Az emberiség négy évvel élheti túl, ha kipusztul ez az élőlény

GettyImages-528032526

Einstein egyik elmélete szerint, ha a méhek kipusztulnak, azt az emberiség csak négy évvel élheti túl. Ha nem lennének méhek, számos növény, élelmiszer, zöldség, gyümölcs eltűnne, de nem lenne kávé és csokoládé sem. Itt a tavasz, a vérszilvafa már virágzik, lassan előbújnak a méhek is, hogy munkához lássanak, beporozzák a virágokat, hogy abból termés legyen. Ahhoz, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg, vigyáznunk kell rájuk, máskülönben elveszíthetjük kedvelt zöldségeinket és gyümölcseinket. A méhek számának gyors fogyása ugyanis globális veszélyt jelenthet az élelmiszer-ellátásra.

Elgondolkodtál már azon, milyen lenne az a nyár, amikor nem érne be az őszibarack, a paprika, az édes, lédús dinnye és a zamatos szamóca? És ez csupán néhány nyári kedvenc, arról még nem is ejtettünk szót, hogy milyen lenne a rántott hús sült burgonya vagy az advent sült sütőtök nélkül. Ha eltűnnének a mézelő méhek, annak nemcsak gasztronómiai, hanem komoly gazdasági következménye is lenne, és a teljes ökológiai rendszer felborulna.

A méhek eltűnésének oka igen összetett

A problémát, vagyis a méhállomány jelentős csökkenését először Franciaországban figyelték meg 1994-ben, miután a Bayer cég egy új típusú peszticiddel debütált, amelyet először napraforgón próbáltak ki. Az új növényvédőszer, a Gaucho, a szisztémás peszticidek, vagyis a neonikotinoidok néven ismert peszticidek új osztályához tartozott.

Arra, hogy mi zavarta meg a méhek viselkedését, a szakértők még keresik a választ
Arra, hogy mi zavarta meg a méhek viselkedését, a szakértők még keresik a választOliver Rossi / Getty Images Hungary

A szakemberek arra lettek figyelmesek, hogy a Gauchóval kezelt napraforgóból virágport gyűjtő méhek zavartan és ideges viselkedtek. A jelenséget kezdetben „őrült méhbetegségnek” nevezték. Mindez abban nyilvánult meg, hogy a méhek elhagyták kaptáraikat, soha többé nem tértek vissza, és csak a királynőt hagyták hátra. A gazdálkodók hatalmas tiltakozását követően a francia kormány felfüggesztette a növényvédőszer használatát.

Az Egyesült Államokban ugyanezt a jelenséget először 2006-ban figyelték meg, melynek során a kaptárpopulációk gyors és katasztrofális csökkenését tapasztalták, ám a történteket senki sem tudta megmagyarázni.

A növényvédőszereknek is köze lehet ahhoz, hogy megcsappant a méhállomány
A növényvédőszereknek is köze lehet ahhoz, hogy megcsappant a méhállományAlbert Fertl / Getty Images Hungary

A miérteket kutatva számos elmélet született.

Néhányan azt gondolták, hogy a mobiltelefon-tornyok zavarják a méhek navigációs képességét; mások úgy vélték, hogy a méhek a rájuk veszélyt jelentő atkát és baktériumok áldozatául estek; egy harmadik, népszerű elmélet pedig a klímaváltozás volt. A választ azonban senki sem tudta biztosan.

A kutatók a mai napig azon dolgoznak, hogy megfejtsék a méhek pusztulásának pontos okát, amit leginkább a növényvédőszereknek való kitettség, a betegségeket hordozó paraziták, a kártevők, valamint az éghajlatváltozás okozta időjárási és élőhelyi változások kombinációjára vezetnek vissza.

Ezek a növények méhek nélkül eltűnnének

Abban az esetben, ha a méhek fogyását nem sikerül megállítani, lehetnek olyan élelmiszerek, amelyeknek búcsút inthetünk beporzás nélkül. Íme néhány olyan növény, amely méhek nélkül eltűnne:

Kávé

A trópusi és szubtrópusi területeken termesztett kávécserjék fehér vagy rózsaszín virágainak beporzását főként rovarok, többnyire a vadméhek segítik elő.

A kávécserjék beporzása nélkül kávét sem tudnánk inni
A kávécserjék beporzása nélkül kávét sem tudnánk inniGuido Mieth / Getty Images Hungary

Csokoládé

A rovarok általi beporzás a kakaónövény számára is nélkülözhetetlen. A növény megtermékenyítését egyaránt segítik a méhek és a szúnyogok, a beporzott virágokból kakaóbabok fejlődnek, amelyekből később a kakaót állítják elő. Beporzók nélkül nem létezne a kakaó, és a belőle készült finomságok sem.

Csokoládét is addig ehetünk, amíg a méhek gondoskodnak a virágok beporzásáról
Csokoládét is addig ehetünk, amíg a méhek gondoskodnak a virágok beporzásárólLarry Washburn / Getty Images Hungary

Alma, körte

Egy körteültetvénynek kétszer akkora méhcsaládra van szüksége a megtermékenyüléshez, mint más gyümölcsfáknak. A méhek aktív szerepet játszanak a virágok belsejében, a porzós és termős részek közötti porzásban.

Eper

Az eper ugyan képes önbeporzásra, és a szélbeporzás is hozzájárul a virágok megtermékenyüléséhez, de a lédús és édes eprek növekedéséhez elengedhetetlen a méhek munkája is. A beporzók kipusztulásával az eper nem tűnne el teljesen, de drámaian csökkenne az ültetvények terméshozama, így nehezebben és drágábban tudnánk csak hozzájutni a közkedvelt gyümölcshöz.

Bár az eper önbeporzó növény, szükség van a méhek munkájára is ahhoz, hogy epret szüretelhessünk
Bár az eper önbeporzó növény, szükség van a méhek munkájára is ahhoz, hogy epret szüretelhessünkHolger Leue / Getty Images Hungary

Paradicsom

A paradicsom – hasonlóan az eperhez – önporzó növény, azonban az egészséges és bőséges termés előállításához a beporzók munkájára is szükség van. Beporzás nélkül a termés mennyisége jelentősen lecsökkenne, így kénytelenek lennénk a paradicsomos szószokról és mártásokról, a saláták és szendvicsek fő alapanyagáról lemondani.

Sokak kedvence, az áfonya is a méhek munkájának köszönhetően terem
Sokak kedvence, az áfonya is a méhek munkájának köszönhetően teremPhotography by Gordana Adamovic / Getty Images Hungary

Mindemellett búcsút kellene intenünk az antioxidánsokban gazdag áfonyának, a cseresznyének, az avokádónak, az uborkának, a hagymának, a grapefruitnak, a narancsnak, a sütőtöknek, a szőlőnek, a céklának, a karfiolnak és a mandulának, de a sort hosszan folytathatnánk, hiszen minden élelmiszernek, amely növényi alapú, szüksége van a méhek munkájára.

Egy friss kutatás szerint az egészségesnek hitt gabonafélék növelhetik a demencia kockázatát. Ha szeretnéd tudni, melyek ezek, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek