6 kérdés, ami segít megtudni, ki is vagy valójában

GettyImages-480811769

A pszichológia szerint fontos, hogy elmélyedjünk az önismeretben, hogy jobb döntéseket tudjunk hozni az életben. Ezek a kérdések közelebb vihetnek ehhez a célhoz.

Biztosan tudod, mi a kedvenc ételed, milyen műfajú filmeket szeretsz nézni a moziban, és hogy hogyan iszod a kávédat vagy a teádat. De vajon milyen mélyre nyúlik le az ismereted saját magadról? Tudod, miért halogatással vagy még több munkával reagálsz a szorongást keltő helyzetekre? Miért zársz le, vagy miért válsz a másikon csüggővé, amikor konfliktusba keveredtek a pároddal? Az önismeret fejlesztése sokat segíthet abban, hogy megfejtésre lelj ezekben a kérdésekben, és hogy ki tudj szakadni a berögzült rossz viselkedésmintáidból, hogy könnyebbé és boldogabbá varázsold az életedet. Ez a 6 kérdés segíthet abban, hogy közelebb kerülhess saját belső magodhoz a 45 éves klinikai háttérrel rendelkező, 11 könyvet publikáló klinikai szakpszichológus Robert Taibbi szerint.

Az önismeret kérdései messze vihetnek

Az önismeret hasznos dolog, Szalay Ágnes pszichológus és coach szerint az önismeret a szabadság, az autonómia eléréséhez vezet: „Az [önismeret arról szól], hogy pontosan értsd meg a saját érzéseidet, ismerd meg a céljaidat, ne berögzött mintázatok, magad által sem értett érzelmi és viselkedéses reakciók, kételyek és lemondások lökdössenek ide-oda az életben, nagy károkat okozva a kapcsolataidban vagy a munkádban”. Robert Taibbi szerint azért lényeges foglalkozni azzal, hogy kik vagyunk valójában, és kivé szeretnénk válni, hogy jobb döntéseket tudjunk hozni életünk alakításában. Választhatunk kreatív önismereti gyakorlatokat is, vagy végigvehetjük Taibbi 6 kérdését is, hogy megtegyük az első lépéseket a mélyebb önismeret felé:

Az önismereti kérdések közelebb vihetnek saját magadhoz a pszichológia szerint
Az önismereti kérdések közelebb vihetnek saját magadhoz a pszichológia szerintKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

1. Mit szeretnél, mit mondjanak rólad mások tíz vagy húsz év múlva?

Szólhat ez a kérdés a szakmai teljesítményedről: a szakértelmedről szeretnéd, ha mások elismerően beszélnének, vagy a változáshozóként dicsérjék a neved, esetleg a kreatív, egyedi ötleteidről szeretnél elhíresülni? Szólhat a magánéletedről is: szeretnéd felvenni a családfő szerepét, aki mindenkinek segít eligazodni az élet ügyes-bajos dolgaiban, vagy szeretnél a küzdelmek árán elnyert siker példaképévé válni mások számára? Gondolkodj el azon, hogy mik a céljaid, milyen emberré szeretnéd formálni magadat, és milyen hírnévnek örülnél.

2. Mely tulajdonságaid képviselik a legjobb részedet?

Mindenkinek sok oldala van, de általában egy-két tulajdonság mindenki életében kiviláglik, amelyek a legjobb napjainkon előtérbe szoktak kerülni, amelyekre a legbüszkébbek vagyunk, és amelyek a leginkább képviselik a jó oldalunkat. Mit tapasztaltál, melyek ezek benned? Esetleg a kiváló humorérzéked, amely a legsötétebb napokat is fénybárba borítja? Képes vagy kiállni azért, amiben hiszel? A legjobbat tudod kihozni másokból vagy akár saját magadból, mindegy, milyenek a körülmények? Mit értékelsz magadban a leginkább, mire vagy a legbüszkébb? Gondolkodj el rajta, hogy miként tudnád ezeket belevinni a mindennapjaidba. Ki tudja, lehetséges, hogy a legvágyottabb mentális erősségek egyike is gazdagítja eszköztárad, és nem is tudsz róla.

3. Milyen nehézség leküzdése formálta meg a leginkább a személyiségedet?

Mindenki életében vannak kihívások, kisebbek és nagyobbak. Lehet, hogy egy függőséggel küzdöttél meg, és távoztál nyertesként, esetleg azon gyötörted magadat, hogy miként tudnál segíteni annak a gyerekednek vagy szülődnek, aki maga is nehézségeken ment keresztül. Vagy talán gyermekkori traumádat hagytad magad mögött, vagy egy nehéz betegséggel kellett szembenézned. De a nehézségek, amelyeket le kellett küzdened, lehettek hétköznapibbak is, amelyek ettől függetlenül a te életedben hatalmas súlyként nehezedtek rád, mégis sikeresen teljesítetted a kihívást, és túlléptél rajtuk. Sikerült hozzászoknod a közönség előtti beszédtartáshoz, esetleg szülőként gyermekeid érdekében sikerült megtanulnod eligazodni a térképeken, vagy olyan munkát vállaltál el, amelyre korábban nem hitted magad képesnek.

Azt, hogy számodra mi jelentett kihívást, neked magadnak kell meghatároznod. A kérdés lényege, hogy hátra lépj egy pillanatra, és felismerd, majd elismerd, mennyire messzire sikerült eljutnod személyes fejlődési utadon. Képes vagy legyőzni az akadályokat, és ha ennek történetét megosztod másokkal is, inspiráló hatásod lehet a környezetedre, és növelheted a köztetek lévő intimitást.

Fedezd fel, mi rejlik benned ezzel a 6 önismereti kérdéssel, amelyeket egy 45 éve praktizáló pszichológus állított össze
Fedezd fel, mi rejlik benned ezzel a 6 önismereti kérdéssel, amelyeket egy 45 éve praktizáló pszichológus állított összeWe Are / Getty Images Hungary

4. Mi a célod az életben?

Tedd fel magadnak a kérdést, ha erre nem tudsz rögtön választ adni, hogy mi az a dolog, amire csak te vagy képes, senki más, csak azért, mert az vagy, aki. Vizsgáld meg a személyiségedet, a szenvedélyeidet, tehetségedet és a kihívást jelentő dolgokat: mit mondanak neked ezek arról, hogy mire születtél, milyen céllal. Ha nem érzed azt, hogy lenne értelme az életednek, gondolkodj el rajta, hogy miért gondolod ezt, és hogy mire kéne jobban odafigyelned, hogy rájöjj erre.

5. Mik a legbelsőbb értékeid?

Gyermekként még a nagyok megmondták, hogy mire kéne törekednünk, milyennek kellene lennünk, azonban felnőttként magunknak kell tudnunk meghatározni, hogy miként definiáljuk azt, „jó ember”. Ha meg tudjuk alkotni saját magunknak azt a „becsületkódexet”, amely alapján szívesen élünk, akkor aktív résztvevőivé válhatunk saját életünknek, miénk lesz az irányítás. Mi az az 5 legbelsőbb érték, amely mentén az életedet éled?

6. Mit szeretnél, hogy mi legyen a sírfeliratod?

Az előző kérdésekre adott válaszaid mentén gondold végig, hogy milyen élet-összefoglaló feliratnak örülnél a sírodon, ha már alulról szagolod majd az ibolyát. Mit szeretnél a leginkább elérni az életben, miről szeretnéd, hogy mások emlékezzenek rád, mire vagy a legbüszkébb?

Összességében Taibbi szerint a legfontosabb, hogy leássuk magunkat a szenvedélyeink és álmaink mélyére, hogy felfedezzük, mit találunk mindennek a közepén. A lehető legjobb, ha sikerül megtalálnod azt az énedet, aki lenni szeretnél, és el is éred ezt az ideált. Ismerjük meg önmagunkat!

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra