Valóban működnek a multivitaminok? Íme a tudomány meglepő válasza

Szabó Eszter

Van, aki szerint ami mindenre jó, az semmire sem jó, és a multivitaminok is olyan vegyes pirulák, amiknél talán jobb külön-külön beszednünk azt, amire szükségünk van. Mások szerint a multivitamin a legjobb, ami történhetett velünk és az egészségünkkel, hiszen nem kell adagolni egyenként a tablettákat, mert bennük van egy napi adag. Egyszerűek és praktikusak – de vajon mit állítanak róluk az eddig elvégzett kutatások?

A multivitaminok a leggyakrabban használt étrend-kiegészítők a világon. Népszerűségük gyorsan nőtt az elmúlt néhány évtizedben. Vannak, akik úgy vélik, hogy javíthatják az egészséget, kompenzálhatják a rossz étkezési szokásokat, és még a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.

Ez a cikk a multivitaminok mögött meghúzódó tudományos bizonyítékokat vizsgálja, és persze hogy nem javasoljuk konkrétan azok szedését vagy mellőzését az alábbi információk ellenére. A kutatások eredményei nem arra adnak választ, hogy érdemes-e vásárolnod multivitamin-készítményeket, hanem annak jártak utána, vajon egyes konkrét betegségeket valóban képesek-e megelőzni ezek a készítmények. 

A multivitaminok olyan kiegészítők, amelyek sok különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, néha más összetevőkkel együtt. Mivel nincs pontos szabvány arra vonatkozóan, hogy mi minősül multivitaminnak, tápanyag-összetételük gyártónként és termékenként változhat.

Mit tartalmaznak a multivitaminok?

Tizenhárom vitamin és körülbelül 15 ásványi anyag elengedhetetlen az egészségünkhöz. Sokan ezek közül enzimeket és hormonokat termelnek, növelik az immunitást, és fenntartják az idegek és a szervek megfelelő működését, vagy legalábbis segítséget nyújtanak ebben a szervezetünknek. A testünknek szüksége van ezekre a tápanyagokra a szaporodáshoz, karbantartáshoz, növekedéshez és a testi folyamatok szabályozásához.

A multivitaminok sok ilyen vitamint és ásványi anyagot kínálhatnak – de változó mennyiségben. Más összetevőket is tartalmazhatnak, például gyógynövényeket, aminosavakat és zsírsavakat.

Ezenkívül egyes kiegészítők olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel, ezért fontos, hogy ha gyógyszert szedsz, beszéld meg az orvosoddal, milyen vitaminokat vennél be mellette.

Multivitaminok és szívbetegségek

A szívbetegség az egyik vezető halálok világszerte. Míg egyesek úgy vélik, hogy a multivitaminok fogyasztása segíthet megelőzni a szívbetegségeket, a kutatások nem támasztják alá ezt határozottan. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a multivitaminok összefüggésben állnak a szívroham és a szívbetegségek miatti halálozás kockázatának csökkenésével, míg mások nem mutatnak ilyen hatást.

A Physicians' Health Study II több mint 14 000 középkorúnál vizsgálta a napi multivitamin-használat hatásait több mint egy évtizeden keresztül, és nem talált csökkenést a szívinfarktus, a stroke és a halálozások számában. Egy újabb tanulmány azonban feltárta, hogy a nők körében a több mint 3 éven át tartó multivitamin-szedés összefüggésbe hozható a szívbetegség miatti halálozás kisebb kockázatával. 

Multivitaminok és rák

A multivitamin-használattal és a rákkockázattal kapcsolatos bizonyítékok szintén vegyesek. Egyes tanulmányok szerint nincs hatással a rák kialakulásának megelőzésére, míg mások a multivitamin-használatot a megnövekedett rákkockázathoz kötik, például dohányosok és idősek esetében. Az egyik áttekintés öt randomizált kutatást vizsgált, amelyekben 47 289 ember vett részt. E szerint 31%-kal alacsonyabb a rák kockázata azoknál a férfiaknál, akik multivitamint szedtek, ám a nőknél nem volt ilyen hatás.

Két megfigyeléses tanulmány – az egyikben csak nők, a másikban férfiak és nők egyaránt részt vettek – a hosszú távú multivitamin-használatot a vastagbélrák kockázatának csökkenéséhez kötötte.

A multivitaminoknak lehet más egészségügyi előnye?

Nagyon is, és nem csak olyan, amivel kapcsolatban vegyesek az eredmények. A multivitaminokat számos más célokat illetően is tanulmányozták, beleértve az agyműködés és a szem egészségének javítását.

Számos kis tanulmány, amely meghatározott populációkat vizsgált, azt találta, hogy a multivitaminok javíthatják az idősebbek memóriáját. 

A multivitaminok a hangulatodat is befolyásolhatják. A kutatások nemcsak a rossz hangulat és a tápanyaghiányok, hanem a táplálékkiegészítők, valamint a szorongás és depresszió csökkent tünetei között is összefüggéseket tárták fel. Más tanulmányok azonban alig vagy egyáltalán nem mutatnak változást a hangulatban a multivitamin-fogyasztás hatására.

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció világszerte a vakság egyik vezető oka. Egy tanulmány kimutatta, hogy az antioxidáns vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása lassíthatja a progresszióját, és segíthet megelőzni a betegség kialakulását. Ezenkívül néhány bizonyíték arra utal, hogy a multivitaminok csökkenthetik a szürke hályog, egy másik széles körben elterjedt szembetegség kialakulásának kockázatát.

Csak óvatosan
Csak óvatosanDeagreez / Getty Images Hungary

És még néhány fontos dolog, amikről érdemes tudnod

Ha valaki multivitaminokat szed, és sok tápanyagban gazdag ételt fogyaszt, több tápanyagból meghaladhatja az ajánlott napi bevitelt. A várandósoknak különösen óvatosnak kell lenniük az A-vitamin bevitelével kapcsolatban, mivel a túlzott bevitel összefüggésbe hozható veleszületett fogyatékosságokkal. 

A D-vitamin toxicitása ritka, és nem valószínű, hogy multivitamin-használat következtében alakul ki. Az A-vitamin toxicitása azonban gyakoribb a tudományos kutatások szerint – erre is érdemes figyelned, ha szedsz belőlük. 

A dohányosoknak kerülniük kell a nagy mennyiségű béta-karotint vagy A-vitamint tartalmazó multivitaminokat, mivel ezek a tápanyagok növelhetik a tüdőrák kockázatát.

Bizonyos ásványi anyagok, például a vas nagy dózisban gyomorpanaszokat, székrekedést, hányást és ájulást okozhatnak. A vas egy bizonyos mennyiségen túl korlátozhatja a szervezet cinkfelvételi képességét is. Különösen a férfiaknak kell figyelniük a vasfogyasztásukra, mivel általában többet raktároznak el belőle, mint a nők. 

Kell szedned multivitamint?

Bizonyos populációk számára határozottan előnyösek lehetnek a multivitaminok, például az idősebb felnőtteknek. A B12-vitamin felszívódása az életkorral csökkenhet. Ezenkívül az idősebbeknek több kalciumra és D-vitaminra lehet szükségük – ebben szintén hasznosak lehetnek ezek a készítmények. 

A vegánok és vegetáriánusok számára is előnyösek ezek a készítmények. Mivel a B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található meg, a növényi étrendet követőknél nagyobb a vitaminhiány kockázata. Hiányozhat belőlük a kalcium, a cink, a vas, a D-vitamin és az ómega-3 zsírsavak is.

A súlycsökkentő műtéten átesett emberek számára is kedvező lehet a multivitamin, hiszen alacsony kalóriatartalmú diétát tartanak, vagy nem jutnak elegendő tápanyaghoz pusztán élelmiszerekből. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra