Minden, amit a horkolásról tudni kell

Olvasási idő kb. 2 perc

Szerinted a horkolás nem probléma? Akkor biztos, hogy sosem kellett megosztanod az ágyadat egy horkoló társsal.

 

snoringMi a horkolás?

A horkolás a szájpadlás, az íny, a torok és a szájüreg által közösen keltett, erős hang, amelynek oka azok részleges elzáródása. Csak Nagy-Britanniában hozzávetőlegesen 15 millióan – a lakosság minden negyedik tagja! – szenved tőle.

Mi okozza?

A légutak részleges elzáródása, amelynek millió oka lehet. Többek között a kitartó alkoholfogyasztás, mivel az alkohol a torokizmok normálisnál erősebb ellazulásához vezet. A túlsúly is fontos szerepet játszik, mert a test így nehezebben tartja szabadon a légutakat. A dohányzás és egyéb légúti irritációk is okozhatnak horkolást, csakúgy, mint az asztma vagy más légúti allergiák.

A horkolás lelki eredete azt mutatja, hogy nem integrálod a tudattalanodat megfelelően, így tested éjszaka „kiabálja ki” tisztátalan dolgaidat. A be- és kilégzés ritmusának megtörése jelenti még azt is, hogy problémáid vannak az adok-kapok területen. A tudattalan szintjén e betegség azt is megmutatja, hogy szeretnél egyedül lenni, amit tudatosan nem vállalsz fel, ezért tested éjjel, amikor nem tudsz róla, megteszi helyetted, hogy elűzi mellőled partneredet.

Hogyan gyógyítható?

Ez természetesen az adott egyéntől függ. Ha erős dohányos vagy, akkor próbáld meg abbahagyni vagy legalább csökkenteni az adagod. Ha túlsúlyos vagy, jó volna leadnod pár kilót, ami szintén segít a szervezetednek.

Ha ezek nem szimpatikusak számodra, van azért más megoldás is. Először is: aludj az oldaladon, így biztos kevésbé jelentkezik a probléma, mint hanyatt fekve.

Használhatsz orrspray-t, orrtisztító készítményeket, amelyek a légút akadálymentesítésében segítenek. Persze ezek nem mindig oldják meg a problémát, de érdemes megpróbálni őket, hátha te a szerencsések közé tartozol.

Mielőtt bármilyen – akár vény nélküli – készítményt kipróbálnál, konzultálj háziorvosoddal!

Ha semmi nem segít szenvedéseden, végső megoldásként választhatod az operációt. Ha műtétre adod a fejed, konzultálj a szakorvossal a várható eredményekről és a kockázatokról.Oszd meg másokkal is!
Érdekességek