Így élj túl egy mérgező munkahelyen: a pszichológus 3 tippje

Hatalmi harcok, szorongás és depresszió, túlterheltség – csak egypár azok közül a tényezők közül, amik hatással vannak a munkahelyi kapcsolatainkra.

Sean Grover pszichológus régóta foglalkozik a csoportokban alakuló dinamikák vizsgálatával. Szerinte a különböző csoportdinamikák megjelenésekor a vezető feladata keretek között tartani a dolgozókat. Erős vezetéssel ugyanis ezek a dinamikák jól irányíthatók és ritkán válnak fenyegetővé, rossz vezetés esetén azonban gyakran a munkahelyi légkör, a kollégák közötti kapcsolat látja kárát.

#1 Gyenge vezető

A vezetői gyengeség többféle módon is megmutatkozhat: lehet például zsarnokoskodó, irányító vagy fenyegető. A gyenge vezetés velejárója, hogy a munkavállalóknak hiányzik az érzelmi támogatás, az iránymutatás vagy a célkitűzések. Amikor a főnök nem képes kielégíteni ezeket az alapvető szükségleteket, a munkavállalók gyakran egymás felé fordulnak, apatikussá vagy passzív-agresszívvá válnak.

#2 Túlterheltség

Gyakran előfordul, hogy az alkalmazottak túl vannak terhelve, nő a stressz mértéke, kevesebbet pihennek, sokat túlóráznak. Ilyen körülmények között a feszültség rátelepszik az irodára, gyengíti az alkalmazottak munkamorálját, ami kiégéshez vezet.

#3 Az elismerés hiánya

Számos módja van annak, hogy egy jó főnök kifejezze az alkalmazottak iránti megbecsülését: dicsérő szavak, előléptetés, nyilvános elismerés és természetesen fizetésemelés. Az elismerés hiánya szintén rombolja a munkamorált, és csakúgy, mint a korábbi esetekben, itt is gyakran előfordul, hogy az alkalmazottak egymáson vezetik le a feszültséget.

Sok múlik tehát a vezetőn, de mit tehetünk abban az esetben, ha már kialakult a mérgező légkör a munkahelyen?

#1 Kerüld a drámát

Sokszor nem egyszerű elengedni a fülünk mellett egy-egy élesebb megjegyzést, de a nyugalom megőrzése érdekében érdemes kimaradni az apróbb konfliktusokból. Tartsd a kereteket, ne hagyd, hogy mások állandó panaszkodása hatással legyen a teljesítményedre.

Nem könnyű kizárni a körülöttünk zajló dolgokat
Nem könnyű kizárni a körülöttünk zajló dolgokatJay Yuno / Getty Images Hungary

#2 Több öngondoskodás

Rengeteg módszer van, aminek segítségével jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben. A fokozott testmozgás, az egészséges táplálkozás vagy a mediáció csak egypár azok közül a lehetőségek közül, amiket megtehetsz magadért. Függetlenül a munkahelyi hangulattól, érdemes arra törekedni, hogy tartalmas életünk legyen az iroda falain kívül is. Keress kreatív foglalkozásokat, amik feltöltenek és segítenek megelőzni a kiégést.

#3 Fél szemmel a jövőbe nézz

Ha úgy érzed, te mindent megtettél, mégsem javul a helyzet, kezdj el jobb lehetőségek után nézni. Frissítsd az önéletrajzodat, kérdezd meg az ismerőseidet, hogy nem tudnak-e valami jó lehetőségről, beszélgess fejvadászokkal vagy karrier-tanácsadókkal. Hidd el, könnyebben fogod viselni a mérgező légkört, ha már látod a fényt az alagút végén.

Oszd meg másokkal is!
Mustra