Így változik a viselkedésed, ha pirosat viselsz, még akkor is, ha nem tudsz róla

GettyImages-523835925

A színek gyógyító hatása közismert, hosszú ideje alkalmazzák a színterápiát mint alternatív gyógymódot. A módszer szerint a különféle árnyalatok hatással vannak a szervezetre, ezáltal pedig a közérzetre, ám nem mindig pozitív értelemben. A piros talán a legdinamikusabb, legizgalmasabb szín, aminek viselése kutatások szerint a viselkedésedre is hatással van.

Az emberi élet elképzelhetetlen színek nélkül. Színszegény környezetben természetes reakció, hogy romlik a hangulatunk, ingerültebbek lehetünk, sőt, akár testi panaszok is jelentkezhetnek. Ez különösen az őszi-téli hónapokban gyakori, amikor a természet gyógyító erejű színhatásai hiányoznak. 

piros nagyon mozgalmas és intenzív szín, ezért érdemes vele óvatosan bánni, amikor például a falakat dekorálod. Az élénk árnyalatok – különösen a narancsba és mélyvörösbe hajló tónusok – hatással lehetnek a szívre és az érrendszerre, elsősorban a vérnyomásra, amit akár meg is emelhetnek. Egyes vélekedések szerint a szívverést is felgyorsíthatják, túl sok adrenalint termelve, ami nyugtalansághoz és fáradtsághoz vezethet az arra érzékenyek számára.

Miért tehet magabiztosabbá a piros viselése?

Kutatások szerint a vörös viselésének akár előnyei is lehetnek. Egy tanulmányban a pirosat viselők magasabbra értékelték magukat szexuális vonzerejük tekintetében, egy másik tanulmányban pedig a kutatók úgy találták, hogy a vörös ruhát viselők nagyobb valószínűséggel jártak sikerrel a 2004-es nyári olimpiai játékokon.

A tengerentúlon 2003 óta minden év februárjának első péntekén tartják a National Wear Red Dayt. A napot annak a kezdeményezésnek a részeként hozták létre, amely felhívja a figyelmet a nők szívének egészségére, és arra ösztönzi az embereket, hogy viseljenek pirosat. Ma a szívbetegség továbbra is a nők dobogós gyilkosa: évente minden harmadik nő meghal szív- és érrendszeri betegségekben és agyvérzésben. 

Akkor is működik, ha nem tudatosítod magadban
Akkor is működik, ha nem tudatosítod magadbanTom Werner / Getty Images Hungary

A tanulmányok azonban úgy találták, hogy sok nő nincs tisztában ezzel a ténnyel, és gyakran nem tekinti a szívbetegséget elsődleges egészségügyi problémának. Arról nem is beszélve, hogy a veszélyes tévhitek, mint például az a hiedelem, hogy a szívbetegségek aránytalanul érintik a férfiakat, valamint a nők szívinfarktustüneteivel kapcsolatos félretájékoztatás továbbra is akadályozza a megelőzést és a kezelést.

A National Wear Red Day célja, hogy segítsen eloszlatni ezeket a nők szívbetegségével kapcsolatos mítoszokat. A tanulmányok szerint a merész színek viselésének azonban más előnye is lehet, mint hogy egy mozgalomhoz csatlakozással segít felhívni a figyelmet a megfelelő életmódra.

A piros viselése az önbizalmat is erősítheti

Egy 2017-ben publikált tanulmányban német kutatók 180 egyetemi hallgatót figyeltek meg, akik piros vagy kék ingben voltak. A három kísérlet közül kettőben a résztvevőket arra kérték, hogy üljenek tükör elé, és figyeljék meg saját tükörképeiket, mielőtt kitöltenének egy felmérést. A harmadikban a résztvevők magukról fényképeket készítettek, ahelyett, hogy a tükörképeiket nézték volna.

A pirosat viselő diákok ezt követően magasabbra értékelték magukat szexuális vonzerejük tekintetében, mint a kéket viselő diákok. A kutatók azonban megjegyezték, hogy ennek a hatásnak bizonyos korlátai lehetnek: a bizonytalan emberek még rosszabbul érzik magukat, ha vöröset viselnek, mivel a szín nem kívánt figyelmet vonhat rájuk. Azt is észrevették, hogy az önbizalom növekedése idővel eltűnhet, ha valaki mindennap pirosat visel.

Az is lehetséges, hogy nem maga a szín az, ami miatt az emberek vonzóbbnak tekintik magukat, hanem az a puszta tény, hogy a vörös vonzza a szem figyelmét.

„A vonzerő növekedése abból fakadhat, hogy az emberek egyszerűbben észreveszik a pirosat viselő személyt a tömegben” – emelte ki a témában a tanulmány szerzője, Anne Berthold kutató.

A férfiak jobban vonzódhatnak a nőkhöz, ha azok pirosat viselnek

Egy 2008-as úttörő tanulmányban Andrew Elliot és Daniela Niesta Kayser pszichológusok úgy találták, hogy a vörös szín hatására a férfi résztvevők vonzóbbnak és szexuálisan kívánatosabbnak tekintenek egy idegen nőt.

Egy öt kísérletből álló sorozatban Elliot és Kayser arra kérte a heteroszexuális férfi egyetemistákat, hogy nézzenek meg egy fotót egy nőről, és értékeljék vonzerejét. A résztvevők mind ugyanazt a nőt látták, de a kutatók véletlenszerűen megváltoztatták a fotó szegélyének színét, mindig megváltoztatva piros és fehér, szürke, kék vagy zöld színre. Az egyik kísérletben a nő ingét digitálisan pirosra vagy kékre színezték, miközben a szegély változatlan maradt.

A résztvevők a piros ruhás nőt vonzóbbnak találták. Az is jobban érdekelte őket, hogy elhívják randevúzni, és hajlandóak voltak több pénzt költeni a randevú során.

Más kísérletekben a kutatók azt találták, hogy a piros ruhás pincérnők nagyobb borravalót kaptak a férfi vásárlóktól; a vörös rúzst viselő nőket gyorsabban és gyakrabban szólították meg a férfiak egy bárban; és a férfiak nagyobb valószínűséggel küldtek e-mailt ugyanannak a nőnek, amikor az online társkereső profilján lévő fotón pirosat viselt, nem pedig más színeket.

A pirostól megváltozik a viselkedésed
A pirostól megváltozik a viselkedésedImage Source RF/Zero Creatives / Getty Images Hungary

A nők is jobban vonzódhatnak a férfiakhoz, ha azok pirosat viselnek

2008-as tanulmányát követően Elliot és munkatársai a vörös szín hatását vizsgálták a nők férfiak iránti vonzalmára. Egy 2010-es tanulmányban hét kísérletben a női résztvevők vonzóbbnak és szexuálisan kívánatosabbnak ítélték a férfiakat pirosban.

Elliot és munkatársai azt is megállapították, hogy a nők a vörös ruhás férfiakat magasabb státuszúnak tekintik, akik nagyobb valószínűséggel keresnek sok pénzt, és nagyobb valószínűséggel „jutnak fel a társadalmi ranglétrán”.

A piros viselése versenyelőnyt jelenthet

A vörös szín viselése a szakemberek szerint tesztoszteron magasabb szintjével jár együtt. A tudósok kimutatták, hogy a merész szín bizonyos gyíkok, halak és majmok szexuálisan figyelemfelkeltő tulajdonsága, hogy csak néhányat említsünk. Érdekes módon az emberek is profitálhatnak hasonló versenyelőnyből – legalábbis a sportban.

2005-ben Russell Hill és Robert Barton evolúciós antropológusok megállapították, hogy a vörös viselése nagyobb valószínűséggel járt együtt jó eredményekkel a 2004-es nyári olimpiai játékokon. Tanulmányukban Hill és Barton négy küzdősportot vizsgált meg – ökölvívást, taekwondót és a kétféle birkózást –, amelyekben véletlenszerűen választották ki a sportolókat, hogy piros vagy kék ruhát és védőfelszerelést viseljenek. 

Ha a szín nem befolyásolta a mérkőzések kimenetelét, a pirossal jelölt győztesek száma statisztikailag megkülönböztethetetlen lett volna a kék színnel jelölt nyertesek számától. De Hill és Barton mind a négy sportágban következetes és statisztikailag szignifikáns mintát talált, amely szerint a pirosat viselő sportolók több meccset nyertek, mint a kéket viselők. A két kutató hasonló eredményekre jutott, amikor az Euro 2004 futballtorna kimenetelét elemezték.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra