Meddig élhet legfeljebb egy ember? A tudósok meghúzták az életkor végső határát

Régóta foglalkoztatja a közvéleményt a kérdés, vajon mi lehet az emberek által elérhető legmagasabb életkor, mi az a végső határ, ameddig a szervezet biológiai értelemben képes fenntartani magát? Többen keresték már a választ, most egy új kutatás foglalkozott a témával.

Az ószövetségi Matuzsálem a történet szerint 969 évet élt, de a valóságban persze ennél jóval kevesebb adatik meg a matuzsálemi kort megért időseknek. A valaha volt legidősebb ember rekordját egy francia asszony, Jeanne Calment tartja, aki 1997-ben 122 éves korában hunyt el. Calment kihívója egy indonéz nő lehetett volna, Mbah Gotho, aki állítólag 146 éves volt, amikor 2017-ben eltávozott az élők sorából – ezt az állítást azonban nem lehet minden kétséget kizáróan igazolni.

A vérsejtszám változásaiból következtettek

De vajon mennyire valószerű, hogy az életkörülmények és orvosi technológiák javulásának hála a jövőben akár több száz évig is élhetünk majd? A sci-fi írók fantáziáját gyakran beindító kérdésnek egy szingapúri tudóscsapat járt utána, akik szerint a szervezet ellenálló képességén múlik, mekkora életkort érhet meg valaki. A Nature hasábjain megjelent tanulmányt a Medium Predict blog szemlézte.

Hány születésnapot ünnepelhetünk maximum?
Hány születésnapot ünnepelhetünk maximum?Mediterranean / Getty Images Hungary

A szakemberek több mint félmillió ember vérsejtszámra vonatkozó adatait vizsgálták át, melyeket amerikai, brit és orosz egészségügyi felmérésekből nyertek, emellett megvizsgálták mintegy 5000 személy lépésszámmal kapcsolatos információit is. A kutatók úgy vélték, a vérsejtek száma számos problémára utalhat a szervezetben, így alkalmas rá, hogy mutatóként szolgáljon az egyének általános egészségi állapotát illetően. A lépésszámokat kiegészítésként használták, hogy megtudják, mennyire folytattak egészséges életmódot az érintett személyek.

120–150 év a maximum

A megvizsgált információk felhasználásával a tudósok létrehoztak egy dinamikus organizmusállapot-mutatóknak (DOSI) nevezett értéket, amely a vérsejtszám-ingadozás alapján megmutatja, mikor kezd a szervezet leépülni, mi az a pont, amikortól a betegségek súlyosabb csapást jelentenek és tovább tart rendbe jönni egy sérülésből. A szerzők szerint a DOSI megbízható módszer annak bizonyítására, meddig tolható ki maximálisan a szervezet ellenálló képessége, vagyis mi az a legvégső életkor, amit valaki megérhet – feltéve, hogy elkerüli a betegségeket, baleseteket és egyéb, életet megrövidítő eseményeket.

Nos, a tanulmány következtetése szerint 120–150 éves életkor között érkezik el a kritikus pont, amikor a szervezet teljesen elveszíti ellenálló-képességét, vagyis nem képes tovább működni. Ez tehát azt jelenti, hogy az ember számára (jelenleg) várható legmagasabb élettartam 150 év. A tudósok megállapítása egybevág a korábbi hasonló kutatások eredményeivel, melyek 120–140 év közé becsülték az elérhető maximális életkort. Természetesen bizonyos mértékig még mindig kizárólag találgatások és becslések tudnak születni a témában.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra