Így segít a szorongásodon a munkahelyed: meglepő összefüggést találtak a szakértők

GettyImages-1331470022
Kofrán Eszter

Ha a világ történései túl sok szorongást okoznak neked mostanság, lehetséges, hogy segíthet, ha a munkádra koncentrálsz a szakértő szerint.

Ha a szorongásod feloldásáról van szó, neked sem a munkahely ugrik be elsőre, ugye? Pedig a viselkedéstudománnyal foglalkozó dr. Robert Kovach szerint pont a munka lehet az, amely a bizonytalan időkben – mint amelyben most is élünk a Covid, az infláció és a szomszédos háború miatt – segíthet csökkenteni szorongásainkat.

A munka mint mentsvár?

Világszerte megterhelik a mentális egészségünket a 2020 óta egymás után lecsapó traumák, amelyek közvetve vagy közvetlenül, de szorongással töltenek el. Kovach szerint a munkára hullhat a megmentő hős szerepe, ugyanis több tanulmány is azt találta, hogy célt adhat az életünknek, a hovatartozás élményét is képes megadni, ráadásul az anyagi stabilitás mentálisan erősítő hatású. Eudaimónikus boldogságnak hívják, amelyet potenciálunk megélése biztosít számunkra az elvégzett munkán keresztül: megerősítenek minket elért sikereink, és identitásunk részét képezik. Egy kutatás azt mutatta ki, hogy heti 8 órányi munka a férfiaknál, 20 órányi pedig a nőknél csökkenti a mentális problémák kialakulásának veszélyét. (A jelentős különbség a ledolgozott óraszámban felveti a kérdést, hogy vajon ez az arány azt reprezentálja-e, hogy mennyivel több elvárást pakolunk a nőkre a férfiakkal szemben a társadalmi életben, hogy férfi társaikhoz képest több mint kétszer annyi elvégzett munka után képesek nyugodtabbak lenni.) A menedzserek aktívan segíthetnek abban, hogy a munkahely valóban egy stabilitást nyújtó és támogató környezetté válhasson.

A munka segíthet leküzdened a világ történései okozta szorongásodat
A munka segíthet leküzdened a világ történései okozta szorongásodatgremlin / Getty Images Hungary

Stabilitás

Akárhogy is vesszük, mi, laikusok, is láthatjuk, hogy a munka már csak azzal is segíthet a stabilitásunk megszerzésében, hogy struktúrát ad a napjainknak a kiszámíthatóság érzetével, de még a szakértők is ezt mondják. Tudjuk, mikor mit várnak el tőlünk, mit kell elvégezni, hogyan kell kommunikálni a kollégákkal. Nagyon fontos, hogy önvizsgálatot tartsunk a nehéz időszakokban, ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy néha ebből a megterhelő mentális állapotból kiszakadjunk, és hagyjuk, hogy a munka ritmusa elterelje a gondolatainkat, és a jelenbe horgonyozzon minket ahelyett, hogy a kiszámíthatatlan jövőn aggódnánk.

Cél

A pandémia rengeteg embert sarkallt arra, hogy a mentális egészségüket előtérbe helyezve felmondjanak munkahelyükön, és olyan helyet keressenek, amely jobban szinkronban van alapértékeikkel, küldetéstudatukkal. Harry herceg 2021-ben lelkesen reflektált erre a szemléletváltásra, mint egy régóta érő folyamat kezdetére, amely szerinte egy szükséges kulturális váltás első pár lépése. Kovach úgy gondolja, hogy érdemes átkeretezve szemlélni munkahelyünket úgy, hogy egy nagyobb cél részeként értelmezzük újra azt. Ha valaki állateledel-készítéssel foglalkozik, gondoljon arra, hogy ezzel segíti az embereket abban, hogy számukra kedves kisállataikról gondoskodhassanak. Ha valaki buszvezető, gondoljon arra, hogy így segíti az embereket abban, hogy eljussanak oda, ahol vásárolhatnak, dolgozhatnak, kikapcsolódhatnak, vagy megismerkedhetnek életük szerelmével. Az emberek mostanság olyan helyet keresnek, ahol értéket teremthetnek, és a munkának nem kell (és nem is szabad) csak egy munkának lennie.

Csapatmunka

Az emberek közösségi lények. Ha sikerül megerősíteni egy csapatban az összetartozás érzetét, megnövekszik a termelékenységük, és megnő a lojalitás érzete is. Ez még fontosabb lehet azok számára, akik távoli csapatokat irányítanak – sokan elvesztették azt a természetes társaságot, amely a közös térben való együttlétből fakad. Akár egy elért értékesítési célt ünnepelünk, akár csak a túl hideg klíma miatt panaszkodunk, szükségünk van a közös élményekre. A csapattagok így nagyobb valószínűséggel mutatnak empátiát egymás iránt, és veszik észre, ha valaki nehézségekkel küzd. A jó kollegiális viszony az egyik legfontosabb baráti kötelék, amely hozzájárul az egyének általános boldogságmegéléséhez egy 2021-es felmérés szerint.

Ha egy menedzsernek sikerül előmozdítania csapatát ezekben a pontokban, várhatóan egy megelégedettebb, kohezívabb és hatékonyabb csoportot tud létrehozni. Ha esetleg még arra is tud figyelni, hogy a munkatársak generációs hovatartozásuk révén miben állnak máshogy a munkához, még sikeresebb lehet.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra