Fontos határidő közeleg: ezrek jövője múlhat rajta

GettyImages-1462921270
Vermes Nikolett

Még mindig van haladék, még nem zárult le a jelentkezés. Akik eddig halogatták a döntést, vagy egyszerűen kifutottak az időből, azoknak itt a lehetőség, hogy most nagyobb esélyekkel próbálkozzanak. Van új határidő!

A felsőoktatási felvételi eljárás összetett, akárcsak az ezt megelőző jelentkezési protokoll. Bár az idén érettségiző diákok és a tanulni vágyó felnőttek többsége február 15-ig jelentkeztek egyetemre, vannak, akik kifutottak az időből. Egyesek szimplán hibáztak, és nem figyeltek a határidőre, mások nem tudtak dönteni a képzések között, megint mások csak tavasszal kaptak kedvet a továbbtanuláshoz. Az intézményeket nem érdekli, hogy milyen ok áll a háttérben, hiszen a cél, hogy az üres helyeket feltöltsék. Bizonyos szempontból még azt is mondhatjuk, hogy jobb esélyekkel indulnak a pótjelentkezéssel pályázók. 

Az utolsó határidő július közepe

A legtöbb érintett jól megjegyezte, hogy a jelentkezési határidő február 15. Erről számos tájékoztatást közölt az Oktatási Hivatal. Azt is tudjuk, hogy a felvételi eredményekről július végén kapnak hírt a pályázók. Mégis, a hivatal kérdésünkre azt válaszolta, hogy nem tudják megnevezni a pótfelvételi jelentkezés határidejét. „A sikeres felvételi eljárások száma határozza meg, hogy az oktatási intézmények lehetőséget adnak a pótfelvételire, vagy sem.” Ahol maradnak helyek, mert a vártnál kevesebb diák nyer felvételt, ott várhatóan hirdetnek pótfelvételt. Például, amennyiben a kommunikáció és médiatudomány szakon a kapacitás 100 fő, és a ponthatár 450, a jelentkezők egy részének pedig ennél kevesebb pontja van, akkor nem kezdhetik meg az adott helyen a felsőfokú képzést, ugyanakkor a kapacitás nem csökken, így a fennmaradó helyekre mások is pályázhatnak a pótfelvételi eljárás során. Az Oktatási Hivatal javaslata szerint, akit egyetlen helyre sem vettek fel, az válasszon egy alacsonyabb ponthatárral induló szakot, és a pótfelvételi alkalmával jelentkezzen rá. De hol maradtak helyek? Ezt mindenkinek magának kell figyelni a hivatalos fórumon.

Érdemes inkább jelentkezni, mint a pótlehetőséget is elmulasztani
Érdemes inkább jelentkezni, mint a pótlehetőséget is elmulasztaniGettyImages

Mikor hirdetnek pótfelvételit?

Erre valóban csak július végén fogunk választ kapni, azonban a hivatal szerint az egyetemek túlnyomó többsége biztosít pótfelvételi lehetőséget. Ebben az esetben nem változnak a ponthatárok, a feltételek vagy a tervezett beiratkozás. „Augusztus elején a felsőoktatásért felelős miniszter döntése alapján pótfelvételi eljárást is meghirdethetnek az intézmények. Akiket a pótfelvételi során felvesznek, szintén szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat.” Ugyanakkor fontos, hogy ameddig az általános eljárás során hat szak jelölhető meg, addig a pótfelvételivel már csak egyetlen jelölés adható. Legkorábban július végén, legkésőbb augusztus elején zárul le a pótfelvételi jelentkezés, míg az eredményhirdetés augusztus utolsó napjaiban várható. De ez nem jelent hátrányt a friss diákok számára.

„Mindenki időben elintézheti a beiratkozást és a többi hallgatóval együtt kezdheti meg a tanévet, ami a legtöbb egyetemen szeptember második hetén indul.”

Sikerült, már csak tanulni kell

Akik a pótfelvételi eljárás során szerencsével jártak, és bejutottak a szabadon maradt helyekre, azoknak nincs más dolguk, mint figyelni a további időpontokat, hogy ne maradjanak le a beiratkozásról. Ezt követően indulhat a tanulás. És hogy könnyebb dolguk van azoknak, akik pótfelvételivel jelentkeznek? Legfeljebb abból a szempontból, hogy már tudják, hova nem érdemes beadni a pályázatot. Az eredményt megelőző stressz és a kötelező dokumentumok feltöltése alól nem mentesülnek. Mindenesetre érdemes élni ezzel a lehetőséggel, elvégre, ha valaki bejut egy egyetemre, akkor intézményen belül még mindig könnyebb lehet szakot váltani, mint úgy és újra jelentkezni. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra