Milyen volt a napod? Ugye, hogy a rossz dolgok előbb beugranak? Ez a magyarázat

GettyImages-1298151269
Szabó Jennifer

Miért emlékszünk jobban arra, amikor a kollégánknak nem tetszik az új ruhánk, mint arra, amikor a párunk megdicséri a frizuránkat? Miért marad velünk sokszor egy negatív visszajelzés akár évekig, miközben a pozitív történések áthullanak emlékezetünk szitáján? Ennek is az agyunk az oka, pontosabban az úgynevezett „negatív elfogultsága”.

A „milyen volt a napod?” kérdésre gyakran nehéz nem panaszkodással reagálni, hiszen a villamoson bokánkra lépő utastársunk még bocsánatot sem kért, vagy hihetetlen stresszes volt, ahogy a főnök ma beviharzott az irodába. Közben nem igazán ragad meg minket a finom ebédünk, egy reggeli mosoly a kollégáktól vagy egy szeretetteljes baráti visszajelzés. A Nobel-díjas tudós, Daniel Kahneman szerint naponta körülbelül húszezer pillanatot élünk át. A pillanat olyan néhány másodperces esemény, amiben az agyunk elraktároz egy élményt. A napunk minőségét pedig ezeknek a pillanatoknak az összessége adja. Pontosabban az, ahogyan az agyunk ezeket a pillanatokat kategorizálja és értékeli. Az, hogy a velünk történt pozitív és negatív események milyen arányban voltak jelen, nagyban hozzájárul a hangulatunkhoz. Egy baj van, hogy a negatív eseményekre jobban emlékszünk, mint az örömteliekre!

Ez is írjuk az őseink számlájára?

A negatív elfogultság terhe nap mint nap nyomja a vállunkat, azonban mégis hálásak lehetünk neki, mert ez a működés segítette őseinket abban, hogy fajunk eljuthasson 2022-ig.

Őseink túlélésének záloga volt, hogy állandóan monitorozzák a rájuk leső veszélyeket. Mindennél fontosabb volt a negatív inger pontos észlelése, hogy ne ők legyenek az aznapi ebéd.

Ha sikeresen áthidalták a veszélyeket, akkor erről pontos és éles emlékeket alkottak, ami szintén továbblendítette a túlélés lehetőségét. Éppen ezért alakult ki egyfajta érzékenység ezekre az ingerekre, mert a túlélés jutalmánál nagyobb kincs nem lehetett a kardfogú tigrisek korában. Mivel ma már nem ugrálnak ki tigrisek a bokorból, ez a képességünk sok esetben inkább csak felesleges aggódást és stresszt eredményez, és megnehezíti számunkra a pozitív élmények beépítését a tapasztalataink közé. 

Az öt az egyhez arány szerint öt pozitív élmény ír felül egy negatívat
Az öt az egyhez arány szerint öt pozitív élmény ír felül egy negatívatThitareeSarmkasat / Getty Images Hungary

A mágikus arány

A pozitív pszichológia nagyjai sokat vizsgálták, hogyan is írhatjuk felül a negatív események intenzív hatását. A legtöbben arra jutottak, hogy egy negatív élményt legalább három, de inkább öt pozitív tapasztalat írhat felül. Az öt az egyhez arányt először házasságokban vizsgálták. Hétszáz friss házast figyeltek meg, és tizenöt perces beszélgetéseik során feljegyezték a pozitív és negatív interakciók arányát. Mindebből sikeresen bejósolták, hogy melyik párok fognak nagyobb valószínűséggel együtt maradni. A tíz évvel későbbi utánkövető vizsgálat azt mutatta, hogy kilencvennégy százalékos valószínűséggel jósolták meg a szétválásokat. Ez az arány nemcsak a házaséletben, de a munkahelyen, a baráti kapcsolatokban, az élet minden területén érvényes lehet. 

Hogyan ne legyek ilyen negatív…

Mint látható, veleszületetten hajlamosak vagyunk negatív szemüvegen át látni a világot. Agyunk azonban boldogságra hangolható, és képesek vagyunk arra, hogy a fekete szemüveget lecseréljük valami színesebbre. Ennek tudatosításában sokat segíthet minket az öt az egyhez varázslatos arányszáma is. Néhány tipp a pozitív élmények tarisznyájának feltöltéséhez: 

  • Írd át a sztorit, amit a negatív elfogultság mond neked! A bizonytalanságban a félelmeink könnyen átszínezik a valóságot, így mindig vizsgáljuk meg a másik oldalt is. Mi az, ami jól sülhet el, mit adhat egy adott történés számunkra. 
  • Probléma helyett megoldásfókusz! Fordítsuk át az agyunkat a másik oldalára, és a problémák helyett keressük a lehetséges megoldásokat.
  • Ne engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk a negativitás! Kezdjünk el pozitív kifejezésekben gondolkodni, a mondatainkat pozitív szavakkal fogalmazzuk meg. A szavaknak ereje van, és mennyivel megnyugtatóbb arra gondolni, hogy „sikerülhet nekem ez a nehéz feladat”, mint arra, hogy „biztos, hogy megbukom”. 
  • Pozitív hozzáállás másokhoz! Embertársaink segítése, támogatása sokat adhat a negatív elfogultság elleni harcban. Egy apró bók, egy kis segítség máris könnyíthet a negativitáson.
  • Tudatos jelenlét a számunkra fontos pillanatokban! Azzal, hogy képesek vagyunk magunkat átadni egy örömteli pillanatnak, mélyebben éljük meg azt. A megélés pedig segíti betölteni azt a memóriánk hosszan tartó tárjába, így színesítve a szemüvegünk lencséjét, amivel a világot látjuk. 

Nem könnyű felülírni a belénk kódolt programnyelvet, de egy kis plusz odafigyeléssel és erőfeszítéssel az ötös szám könnyebben elérhető. 

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra