg alá azokat a területeket, amelyekben rosszul teljesítesz. Segíthet, ha a családoddal, vagy egy munkahelyi tanácsadóval is átbeszéled ezt a témát.
 2. „Hogyan tudnék olyan döntéseket hozni, amelyek lehetővé tennék, hogy több időt tudjak az öngondoskodásomra fordítani, ahelyett, hogy a többi családtagom igényeit a sajátjaim elé helyezném?” Válassz egy neked tetsző öngondoskodási módot, és iktasd be a napi teendőid közé.
 3. „Hogyan tudnám úgy rangsorolni az otthoni feladataim elvégzését, hogy ne érezzem magam túlterhelve és mindig lemaradva?” Tanulj meg nemet mondani, őszintén beszélni a határaidról, és segítséget kérni. Ha folyton másoknak szeretnél megfelelni, előbb-utóbb mind magadat, mind a többieket cserben fogod hagyni. Nem kell szuperhősnek lenni, csak elég jó embernek.
 4. „Hogyan tudnám fenntartani az egészséges egyensúlyt a baráti és családi kötelezettségeim között?” Koncentrálj egy kényelmes ritmus kialakítására, amely a saját igényeidnek és nem mások elvárásainak felel meg.
 5. „Hogyan tudnám elválasztani egymástól azt, hogy nekem mi a fontos, és azt, hogy mások mit várnak el tőlem úgy, hogy közben a gondolkodásmódomat és a döntéshozatalomat is elkülönítem?” Teremts magadnak egy olyan mentális teret, amelybe nem engeded be a külső zajokat: ne hallgass azokra, akik megmondják, mit tegyél, és milyen legyél. Ha meg tudod ettől védeni a teredet, könnyebben megértheted az autentikus énedet és azt, hogy mi a legfontosabb számodra.

Ha végeztél a gyakorlattal, egy hét múlva térj vissza hozzá: vizsgáld felül, értékeld, hogy javult-e a döntéshozatali folyamatod, és eszközölj igazításokat ott, ahol szükséges, hogy elérhesd kitűzött céljaidat.

A szakértő tippjei segítenek abban, hogy könnyebben hozzuk meg fontos döntéseinket otthon és a munkahelyen is
A szakértő tippjei segítenek abban, hogy könnyebben hozzuk meg fontos döntéseinket otthon és a munkahelyen isakinbostanci / Getty Images Hungary

Döntéshozás a munkahelyen

Az otthoni döntéshozatal gyakorlatának irányelveit felhasználva Guttman az alábbi négy téma átgondolását javasolja ahhoz, hogy a munkával kapcsolatos döntéseidet is könnyebben meg tudd hozni:

 1. Ha nem találod kielégítőnek munkádat, tedd fel magadnak a kérdést: „Maradjak a biztos munkahely és a sürgető anyagi kötelezettségeim miatt, vagy inkább keressek valami mást?” Ne impulzív, érzelmi döntést hozz, előbb találj ki mindkét eshetőségre egy stratégiát. Mindig nehéz eldönteni, meddig maradjon egy munkahelynél az ember, és mikor keressen már inkább újat.
 2. Ha nem érzel elkötelezettséget a szakterületed iránt, fontold meg a váltás lehetőségét. Mielőtt eldöntenéd, hogy eljött-e az ideje a területváltásnak, előbb alaposan térképezd fel, mik a rövid és hosszú távú lehetőségeid.
 3. Ha unod a napi munkarendedet, és nem jelent kihívást, próbálj meg a munkahelyeden kívüli önmegvalósítási lehetőséget keresni. Önkénteskedj, vagy támogass egy olyan projektet vagy ügyet, amely inspirál, és amelyért lelkesedsz. Ösztönzően hathat és javíthatja az imposztorszindrómádat is.
 4. Ha felsőoktatásban veszel részt, és a Covid késleltette a képzés elvégzését, gondold át, milyen lehetőségeid vannak: kihagysz egy évet, esetleg rögtön munkába állnál, vagy befejeznéd előbb a képzésedet, és jelentkezel valamilyen továbbképzésre? Nincs jó vagy rossz döntés, azt válaszd, amely számodra a legjobb lehetőség.

Segíthet, ha mindennap naplózol, mérlegelve az előnyöket és a hátrányokat. Legyen mindig kéznél valami, amelyben rögzítheted a hirtelen jött megvilágosodásaidat. Ne feledd, te ismered magadat a legjobban, csak te tudod felmérni, mi lesz számodra a legjobb, így döntéseidet a külvilág zajaitól távol hozd meg, hogy aztán évek múlva ne bánd meg az elszalasztott lehetőségeidet.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra