Sokszor a probléma forrása lehet a stressz, a hormonális változás vagy épp a rosszul szellőző, szintetikus ruha. Ha ezek egyike sem okolható a testszagért, viszont az egyre jellegzetesebbé és zavaróbbá válik, esetleg normális hőmérsékleten, nyugalmi állapotban is fokozott izzadás tapasztalható, érdemes lehet gyanakodni arra, hogy komolyabb probléma, például betegség áll a háttérben. Nulladik lépésben azonban azt vedd sorra, miket ettél aznap, mert könnyen lehet, hogy csak egy-két kedvenced a bűnös.
Ez az 5 legrosszabb élelmiszer, ha elkerülnéd a testszagot
Minden dezodort és szappant kipróbáltál, hogy kordában tartsd a testszagodat, de még mindig kellemetlen szagod van? Lehet, hogy ideje alaposan megnézni a hűtőszekrény belsejét, hogy a probléma mélyére juss.
Bármilyen furcsán is hangzik, egy étkezés nem csak a leheletet varázsolhatja el, mert vannak olyan ételek, amelyek megváltoztathatják a test természetes illatát is.
Ezek az ételek lehetnek a testszaggal kapcsolatos problémák valódi felelősei:
1. Keresztes virágú zöldségek
A keresztes virágú zöldségek jót tehetnek a bélrendszernek, de kevésbé előnyösek a testszagnak. Az olyan ételek, mint a brokkoli, a káposzta és a karfiol, olyan aromákat szabadítanak fel, amelyek eljuthatnak a verejtékmirigyekbe, és testszagot okozhatnak.
„Ezek a zöldségek kettős problémát jelentenek számunkra”
– kezdte Shona Wilkinson táplálkozási szakértő.
„Nemcsak kénben gazdagok, és merkaptánná (egy színtelen, rossz szagú gázra) bomlanak le, hanem egy raffinóz nevű rostot is tartalmaznak. Ez a rost nem bomlik le a bélben.”
Az eredmény? Bűzös gázok a bakteriális erjedés miatt.
Ezek a zöldségek ugyanakkor az egészséges táplálkozás részét képezik, ezért ne hagyd ki őket teljesen.
2. Vörös hús
A vegetáriánus étrend választása meglepő hatással lehet a testszagra is. Egy régebbi, de nagyon gyakran idézett 2006. októberi Chemical Senses-tanulmány megállapította, hogy azoknak az embereknek, akik húsmentes diétát folytattak, sokkal kellemesebb az illata, mint azok, akik vörös húst fogyasztanak rendszeresen.
Ez ugyanakkor egy kis tanulmány volt, mindössze 17 ember bevonásával, és nem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy a vörös hús büdös verejtéket okoz. Inkább azt mutatja, hogy valamilyen kapcsolat van a vörös hús fogyasztása és a kellemetlen illat között.
A kutatók rámutatnak, hogy a vörös hús nehezebben emészthető, mint sok más élelmiszer, magas fehérje- és zsírtartalma miatt. Megjegyzik, hogy az emésztőrendszerben hagyott maradványok rothadnak, végül rossz szagokat és méreganyagokat eredményezve, amelyek az izzadság révén szabadulnak fel.
3. Görögszéna
A görögszéna egy olyan gyógynövény, amelyet gyakran használnak főzéshez, és néha gyógyszerként is (bár egyelőre nincs kellő mennyiségű bizonyíték az állítólagos egészségügyi előnyeire vonatkozóan). Van ugyanakkor egy jellegzetes bűze, amit gyakran a juharszirup illatához hasonlítanak.
„Mivel a sotolon, a szagért felelős komponens változatlan formában halad át a testen, verejtékkel és vizelettel ürül”
– magyarázza Wilkinson. „A sotolon a juharszirupban és az érlelt rumban is megtalálható, ezért hasonlítanak az illatok” – tette hozzá.
Wilkinson szerint az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk a szagtól, ha abbahagyjunk a görögszéna fogyasztását.
4. Halak
A hal általában az egyik első étel, ami eszünkbe jut, ha az egészséges táplálkozásra gondolunk, a szív számára egészséges ómega-3 zsírsavak miatt. Ám ha a testszagról van szó, néhányaknak érdemes elkerülnie bizonyos típusú tenger gyümölcseit.
Wilkinson elmagyarázza, hogy bizonyos halfajták, valamint számos más, esszenciális kolinban gazdag élelmiszer – például tojás, hüvelyesek és máj – problémás lehet néhány érintett számára, akiknél a trimetilaminuria (más néven halszagszindróma) állapota áll fenn.
„Ez a szindróma olyan embereknél fordul elő, akik genetikailag képtelenek a kolin lebontására, ami erős halszagot eredményez”
– hangsúlyozta Wilkinson. „A javulás érdekében kerülniük kell ezeket az ételeket.”
Ha valaki gyanítja, hogy halszagszindrómája van, alakítson ki orvosa vagy dietetikusa segítségével olyan egészséges étrendet, amely elkerüli a kiváltó ételeket, ugyanakkor biztosítja a szükséges tápanyagokat.
5. Kávé
A szeretett reggeli kávéd akár ellened is fordulhat.
A Michigani Egyetem szerint a kávéban lévő koffein aktiválhatja a verejtékmirigyeket, és egyeseknél ez túlzott izzadáshoz és testszaghoz vezethet. Ez még valószínűbb, ha valaki érzékeny a koffeinre, vagy nagy mennyiségben fogyasztja reggeli kedvencét.
A megoldás a szakember szerint egyszerű: ha koffeinmentes kávéra vagy a kevesebb koffeint tartalmazó teára váltasz, az segíthet az izzadás problémáján.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés