Újabb 5 dolog, amit rosszul tudtál a pszichológushoz járással kapcsolatban

GettyImages-1317415735
Sas Eszter Krisztina

Úgy érzed, segítségre lenne szükséged, de bizonytalan vagy, mire számíthatsz a pszichológusnál? A terápiába járást a mai napig tévhitek övezik, amelyek miatt lehet, hogy pont azok nem kérnek segítséget, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá. Éppen ezért újabb öt, a pszichológusokat övező tévhitről rántjuk le a leplet.

Korábbi írásunkban már bemutattunk öt olyan gyakori tévhitet, amelyek a pszichológusok és a pszichológushoz járás körül keringenek a köztudatban. Most újabb öt hiedelmet tisztázunk, amelyek bár sokunk fejében élhetnek a terápiával kapcsolatban, nem egészen állják meg a helyüket.

1. tévhit: A pszichológusok minden problémádra tudják a megoldást, és minden kérdésedre tudják a választ.

Tény: Bárcsak mindenhatók lennének, de a valóságban a pszichológusok sem fognak tudni mindenre kész válaszokat és megoldást adni neked. Egyrészt, ez nem is reális elvárás, hiszen a szakemberek többsége előbb-utóbb bizonyos területekre és problémákra szakosodik. Másrészt pedig, még azok a pszichológusok is, akik alapvetően több területre kiterjedő problémakörrel fogadják a klienseiket, pácienseiket, sem tudják mindenre a megoldást. 

2. tévhit: A pszichológusod kibeszél téged a barátainak és a családjának.

Tény: A pszichológusok működését szabályzó Szakmai Etikai Kódex értelmében a szakembereknek

titoktartási kötelezettsége van, minden, a kliens ellátása során tudomásukra jutott pszichológiai és személyes adatot illetően.

A pszichológusok az eseteikről csak szakmai céllal beszélhetnek a saját szupervizorukkal vagy intervíziós esetmegbeszélések keretében, de akkor is csak olyan információk megosztása megengedett, amelyből nem beazonosítható a hozzájuk járó páciens.

3. tévhit: A pszichológusnál csak a gyerekkori traumáid lesznek a középpontban.

Tény: Nem kizárt, hogy a gyerekkori élményeid is boncolgatásra kerülnek a beszélgetések során, de nem kizárólag. Minden pszichológus a kliense témája mentén igyekszik meghatározni, mely korábbi megélések és tapasztalások segíthetik a jelen elakadásainak megértését. Ugyanakkor, azt is mindig tiszteletben tartják, hogy a páciens miről szeretne beszélni, milyen mélységű önfeltárás a komfortos a számára. Sőt, léteznek kifejezetten olyan módszerek és megközelítések is, amelyek inkább a jelenre és a jövőre fókuszálnak, ilyen esetben pedig semmi sem indokolja, hogy a gyerekkori emlékekig ássunk le. 

Egy pszichológus nem tud helyettesíteni egy barátot, és egy barát sem egy pszichológust. Viszont vannak olyan helyzetek amikor az egyikre, és van, amikor inkább a másikra lehet szükségünk
Egy pszichológus nem tud helyettesíteni egy barátot, és egy barát sem egy pszichológust. Viszont vannak olyan helyzetek amikor az egyikre, és van, amikor inkább a másikra lehet szükségünkWe Are / Getty Images Hungary

4. tévhit: Csak az jár pszichológushoz, akinek nincsenek barátai vagy családja, akivel megbeszélhetné a problémáit.

Tény: Az mindenképp fontos, hogy legyenek olyan hozzánk közel álló személyek az életünkben, akik támogatnak minket, és segítenek nekünk átlendülni a nehézségeken.

Azonban vannak olyan témák és problémák, amelyek megoldásához egy baráti beszélgetés már nem elég.

A pszichológus objektivitásával, feltétel nélküli elfogadásával, empátiájával és értő figyelmével segít minket. Ezeket pedig nem biztos, hogy egy családtagtól vagy egy baráttól minden esetben megkapjuk.

5. tévhit: Ha elkezdjük, több évig fogunk járni pszichológushoz, terápiába.

Tény: Vannak olyan irányzatok és terápiás módszerek, amelyek megkövetelik a hosszú évekig tartó munkát. Azonban ettől függetlenül mindannyian mások vagyunk, és más ütemben vagyunk képesek változni, fejlődni. Vannak olyanok, akiknek akár 10-20 alkalom is elegendő, hogy hatékony változást észleljen önmagán és az életén, viszont az is teljesen rendben van, ha valakinek ehhez több idő kell. A terápia időtartamának meghatározása függ a témától, a pszichológus módszerétől és az adott kliens saját változási ütemétől is.

Bármikor eljuthatunk oda az életünk során, hogy a problémáinkkal, a nehézségeinkkel és az elakadásainkkal képtelenek vagyunk egyedül megbirkózni.

Arra ráébredni, hogy segítségre van szükségünk, egyáltalán nem a gyengeség jele, hanem nagy bátorságra és az önmagunkkal történő őszinte szembenézésre vall.

Bízunk benne, hogy most már az előbb felsorolt tévhitek sem tartanak vissza senkit, hogy pszichológushoz forduljon, ha úgy érzi, szüksége van rá! 

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra