A puffadás az egyik leggyakoribb emésztési rendellenesség, amelynek oka a fokozott gáztermelődés a belekben. Jellemző tünetnek számít a hasfeszülés, a hasi fájdalmak, illetve a túlzott bélgázosság, hangos gyomorkorgás és bélmozgás. Speciális étrenddel, tablettákkal is orvosolható, de lássuk, mi a legfontosabb, amit érdemes tudnod erről az állapotról.
A puffadás bizonyos mértékig, a szokásosnál nagyobb étkezés után, sokaknál gyakori jelenség, az emberek 15-30%-a tapasztalja néha – derül ki egy kutatásból. Ha azonban minden étkezéskor felpuffad a gyomrod, akkor könnyen lehet, hogy orvosi segítséget kell kérned – figyelmeztet Ali Rezaie Cedars-Sinai gasztroenterológus.
Azok számára, akik nem puffadnak fel sűrűn, de kényelmetlenül érzik magukat, amikor mégis megtörténik, akadnak olyan trükkök, amelyek minimalizálhatják a puffadás valószínűségét, például lassabban esznek, és szüneteket hagynak az étkezések között.
A puffadásnak több oka is van
Vannak, akik gyakrabban szenvednek a hasfeszüléstől, mint mások, és ez különböző okok miatt fordulhat elő, beleértve az irritábilis bélszindrómát (IBS), az ételintoleranciát, a menstruációs ciklust, a túl gyors étkezést, és akár a túl sok rost fogyasztását.
A puffadás egyik oka a vékonybél-baktériumok túlszaporodása (SIBO) – állítja Rezaie, aki GI-kutató és a The Microbiome Connection társszerzője.
„Evés után ezek a baktériumok erjesztik az ételeket, különösen a szénhidrátokat, és különféle melléktermékeket és gázokat termelnek, például metánt, hidrogént és hidrogén-szulfidot”
– kezdte a szakértő. „Ezen gázok felhalmozódása a belekben puffadásként nyilvánulhat meg” – fűzte hozzá.
A rendszeres gyomorproblémák mellett további figyelemre méltó tünet a székletürítés megváltozása, túlzott böfögés, hasi diszkomfortérzet, súlyváltozás, hányinger, hányás vagy véres széklet.
„Ezek mind annak jelei lehetnek, hogy valami nem stimmel, és az érintettnek orvoshoz kell fordulnia”
– foglalta össze Rezaie.
Íme, 4 tipp a puffadás elkerülésére:
1. Hagyj időt az étkezések között
A vékonybél úgynevezett tisztítóhullámokkal tartja magát tisztán, amelyek az emésztetlen táplálékot a vékonybélből a vastagbélbe juttatják. Ezek a hullámok kétóránként jelentkeznek, amikor nem eszünk – magyarázza Rezaie.
„Ezek a szakaszok nélkülözhetetlenek bélmikrobiomunk egyensúlyához”
– hangsúlyozza.
Annak érdekében, hogy a hullámok megtörténhessenek, várj néhány órát minden étkezés után, mielőtt újra ennél.
2. Egyél lassabban
Kevesebb levegőt nyelsz evés közben, ha hosszabb ideig rágod az ételt, és lassan eszel – javasolja Hardeep Singh gasztroenterológus. A kevesebb levegő kevesebb puffadást jelenthet.
3. Igyál több vizet
Singh szerint a túl sok nátrium fogyasztása puffadáshoz vezethet, és a víz kortyolgatása segíthet kimosni a fölösleget.
4. Vigyázz az erjesztett ételekkel
A kevesebb fermentált étel fogyasztása segíthet csökkenteni a SIBO tüneteit, emelte ki Rezaie, ám mindezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség Kirsten Jackson gasztroenterológiai dietetikus tanácsadó szerint. Annyi biztos, hogy egyes (erősen fermentált) élelmiszerek, például a mesterséges édesítőszerek, a bab, a karfiol és a brokkoli gázt termelnek, így ezek fogyasztásának mérséklése javíthat a helyzeten.
Érdemes azonban emlékezni arra, hogy a babnak, a karfiolnak és a brokkolinak számos egyéb egészségügyi előnye is van, beleértve a rostokat is, amelyek fontosak a bélrendszer egészsége szempontjából, ezért ha nem muszáj, ne iktasd ki azokat teljesen az étrendedből.
„A hüvelykujjszabály szerint a kevesebb szénhidrátot és több fehérjét tartalmazó étrend kevesebb puffadáshoz vezet”
– avat be Rezaie.
A fehérjepor azonban nem a legjobb döntés, mert puffadáshoz és emésztési problémákhoz vezethet egyeseknél – fűzte hozzá a fontos részletet Stephanie Sanzo személyi edző.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés