18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Apróságnak tűnik, de gyakran ezen is múlik, tudják-e élvezni a nők a szexet

Olvasási idő kb. 3 perc

Egyre több termék és szolgáltatás közül válogathatunk, ha nem vagyunk elégedettek a nemi szervünk kinézetével. Már miért ne lennénk – merülhet fel benned a kérdés teljes joggal. De gondolj bele, hány helyről ömlik ránk, hogy hogyan kellene kinézzünk (bizony, ott lent is), hány családban tabu a menstruáció, és mennyire természetellenes képet fest a legtöbb pornófilm.

Legyen szó működésről, megjelenésről, illatról vagy ízről, egy nemrég végzett kutatás eredménye szerint a nők 18 százaléka, azaz nagyjából minden ötödik nő bizonyos mértékű elégedetlenséggel tekint a nemi szervére. És ez a negatív genitális énkép nemcsak a nők önbizalmára, de az életük más területeire, így a szexuális életükre is hatással van.

A szex is rosszabb, ha nem vagy elégedett magaddal?

Egy másik kutatásban azt vizsgálták, hogy milyen összefüggésben lehet a nemi szervekről alkotott énkép a szexuális élvezet mértékével. A szakembereket kifejezetten a zavaró tényezők és a szorongás szerepe érdekelte.

A vizsgálatban 1619 cisznemű, 18 évnél idősebb nő vett részt. A résztvevők 58 százaléka heteroszexuális, míg közel 32 százalékuk biszexuális volt. A kutatást megelőző négy hétben volt részük olyan szexuális együttlétben, ami behatolást, anális és orális szexet, valamint a nemi szervek kézzel vagy eszközzel történő ingerlését is magában foglalta. A résztvevőket arra kérték, értékeljék a genitális önképüket, a testükkel való elégedettséget, azt, hogy mennyire élvezik a szexet, mennyire szoronganak szex és más tevékenységek közben.

Te is szorongsz az ágyban?
Te is szorongsz az ágyban?milos-kreckovic / Getty Images Hungary

Az eredmények szerint a szexuális élvezet pozitív együttjárást mutatott a különféle szexuális funkciókkal, például a vágy szintjével, mérsékelten a nedvesedés és a fájdalom mértékéhez, és igen erősen a szexuális izgalommal és az orgazmussal. Ez persze még nem különösebben meglepő. A kutatásból azonban kiderült az is, hogy akik kevésbé voltak elégedettek saját intim kinézetükkel, kevésbé élvezték a szexet. Az összefüggés hátterében a testképszorongás, a teljesítménnyel kapcsolatos aggodalmak és a feszélyezettség rejlik, melyek megakadályozzák, hogy az illető feloldódjon az együttlétben. A kutatásból kiderül az is, hogy ez a folyamat főként a szorongóbb nőkre jellemző, akik hajlamosabbak zavarba jönni az intim helyzetekben, szégyenkezni a testük vagy a teljesítményük miatt, és ezáltal kevésbé élvezni magát a szexet.

Azoknak a nőknek tehát, akik nincsenek megelégedve a nemi szervükkel, nagyobb kihívást jelent a szexuális élvezet és kielégülés elérése. Gyakran előfordul, hogy emiatt a nők nem szívesen fogadják partnerüktől az orális szexet vagy a kézzel történő ingerlést, sőt bizonyos esetekben ők maguk sem szívesen érintik meg a nemi szervüket, nem tanulják meg, hogy mi okoz örömet nekik, hogyan stimulálhatják a csiklójukat vagy a hüvelyüket. Pedig ezek a tevékenységek erősen kapcsolódnak a nők szexuális kielégüléséhez.

Vannak olyan dolgok, amik segíthetnek a nőknek pozitívan (vagy legalábbis kevésbé negatívan) viszonyulni a nemi szervükhöz, ezáltal pedig növelhetik a szexuális örömöt. Sokat segítene, ha a női nemi szervet a maga természetességében és sokszínűségében ábrázolnánk, és társadalmi szinten elfogadnánk, hogy minden ember más és másképp néz ki.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek