Házasodnál önmagaddal? Erről szól az új divat: a szologámia

GettyImages-162919142

Képzeld el, ahogy esküt teszel: szeretni és tisztelni fogod magad, és gondoskodsz magadról a halálod órájáig. Szimbolikusan felhúzol egy gyűrűt az ujjadra. Vajon meg tudnád ezt tenni a násznép előtt, anélkül, hogy sírva fakadnál?

Persze nem kell hozzá a ceremónia, a felhajtás, sokunknak ez a vallomás, ez a fogadalom hangosan kimondva sok érzelmet hozna fel a mélyből. Feltéve, hogy valóban őszintén gondoljuk a kimondottakat. Az önmagunkkal való házasodás, vagyis a szologámia egy új keletű kifejezés, egy új szlogen régi tartalommal megtöltve. Ezt a meglehetősen drámai rituálét sokan kérdőre vonják: vajon ez csak az önszeretet egy radikális formája, egyenesen a narcizmus melegágya vagy a feminizmus egy újabb szimbolikus aktusa esetleg. Vagy csak valami vicc…

Nem vicc, egy olyan világra szánt reakció, ahol a párkapcsolatot gyakran mindenekfelett bálványozzák. Nem is meglepő, hogy legújabban Indiában forgatja fel az állóvizet.

A szologámia rövid története

Az első, híradásokba is bekerülő szologám házasság 1993-ban történt az Egyesült Államokban. Linda Baker, dentálhigiénikus 75 barátja előtt tett fogadalmat magának. Majd a ‘90-es évek híres provokatőre, Dennis Rodman kosárlabdázó jelentette be 1996-ban, hogy összeházasodott magával. 

Dennis Rodman önéletrajzi könyvének dedikálására menyasszonyi ruhába érkezett, ekkor vallotta meg, hogy összeházasodott magával
Dennis Rodman önéletrajzi könyvének dedikálására menyasszonyi ruhába érkezett, ekkor vallotta meg, hogy összeházasodott magávalEvan Agostini / Getty Images Hungary

A szologámia mára egyre népszerűbbé válik a hétköznapi és a híres emberek körében is: Adriana Lima, Victoria's Secret-modell az Instagramon egy gyémántgyűrűvel jelentette be, hogy elkötelezte magát. Indiában 2022-ben vert nagy port az első szologám házasságkötő egy 24 éves gudzsarati fiatal nő személyében, aki a saját lakásában bonyolította le a hindu vallásnak megfelelő ceremóniát, mert a templomba nem engedték be a rendezvényt a vallási közösség vezetői.

Arra a kérdésre, hogy miért szánta magát erre a tettre, a fiatal nő úgy válaszolt, hogy mindig is menyasszony akart lenni, de nem feleség. Elmondása szerint ezt az ötletet az Anne, E-vel a végén! című kanadai Netflix-sorozatból merítette.

Úgy tűnik, hogy az alkotók érdekesnek találják a gondolatot, számos film, tévéműsor és könyv ábrázolásában találkozhattunk már vele, csak a szologámia kifejezés nem kapcsolódott szorosan hozzá. A ‘90-es évek egyik legnépszerűbb sorozatában, a Szex és New Yorkban Carry Bradshaw is feleségül veszi magát. Hasonlóképpen, az egy korosztállyal fiatalabbaknak készült Glee című amerikai vígjáték-drámában Sue Sylvester karaktere. De miért bukkan fel újra és újra ez a jelenség most már a keleti kultúrkörben is?

Mit jelent ma a házasság?

A II. világháborúig a házasságkötés mindkét nem képviselői számára a felnőtté válást jelentette, a társadalomba való beilleszkedés formális előfeltétele volt. A nőknek ekkor még nem nagyon volt más választásuk, mint feleséggé, anyává válni. Keresztény kultúrkörünkben a házasság a tanítás szerint szentség, a házassági szeretetben az Isten szeretetét imitálják a felek. Továbbá a magyar jog férfi és nő házasságát ismeri el.

A háború után, ahogyan a nők jogainak, társadalmi részvételének korlátozása egyre csökkent, a romantikus párkapcsolat ideája pedig teret nyert, egyre több új réteg rakódott a házasság intézményére. A '70-es évek szabadságeszméje pedig elhozta a szologámia gondolatát is.

Neha Sonney hongkongi író, párkapcsolati coach 7 éve vallott hűségesküt magának, a mai szologámia divatként terjedésével azonban nem tud egyetérteni. Gondolatai segítenek megérteni, hogy mi rejlik valójában ennek az újabban felkapott szónak a hátterében. 

Hogyan értelmezhető tehát a magunkkal kötött házasság?

Sonney, az önszeretet szószólójaként, vallja, hogy rendkívül fontos az önmagunkkal való kapcsolatunk. Az egészséges önértékelés, önszeretet hiányában nehezen tudnunk jó kapcsolatokat építeni a többi emberrel. A feladat adott, elvégzése csendben végrehajtott kemény munkát jelent, nem pedig címlapsztorit – vallja blogbejegyzésében az író. Az önmagunk iránti elköteleződés, a magunk irányába tett ígéret betartása az integritásunk alapköve, ennek rituáléja az önmagunkkal való házasság. Szerinte mindez a személyes, érzelmi felelősségvállalásról szól, ami nélkül a szologámia valóban csak üres divatszó, tartalom nélküli provokáció.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra