Nem véletlen a sárgadinnye töretlen népszerűsége, hiszen ez a tökfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű gyümölcs amellett, hogy lédús és nagyon finom, tele van vitaminnal és hasznos tápanyaggal, melyek révén az egyik legegészségesebb nyári csemegének számít. Bővelkedik A-vitaminban, ami egyebek mellett a haj és a köröm szépségéért felelős. Bőségesen található még benne B-vitamin-komplex, így kedvező hatással van az idegrendszer működésére, illetve az agyműködésre. Hasonlóan gazdag C-vitaminban, amely sok szempontból nélkülözhetetlen a szervezet számára: erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot a különféle betegségek kialakulásában közrejátszó szabad gyökökkel, de például az inak és a csontok fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárul.
Lássuk a legfontosabb előnyeit!
A sárgadinnye fogyasztásának 7 fontos előnye
1. Béta-karotin, amiért hálás lesz a szervezeted
Ha a béta-karotinról van szó, a sárgadinnye kiüti a pályáról a többi sárga-narancssárga gyümölcsöt. Több béta-karotint tartalmaz, mint az alábbiak:
- kajszibarack
- grépfrút
- narancs
- őszibarack
- mandarin
- nektarin
- mangó
Egyes tanulmányok azt is megállapították, hogy a narancshúsú sárgadinnye ugyanannyi béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa.
A béta-karotin egyfajta karotinoid. A karotinoidok olyan pigmentek, amelyek a gyümölcsök és zöldségek élénk színét adják. Evés után a béta-karotin vagy A-vitaminná alakul, vagy erős antioxidánsként működik, és segít leküzdeni a sejteket megtámadó szabad gyököket.
Az A-vitamin ennyi minden miatt fontos:
- a szem épsége, egészsége
- egészséges vörösvértestek
- egészséges, jól működő immunrendszer
2. C-vitamin
Mindössze 1 csésze sárgadinnye az ajánlott napi C-vitamin-érték több mint 100 százalékát tartalmazza. A C-vitamin részt vesz a következők előállításában:
- véredények
- porc
- izom
- kollagén a csontokban
Mindezeken túl további kutatásokra van szükség a C-vitaminnal kapcsolatban annak bizonyítására, hogy hatásos az olyan betegségek ellen, mint:
- asztma
- rák
- cukorbetegség
A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása ráadásul segíthet csökkenteni a tünetek időtartamát a következő megfázás alkalmával. Egy áttekintésben úgy találták, hogy a C-vitamin 8 százalékkal csökkentette a megfázás időtartamát a felnőtteknél. Gyermekeknél a megfázás időtartama 14 százalékkal csökkent.
3. Folát
A foláttal B-9-vitamin néven is találkozhattál. Jól ismert az idegcső születési rendellenességeinek, például a nyitott gerinc (spina bifida) megelőzésének megelőzéséről.
Ezeken is segíthet:
- egyes rákbetegségek kockázatának csökkentése
- az öregedés miatti memóriavesztés kezelése
Ha a rákról van szó, a folát kétélű fegyver lehet. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban publikált, a vitaminról szóló tanulmányok alaposabb vizsgálata szerint a folát védelmet nyújthat a korai rákos megbetegedések és a folsavhiányban szenvedők esetében. Azonban a B-9-vitamin nagy dózisban, például túlzott kiegészítésben, serkentheti vagy ronthatja a későbbi stádiumú rákos megbetegedések kialakulását. A Mayo Kliknika szerint a terhes nőknek és a fogamzóképes korú nőknek napi 400–600 mikrogramm folátot kell fogyasztaniuk.
A 13 év feletti férfiaknak 400 mikrogrammot kell fogyasztaniuk belőle. Két csésze sárgadinnye 74 mikrogramm folátot tartalmaz, ami a napi érték körülbelül 19 százaléka.
4. Víz
A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan a sárgadinnye magas, közel 90 százalékos víztartalommal rendelkezik. A sárgadinnye fogyasztása segít hidratáltnak maradni egész nap, ami fontos a szív egészsége szempontjából. Ha hidratált vagy, a szívednek nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy pumpálja a vért.
A megfelelő hidratálás a következőket is támogatja:
- emésztés
- egészséges, jól működő vesék
- egészséges vérnyomás
Az enyhe kiszáradás pedig a következőket okozhatja:
- szédülés
- fejfájás
- száraz bőr
- száraz száj
- székrekedés
És ha ennyi érv még nem lenne elég, jó, ha tudod, hogy a súlyos esetek a következőkhöz vezethetnek:
- gyors szívverés
- zavartság
- alacsony vérnyomás
- eszméletvesztés
A kiszáradás a vesekő kialakulásának kockázati tényezője is – a hagyományos víz a legjobb választás a megőrzéséhez, ám a vízben gazdag gyümölcsök, például a sárgadinnye fogyasztása is segíthet.
5. Rostok
A rostok egészségügyi előnyei túlmutatnak a székrekedés megelőzésén. A rostban gazdag étrend a következő előnyökkel jár:
- csökkenti a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát
- segít a fogyásban azáltal, hogy hosszabb ideig teltebbnek érzi magát az ember tőlük
6. Kálium
Egy közepes méretű sárgadinnye egy szelete 4 százalékot biztosít a napi szükséges káliummennyiségből. A kálium esszenciális elektrolitásvány, ami segít fenntartani a megfelelő vízegyensúlyt a sejtek és a testnedvek között. A kálium az idegek egészségéhez és a megfelelő izom-összehúzódáshoz is létfontosságú. Ha edzés után egy káliumban gazdag nassolnivalót, például sárgadinnyét eszünk, az segít pótolni a kimerült elektrolitokat.
7. Egyéb vitaminok és ásványi anyagok
Egy csésze sárgadinnye 1,5 gramm fehérjét tartalmaz. Kis mennyiségben sok egyéb vitamint és ásványi anyagot is ajándékoz a szervezetednek, többek között ezeket:
- K-vitamin
- niacin
- kolin
- kalcium
- magnézium
- cink
- réz
- mangán
- szelén
Ezek miatt az egészséges előnyök miatt válik a sárgadinnye okos választássá, ha gyümölcsről van szó.
Hogyan válasszunk sárgadinnyét?
A sárgadinnye egész évben kapható, de nyáron a legfrissebb és legédesebb. Kiválasztásakor keress olyat, amely szimmetrikus, és kissé nehéznek érezteti magát. A színnek krémesnek, világos sárgás-narancsnak kell lennie, maximum egy nagyon kevés zölddel. Az érett sárgadinnye illata édes és aromás.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés