Ez a tulajdonság még az IQ-nál is fontosabb a sikerhez: így fejleszd

GettyImages-1097997182
Olvasási idő kb. 4 perc

Már gyerekkorban fontos megtanítani ezt a készséget, mely később a siker titka lehet: gyermekedben és felnőtt önmagadban is fejlesztheted!

Ha eddig azt hitted, hogy gyermeked boldogulásának kulcsa abban rejlik, hogy minél intelligensebb legyen, talán tévedtél: van egy másik készség, amely a pszichológusok szerint sokkal nagyobb hatással lehet későbbi sikereire az életben!

A siker igazi titka ebben rejlik

A kitartás lehet az a kulcsfontosságú készség, amely nélkül szinte nincs siker: aki kitartó, azt nem képesek hátráltatni az akadályok, mivel hisz abban, hogy a kitartás meghozza a gyümölcsét. 

A kitartó ember motivált, ezért befejezi azt, amit elkezdett, keményen dolgozik céljai eléréséért még akkor is, amikor nehézségeket gördít elé sorsa.

A siker titka lehet az, ha kitartó gyermeket nevelsz
A siker titka lehet az, ha kitartó gyermeket nevelszAntonio Garcia Recena / Getty Images Hungary

Ezt jelenti, ha kitartó vagy

Ha belegondolsz, annyira nem is meglepő ez a tény, hiszen mit is jelent a valóságban kitartónak lenni? Azt, hogy ha célt tűzöl ki magad elé, akkor keményen dolgozol érte, nem tántorít el az, ha egy részfeladat nem pont úgy sül el, mint ahogyan eredetileg tervezted. Ha valami balul sül el, elemzed, milyen lépéseket tettél, és ezek miért nem hozták meg a kívánt eredményt, majd megpróbálsz változtatni, de ha ez nem jön be elsőre, akkor sem adod fel.

Szabó Jennifer, a Dívány pszichológus szakértője szerint a kitartás egyfajta tudatosságot jelent a siker felé vezető úton.

„Az elképzelt úton haladva hiszek abban, hogy rendelkezem vagy rendelkezhetek a szükséges képességekkel és készségekkel. 

Tudom, milyen lépések szükségesek a siker irányába, és hajlandó vagyok megtenni azokat, időt és energiát belefektetve. Még ha közben kudarc is ér, képes vagyok beépíteni ezt a tapasztalatot a működésembe, a döntéseimbe.

A kitartás nem pusztán velünk születik, sok munkát igényel, főleg azért is, mert sok érzelem játszik szerepet a folyamatban, amik tévútra vihetnek minket” – mondja.

Felnőttként is fejlesztheted magadban ezt a tulajdonságot: Jennifer szerint ebben a folyamatban fontos lehet az erősségeinket, erőforrásainkat mozgósítani, a fejlesztendő területeket felismerni.

„Szerintem a kitartás fejlesztésében azt is fontos tudatosítani, hogy a motiváció és a fejlődés hullámzó és nem mindennap ugyanolyan. Az önmagunkról alkotott hiedelmeink és az ezekhez kapcsolódó érzéseink ismerete is fontos lépés abban, hogy ne önmagunkat akadályozzuk az életünkben” – mondta el.

Így neveld gyermeked kitartóvá és sikeressé

Gondos szülőként bebiztosíthatod azt is, hogy gyermeked ezzel az ajándékkal vágjon bele a nagybetűs életbe: Michele Borba gyermekpszichológus a következő kilenc tanácsot adja azoknak a szülőknek, akik kitartó gyereket szeretnének nevelni:

  1. Küszöböld ki a sikert gátló tényezőket, azaz biztosíts elég időt a gyermeknek pihenésre, erősítsd meg benne a tudatot, hogy szereteted független az általa elért eredményektől, az erőfeszítéseit dicsérd, ne az eredményeit, valamint olyan elvárásokat állíts elé, amelyek épp csak egy kicsit teszik magasabbra a mércét a gyerek képességeinél.
  2. Tanítsd meg, hogy a hibákból tanulhat – és ehhez állítsd elé példaként saját, elismert hibáidat.
  3. Segíts felismerni neki a feladatmegoldás titkát: a részfeladatokra történő felszabdalást.
  4. A kis sikereket is értékeld!
  5. Igyekezz fejleszteni koncentrációs készségüket – jó megoldás lehet erre az, ha a tanulásra szánt idő lejártát ébresztőóra csengése jelzi. Addig kell kitartania, amíg nem cseng az óra.
  6. Ha hibáznak, nevezzétek meg együtt, mi volt a probléma, és ismerd el ezzel kapcsolatos negatív érzéseit is. 
  7. Erőfeszítéseiket értékeld, ne az elért eredményeket!
  8. „Nem vagyok képes arra, hogy megcsináljam”, „Ehhez nem vagyok elég okos” – ezeket a negatív mondatokat száműzzétek közösen! „Nem kell mindennek tökéletesnek lennie, de gyakorlással egyre jobb leszek!” – cseréld ilyen mondatokra az önbizalom-romboló közléseket!
  9. Ne javítsd ki minden hibáját: hagyd, hogy saját maga találja meg, mi volt a probléma és hogyan kerekedhet felül azon!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek