18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tényleg árt a szex a sportverseny előtt? Akkor miért osztanak annyi óvszert az olimpiákon?

GettyImages-168307520
Berényi Bianka

Sportolók esetében tanácsos az önmegtartóztatás, hiszen ha közvetlenül meccs vagy verseny előtt élnek szexuális életet, az negatív hatással lehet a teljesítményükre. Ez az elképzelés sokáig tartotta magát, ám a tudomány szerint nem ilyen egyszerű a helyzet.

 

A szex és a sport kapcsolata mindig is érdekelte az embereket, az edzőket meg aztán pláne. Vajon milyen hatással van a teljesítményre, a hormonrendszerre? Már az ókori görögök is úgy vélték, hogy a férfiak különleges veszélyben vannak, legyen szó önkielégítésről, vagy a párjukkal folytatott szexuális tevékenységről, az elveszített ondó gyengít az erejükön is. Az orgazmusuktól ugyanis némileg – rövid távon – lecsökken a tesztoszteronszintjük, így elképzelhető, hogy nem tudják a lehető legjobb teljesítményüket nyújtani. Hogy miért? Mert a férfi nemi hormon szintje némiképp befolyásolhatja az izomerőt és a versenyszellemet.

A férfi sportolókat gyakran tiltják el a maszturbálástól és a szex minden formájától
A férfi sportolókat gyakran tiltják el a maszturbálástól és a szex minden formájátólBrasil2 / Getty Images Hungary

Sport előtt tilos a maszturbálás és a szex?

Egy 2020-as felmérés szerint, amelyben 7 férfi vett részt, a tesztoszteronszint valóban változik a szex és az orgazmus hatására. Hogy mennyit? A kutatások alapján 100 nanogramm/dl mértékben. Az Amerikai Urológusszövetség szerint a normál tesztoszteronszintnek valahol 300 ng/dl vagy e feletti értéknél kell mozognia, és ez a szint fokozatosan nő az erekcióval (felmehet akár 1000-ig is), még abban az esetben is, ha nem követi végül ejakuláció, fontos azonban tudni, hogy ez az érték gyorsan vissza is esik 10 percen belül, közvetlen az orgazmus után. Viszont abban még a kutatók is megegyeztek, hogy ez a 7 emberes felmérés nem mutathat egyértelműen szignifikáns eredményeket, így továbbra is kérdéses, hogy most akkor hatással van-e a két dolog egymásra, vagy sem.

A tudósok sem értenek egyet

Egy 2016-os tanulmány eredménye szerint – amelyben több száz publikációt vizsgáltak át a témában – nincs olyan megalapozott kutatás, amely azt sugallná, hogy a sportolók ne szexelhetnének vagy maszturbálhatnának verseny előtt. 2008-ban Justin Lehmiller világhírű szexterapeuta is megvizsgálta a kérdést, konkrétan le is mérték az izomerőt, s kiderült, hogy semmivel sem gyengült azoknál, akik előző este orgazmust éltek át. Viszont kitért egy korábbi vizsgálatra, amelyben a megmérettetés előtt 2 órával végzett szexuális tevékenység már kihatással volt a teljesítményre – talán az álmosság miatt. 

Settenkedő sportolók az olimpiákon

Az biztos, hogy maguk a versenyzők a szexre szavaznak. A legjelentősebb versenyeken, az olimpiákon, százezres nagyságrendekben osztogatnak óvszereket. A sportolóknak ugyanis eszük ágában sincs magányosan üldögélni az olimpiai faluban: rengeteg nemzet tagjai találkoznak, akiknek egy közös témájuk már biztosan van, így nagy erőkkel folyik az ismerkedés. Olyannyira, hogy Ryan Lochte úszó beismerte, hogy az olimpiára szingliként szeret kijutni, hogy aztán azzal szexeljen, akivel és ahányszor csak szeretne. Az egyéjszakás kalandok – lehetőleg minél több partnerrel – főleg a versenyek utáni ünneplésen fordulnak elő, de sokan – szabály ide vagy oda – a megmérettetések előtti stresszt is így vezetik le. Az edzők – főleg az amerikaiak – ugyan megpróbálják kordában tartani a sportolókat, de azok kreativitása ilyen helyzetekben extrém méreteket ölt. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra