A legújabb szenzáció: sült krumpli és ketchup készülhet egyetlen növényből

GettyImages-1016658840

A balkonkertészek nagy örömére újabb zöldséggel bővült az erkélyen termeszthető konyhai alapanyagok köre. A holland kertészeknek köszönhetően megszületett az év sikernövénye, a krumplicsom.

Ma már nincs abban semmi meglepő, ha valaki kert híján paradicsomot, paprikát, uborkát, cukkinit vagy padlizsánt termeszt a balkonján. A leleményes házi kertészek tulajdonképpen a kerti fajok legtöbbjét már megtermelik az erkélyen. A krumplicsom azonban kifejezetten balkonzöldségnek született.

Paradicsom és burgonya egy növényben

Ahogyan a neve is utal rá, a krumplicsom kettő az egyben zöldség, hiszen a krumpli és a paradicsom házasságából született. A fölül paradicsom, alul krumpli növény évekig tartó kutatás után először 2015 tavaszán került piacra Hollandiában, és a TomTato nevet kapta. Ebből született meg a magyar elnevezés szóösszerántással.

A krumplicsom helytakarékos növény, egy palántán terem paradicsom és krumpli egyszerre
A krumplicsom helytakarékos növény, egy palántán terem paradicsom és krumpli egyszerreTatiana Maksimova / Getty Images Hungary

A krumplicsom nem génmódosított élelmiszer. A növényt hagyományos, a kertészetben használt keresztezéssel hozták létre egy koktélparadicsom-fajtából és egy főzésre alkalmas fehér húsú burgonyaváltozatból. A zöldségek keresztezhetőségét a paradicsom és a burgonya genetikai hasonlósága tette lehetővé, miután mindkét növény a nadálytőfélék családjából származik.

A sok koktélparadicsomot és ízletes, viaszos, sárga héjú burgonyát hozó növény egyre ismertebb világszerte, köszönhetően az amerikai marketingfogásnak. Az USA-ban ugyanis már úgy hirdetik, hogy a krumplicsom nem más, mint sült krumpli és ketchup egyben.

Így termeszd a krumplicsomot

Miután a krumplicsomot eredetileg is balkonra találták ki, a termesztésében nincs semmi nehézség, más egyéb, eddig erkélyen nevelt palántákhoz képest semmilyen plusztörődést nem igényel. Tulajdonképpen úgy kell gondozni, mint a paradicsomot. Ez azt jelenti, hogy jó, tápanyagban gazdag talajba vagy termesztőközegbe kell ültetni, majd a palántát napos és szélvédett helyre kell tenni. 

A krumplicsom gyorsan nő, ezért a növény szárát javasolt karóval megtámasztani, hogy stabilan tudja majd megtartani az apró koktélparadicsomokat. A burgonya gyökerei a legtöbb esetben az oltott növény mellett hajtásokat hoznak. Ezeket hagyni kell, hogy kifejlődjenek a kikarózott paradicsom alatt úgy, mint ahogyan a kertben növekszik a burgonya, de ne hagyjuk elburjánzani.

Miután egyetlen edényben terem meg kétfajta zöldség, igen helytakarékos és praktikus zöldség a krumplicsom, de termesztéséhez szükség van egy 40-50 literes balkonedényre, hogy a talajszint alatt növekedő burgonyáknak is bőven legyen hely.

 Az edény alja legyen lyukas, és ültetés előtt tegyünk alulra néhány centi vastagon kavicsréteget. Az edényt ne pakoljuk azonnal tele termőfölddel, hagyjunk helyet a föld pótlására is, amit a fejlődő gumók igényelnek majd. 

A krumplicsompalánta ültetésének menete a szokásos. A palántával bánjunk óvatosan, helyezzük az előkészített talajba egy mélyedésbe a gyökéren lévő földgombóccal együtt, majd öntözzük rendszeresen. 

Júliustól októberig szüretelhető

Időnként célszerű feltölteni komposzttal az edényt, amibe a palántát ültettük. Így megakadályozhatjuk, hogy a talajfelszín közelében lévő burgonya megzöldüljön és ehetetlenné váljon.

Ha fagytól védett helyre tesszük a növényt, akár ősz végéig teremhet majd
Ha fagytól védett helyre tesszük a növényt, akár ősz végéig teremhet majddowell / Getty Images Hungary

 A krumplicsomról a koktélparadicsomot július és október között lehet betakarítani. A zöld paradicsom érésének elősegítése érdekében rendszeresen le kell szüretelni a piros paradicsomokat.

Ha nem a kertben, hanem balkonedényben neveljük a krumplicsomot, meghosszabbíthatjuk a paradicsom termőidejét, ha ősszel fagymentes helyre tesszük a növényt.

Miután a paradicsom befejezte a termést, a növényt csak le kell vágni, és a termőtalajból ki kell szedni a burgonyát.

Vitamin- és ízbomba a krumplicsom

A paradicsom tele van antioxidánsokkal, tulajdonképpen ez adja a zöldség vörös színét. A paradicsom főzésekor ezek az antioxidánsok felszabadulnak, így szervezetünk könnyebben tudja őket hasznosítani. Mindemellett a paradicsom gazdag C-, B6- és A-vitaminban, valamint bővelkedik kalciumban és káliumban is. 

A burgonya is igazi vitamin- és ásványianyag-bomba. Nagyon magas a C-vitamin-tartalma, kiváló B6-vitamin-, valamint kálium-, mangán-, magnézium-, foszfor- és vasforrás. Tele van rostokkal, és több káliumot tartalmaz, mint a banán.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra