Jó hír azoknak, akik túlélték a rákot: ez a betegség kevésbé fenyegeti őket

Egyre többet tudunk meg a betegségekről, és gyakran érdekes összefüggések bukkannak fel. Ezek egyike az, hogy a legújabb kutatások szerint azoknál, akik túlélik a rákot, kisebb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór.

Gyakoriságuk miatt a rákos megbetegedések témaköre a leggyakrabban vizsgáltak közé tartozik. Ezért is tudhattunk meg az elmúlt években olyan érdekességeket erről az állapotról, mint például az, hogy városunk levegőjének minősége nagyon is számít abban, hogy kialakul-e végül a betegség a szervezetben. Szintén fontos és kevesek által ismert tény, hogy alvásunk ideje és minősége sem mindegy, ha szeretnénk elkerülni a betegséget. Rákkeltő tényezőnek számítanak ugyanis a cirkadián ritmus megzavarásával járó tevékenységek is, a jetlag, illetve a gyakori éjszakai ébrenlét, akár éjszakai munka, váltott műszak során is növekedhet az egészségkárosodás esélye. 

Egy 2016-os amerikai tanulmányban pedig arra jutottak, hogy azoknál a huszonéves férfiaknál, akik havi legalább 21 alkalommal ejakuláltak, 19 százalékkal csökken a prosztatarák kialakulásának valószínűsége, mint akár azon társaiknál, akik csupán havi 14 alkalommal éltek át magömlést. A negyvenes férfiaknál ez a százalék a 22-t érte el. 

Most valami újabb érdekesség derült ki, ezúttal a betegség túlélőinek vizsgálatakor: kutatások szerint azoknál az embereknél, akik túlélik a rákot, kisebb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór.

Mire is jöttek rá a tudósok?

A szakértők nem tudják biztosan, hogy miért, de a rákot túlélők egy nagy részénél olyan biológiai állapot alakul ki, ami egyszerűen megvédi őket a kognitív betegségektől. 

Az egészséges életmód azért továbbra is fontos
Az egészséges életmód azért továbbra is fontosJordan Siemens / Getty Images Hungary

Egy friss tanulmány szerint a rákot túlélő középkorú embereknél kisebb lehet az Alzheimer-kór és a kognitív hanyatlás egyéb formái későbbi kialakulásának a kockázata.

„Ezt a kutatást azért végeztük, mert korábbi tanulmányok alacsonyabb kockázatot mutattak az Alzheimer-kór kialakulására azoknál az embereknél, akiknél korábban rákot diagnosztizáltak. Kíváncsiak lettünk arra, valóban így van-e, és ha igen, mi lehet a jelenség oka”

– mondta dr. Monica Ospina-Romero, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatója.

„Tanulmányunkkal azt szerettük volna felmérni, hogy a rákban szenvedő felnőttek memóriateljesítménye kedvezőbb volt-e a diagnózis előtt és után, összehasonlítva azokkal a felnőttekkel, akiknél soha nem diagnosztizáltak rákot” – tette hozzá.

Az eredmények meglepőek

Ez a tanulmány csaknem 15 000 olyan embert vont be, akik 1949 előtt születtek. A résztvevők memóriáját évente kétszer tesztelték 16 éven keresztül – 1998 és 2014 között. A vizsgálati időszak alatt 2250-en kaptak rákos diagnózist, szemben 12 333 résztvevővel, akik egészségesek maradtak.

A kutatók felfedezték, hogy azok, akiknél rákot diagnosztizáltak, később az átlagnál jobban teljesítettek a memóriafeladatokban, mint azok, akik nem estek át a betegségen.

„A rák és az Alzheimer-kór közötti fordított összefüggés nagyon érdekes”

– jegyezte meg a kutató. 

Romero elmondta, hogy ő és kollégái most igyekeznek több adatot szerezni a rák típusairól és annak stádiumairól a vizsgálati csoportban, hogy még pontosabb eredmények születhessenek. 

Az immunrendszerrel történik valami

Romero szerint a rákot túlélők egy speciális csoportja lehet azoknak, akik olyan biológiai és társadalmi jellemzőkkel rendelkeznek, amelyek végül megvédik őket az Alzheimer-kórtól.

„Ha ez a magyarázat, akkor szeretnénk tudni, mik ezek a jellemzők.”

– jelentette ki a szakember.

Dr. Diana Kerwin, a Texasi Egészségügyi Presbiteriánus Kórház geriátriai szakembere úgy gondolja, hogy az immunrendszer változásai kulcsfontosságúak lehetnek.

„Lehet fordított összefüggés a rákos betegek szervezetében az immunrendszerrel kapcsolatos változások miatt”

– foglalta össze. Megjegyezte azonban, hogy a tanulmány felépítése korlátozta ennek az elképzelésnek a megerősítését, mivel „nem volt mód annak meghatározására, hogy a rákos betegek milyen kezelésben részesültek”.

A kemoterápia nem volt tényező

Romero a kemoterápiát tartotta az egyik lehetséges magyarázatnak arra, hogy a vizsgált csoportban csökkent az Alzheimer-kór előfordulása. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a tanulmány kimutatta, hogy amikor kemoterápiát írnak fel, az embereknek rövid ideig inkább csökken a memóriafunkciója.

Egyre többet tudunk meg a betegségekről, és gyakran érdekes összefüggések bukkannak fel
Egyre többet tudunk meg a betegségekről, és gyakran érdekes összefüggések bukkannak felOlena Ruban / Getty Images Hungary

„A »kemóagy« egy nagyon valóságos entitás, bár még mindig nem ismert, hogyan történik a folyamat” – mondta dr. amikor alaposabban megvizsgálunk egy olyan eredményt, amely elsőre nem tűnik hasznosnak, később rájövünk, hogy valami igazán fontosat tanulhatunk belőle”

– tette hozzá.

„Ez az, amit ez esetben is remélünk. Ha sikerül azonosítani a közös biológiai mechanizmusokat, akkor talán ki tudjuk használni az új információkat az Alzheimer-kór és a demencia kockázatának csökkentésére” – zárta beszámolóját.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra