Ez a fantasztikus dolog történik a testeddel, ha naponta kétszer 20 percet csendben ülsz

GettyImages-1201798205

A meditáció jótékony hatásait sokan sokfelé hangoztatták már, ugyanakkor többen azért nem próbálják ki, mert úgy érzik, nincs idejük arra, esetleg nem nekik való, hogy egy helyben üljenek, és csak szellemi edzést végezzenek kikapcsolódásképp. Pedig időnként megállni nagyon hasznos, nem is kell meditációnak hívnod, elég, ha pihensz naponta kétszer bő negyedórát.

A meditációnak több változata van, egyik az irányított meditáció, mely egy szöveg hallgatásán alapszik, ami szavak és képek, ellazító szellemi gyakorlatok révén segít a negatív érzelmeket, a stresszt és a napi gondokat félretenni, befelé koncentrálni és elengedni magad. Az ilyen szövegek általában egy kellemes helyre vagy helyzetbe kalauzolják a gondolatokat, de olyan is van, amely a test bizonyos részein végighaladva ringat nyugalomba. Az elalvást segítő irányított meditációt lefekvéskor kell elindítani a lejátszón, hogy gondolataid kitisztulhassanak, és átadhasd magad a zavartalan alvásnak. Más módjait mozgás közben kell végezned, de olyanok is akadnak, amihez semmi nem szükséges, csak néhány perc és egy nyugodt környezet. 

Úgy csináld, ahogy neked kényelmes, a lényeg, hogy gyakorold időnként, mert ma már bizonyítottan számos egészségügyi előnnyel szolgál a szervezeted számára. 

Naponta kétszer 20 perc csendben ülni számos egészségügyi előnnyel jár

A transzcendentális meditáció a meditáció egyik legfelkapottabb formája. 

A TM az egyik legnagyobb tudományos kutatási könyvtárral is rendelkezik, amely alátámasztja a hozzá kapcsolódó beszámolókat a megnövekedett szív- és érrendszeri egészségtől a nyugodtabb viselkedésen át a megnövekedett kreativitásig.

Miért állta ki az idő próbáját ez a meditációs módszer, és miért kapott jóváhagyó bélyeget az orvosoktól és a hírességektől egyaránt?

Röviden azért, mert működik.

Meditálj, vagy csak ülj csendben egy keveset.
Meditálj, vagy csak ülj csendben egy keveset.Jub Rubjob / Getty Images Hungary

Anélkül, hogy túlságosan elmélyednénk, a TM technikája viszonylag egyszerű. Az ember kényelmesen leül, becsukja a szemét, és naponta kétszer ismétel egy mantrát. A másik fontos információ, amelyet mindenkinek tudnia érdemes a technika helyes végrehajtásához, az az, hogy semmit sem kell „kényszeríteni”. Vagyis hagyd, hogy a gondolatok jöjjenek és menjenek – és ha valaki rájön, hogy abbahagyta a mantrát a fejében, csak finoman térjen vissza hozzá.

De hogyan javíthatja ez az egyszerű módszer a szív- és érrendszer egészségét? És hogyan tehet kreatívabbá?

A kondicionálás vagy programozás egy olyan jelenség, amelynek meg kell történnie ahhoz, hogy élni tudjuk az életünket. A kondicionálás idővel, de akár egy pillanat alatt megtörténhet. Megtanuljuk, hogy például a láng forró, és onnantól kezdve tartunk attól, hogy érintkezésbe lépjünk a lángokkal. Amikor a TM-et gyakoroljuk, úgy kondicionáljuk elménket, hogy teljesen új választ kapjunk magára a gondolatra.

Amikor gondolataink vannak, a reakciónk általában az alábbiak közül az egyik vagy a kettő kombinációja lesz:

1) Érzelem: Gondolunk majd valamire, ami érzelmet vált ki. Ez a reakció nem feltétlenül szélsőséges, de mindig ott van. Például azt gondolhatjuk, hogy egy kapcsolat vagy üzleti megállapodás megromlott, és ennek eredményeként – még ha csak enyhe és átmeneti – érzelmi állapotunk megváltozik.

2) Cselekvés: A gondolatra adott másik reakció a cselekvés vagy a tervezett cselekvés. A legegyszerűbb példa: az ember azt gondolja, hogy „éhes vagyok”, és ennek eredményeként eszik valamit, vagy megtervezi, hogy enni szeretne. Vegyük figyelembe, hogy a műveletnek nem kell azonnalinak lennie. 

A „cselekvés” minden esetben érzelmekhez kötött belső fiziológiai válaszokat is jelenthet, mint például megemelkedett vérnyomás, izzadás, megnövekedett pulzusszám és így tovább.

Ha helyesen gyakorlod a meditációt, és idegesítő gondolataid vannak, hogyan fogsz reagálni? Ha azt válaszoltad, hogy „nem fogsz”, bingó! Amikor valaki a meditációt gyakorolja, csak visszatér a mantrához, amint rájön, hogy egy ártalmas gondolathoz sodródott. Ez azt jelenti, hogy sem érzelmi, sem cselekvési reakciója nem lesz. Az ember nem foglalkozik a gondolattal, nem szán időt az érzelmek befektetésére vagy a cselekvésre – egyszerűen csak visszatér a mantrához.

És még egyszer: mit csinál ez? Teljesen megváltoztatja a gondolatokra adott szokásos reakcióinkat – a „kondicionálásunkat” vagy „programozásunkat”, ha úgy tetszik.

És hogy mire jó ez az egész?

Újrakondicionáljuk vagy átprogramozzuk magunkat, hogy ne legyünk reakcióképesek a gondolatokra, vagyis sokkal kevesebb stressz ér minket ezek után. A stresszmentes életmód jóval egészségesebb és hosszabb életet eredményez. 

Mit tesz napi kétszer 20 perc?

A meditáció napi két 20 perces követése nem különbözik egy sportág gyakorlásától: rendszerességet igényel, és annak köszönhetően megváltoztatja szokásainkat, életmódunkat, így hosszú távon egészségünket is. 

Akár otthon is megteheted, de a szabadban is remek
Akár otthon is megteheted, de a szabadban is remekmicrogen / Getty Images Hungary

És pontosan ezért segíthet csökkenteni a vérnyomást, vagy akár növelni a kreativitást.

Ha következetesen gyakorlod a TM-et, amikor olyan gondolatok támadnak, amelyek megdobhatják a vérnyomást, csak eltereled a gondolataid, és az egészségtelen hatást könnyen elkerülheted.

A meditáció ráadásul abban is segít, hogy hideg fejjel és nagyobb akaraterővel győzhesd le a kísértő gondolatokat. A valódi ereje abban rejlik, hogy segít megelőzni, hogy ilyen gondolatok egyáltalán előforduljanak. Általánosságban kevésbé csábulsz el a rossz irányba és hozol olyan döntéseket, amiket később megbánsz, legyen szó a túlevésről, vagy épp túlreagálásról. Tudatosítod magadban, mit is érzel és gondolsz, amikor szembekerülsz egy efféle helyzettel, és ezáltal könnyebben felülkerekedsz rajta. Természetesen nem garantált, hogy ezentúl soha nem hozol rossz döntést, de az esélye jelentősen csökken.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra