18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megvan, miért alszik el szex után a férfi, és miért ölelkezne a nő

GettyImages-1132941025

Bár tény, hogy sokat számít, kivel, hol és milyen formában vagyunk együtt, az, hogy hogyan érezzük magunkat, van-e orgazmusunk és úgy általában a dolgok nagyobb része fejben dől el. A kellemes testi érzetek és az, hogy együttlét után az életünket is hozzá tudnánk kötni a másik illetőhöz, mind olyan dolgok, amelyeket bonyolult agyi folyamatok és hormonok idéznek elő. Mi meg csak sodródunk az árral.

Az orgazmus ugyan nem minden esetben szükséges része a szexuális tevékenységnek, azért nagyon fel tudja dobni az embert, ha épp része van benne. Csak tudnánk, mitől olyan átkozottul jó! Amikor épp együtt vagyunk valakivel, annyira átadjuk magunkat az élvezeteknek, hogy viszonylag ritkán gondolkodunk el azon, vajon miért reagál így vagy úgy a testünk, és vajon mi irányítja/szabályozza szex közben érzéseinket és izgalmi állapotunkat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Nem is feltétlenül szükséges így tennünk, mert a szexet is fáradhatatlanul kutató tudósok ezt is megteszik helyettünk. Például lelkes önkéntesek izgalmát mérik MRI- és PET-diagnosztikai eszközökkel, hogy megtudják, mit történik ott, ahol minden eldől: az agyunkban.

Az Sciencealert izgalmas válogatást közölt az orgazmus közbeni agytevékenység legizgalmasabb mozzanatiból.

 

#1 Orgazmus közben képtelen vagy logikusan gondolkodni

Szerencsére viszonylag ritka az olyan helyzet, amikor a szexuális gyönyörérzet csúcspontján logikai fejtörőket dugnak az orrunk alá, mégis észrevehetjük magunkon, hogy ezek a pillanatok nem a józanságról szólnak. Kutatók pedig azt is megfigyelték, hogy ennek oka egy világosan kimutatható agytevékenység: a logikus gondolkodásért felelős agyterületek ilyenkor egyszerűen szabadságolják magukat.

„Az úgynevezett orbitofrontális kéreg aktivitása szex közben csökken. Hogy, hogy nem, agyunknak épp ez a része az, ami a döntéshozatalért, a belátásért és az ítélőképességért felel. Ennek a területnek a deaktiválódása egyébként a félelem és a szorongás csökkentéséért is felel” – mondja a klinikai pszichológus, Daniel Sher. Ha belegondolunk, teljesen érthető is, miért van szükség szex közben a félelem és szorongás gátlására: ezek az érzések csökkentik a vágyat és megnehezítik, hogy izgalomba jöjjünk, illetve kielégüljünk. 

#2 Az egész agyad az orgazmusod körül forog

Orgazmus és szex közben nagyon sokféle fizikai élményt élünk át: egyszerre képzelgünk, emlékezünk, érzünk és érzékelünk. Nem csoda, hogy ez a sokrétű aktivitás teljesen lefoglalja az agyunkat. A klinikai képalkotó eljárásokkal is fény derült rá, hogy agyunk kifejezetten nagy területe aktiválódik, amikor a csúcsra jutunk.

„A szenzomotoros kéreg, a hipotalamusz és a talamusz, valamint a feketeállomány is aktív orgazmus közben” – magyarázza Kayt Sukel kognitív pszichológus. A talamusz segít összekapcsolni a fizikai ingereket, mozdulatokat, valamint a különböző szexuális emlékeket és fantáziákat, amelyeket a személy előhív, hogy könnyebben eljusson az orgazmusig. Mindeközben a hipotalamusz oxitocint termel és segít fenntartani az izgalmat is. Agyunk jelentős része el van foglalva ilyenkor. 

#3 Az élvezet pillanata egy hatalmas dopaminsokk

Orgazmus során egy sor hormon és neurokemikália termelődik, ezek egyike a dopamin: a gyönyör, a vágy és a motiváció érzéséért felelős anyag. A dopamin, bár agyunk egy meghatározó részében keletkezik, annak más területeire is hatással van. Sokszor gyönyörhormonként hivatkoznak rá, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a hormon jóval többet tud, mint jó érzést kelteni. Nevezhetnénk akár tanulási hormonnak is, mert segít megjegyezni a gyönyörérzet és az ahhoz kapcsolódó tevékenység (szex, jó ételek, ital, sport) közti kapcsolatot, aminek eredményeképpen később is keresni kezdjük a vélhetően örömöt okozó helyzeteket. 

#4 Az oxitocin nemcsak szoptatás, de szex közben is termelődik

Orgazmus közben egy másik fontos hormon, oxitocin is felszabadul. Az ölelőhormonként is ismert anyag abban segít, hogy közelebb érezzük magunkat a másikhoz, segít elköteleződni és átélni az intimitást. Érdekesség, hogy ugyanez a hormon szabadul fel szoptatás közben is, amikor is az anya és a gyerek közötti kapcsolatot erősíti. Ez ugyanakkor természetesen nem azt jelenti, hogy szoptatás és szex közben ugyanolyan érzéseink lennének: a fizikai érzetek mások, a hasonlóság abban van, hogy mindkét tevékenység a kötődést erősíti. 

#5  Az orgazmus úgy stimulálja az agyad, mint a kedvenc számod vagy a drog

Meglepő módon az agy nem tesz különbséget a szex és más élvezetes tevékenységek között, legalábbis abban a tekintetben, hogy mely területek fokozott aktivitásával járnak a különböző élvezetes tevékenységek.

Amikor egy finom sütivel vagy wellnessben kényezteted magad, agyadnak hasonló területei aktiválódnak, mint orgazmus közben. És tényleg van az a helyzet, amikor instantabb örömforrás egy tökéletesen elkészített süti, vagy nagyobb kedvünk van egy jót táncolni, mint szexelni, nem igaz?

#6 Szex közben az agy fájdalomcsillapító anyagokat is termel

Nem a képzeleted játszik veled: szex közben tényleg kevésbé érezni a fájdalmat, mint egyébként. 

„Az agyi tevékenység miatt termelődő endorfin, oxitocin és vazopresszin fájdalomcsillapító, intimitást fokozó és kötődést elősegítő anyagok, amelyek együttes hatása valóban a fájdalomérzet csökkenésével jár” – mondja Jess O’Relly szexológus. Többek közt ez is magyarázza, hogy az olyan, egyébként fájdalmas dolgok, mint a haj húzása vagy az elfenekelés szex közben inkább izgalmasnak, mint kellemetlennek tűnnek. 

#7 Az orgazmus és a fájdalom részben ugyanazokat az agyi területeket aktiválja

Vannak, akik számára a fizikai fájdalomhoz szexuális izgalom is tud kapcsolódni. Ennek nemcsak az lehet az oka, hogy maga a fájdalmat okozó helyzet, a kiszolgáltatottság, alávetettség izgalmas, de az is, hogy vannak olyan agyterületek, amelyek mind a fájdalom, mind orgazmus közben aktiválódnak.

#8 Orgazmus után olyan hormonok termelődnek, amelyektől jól érzed magad és elálmosodsz

Orgazmus után az agyi tevékenység aktivitása csökken, de nem áll le teljesen. A feladat most, hogy a szervezet működése az izgalmi állapotból a nyugodt, megszokott kerékvágásba térjen vissza. Szex után nők és férfiak esetében is a paraszimpatikus idegrendszer kezdi nyugtatni a kedélyeket: minden lelassul – mondják a szexológusok, hozzátéve, hogy szex után a szerotonin termelődése lesz jelentősebb. Ez a hormon az, ami a jó hangulatért és a relaxáltságért felel – nem csoda, ha rögtön utána kedved támad bedobni a szunyát.

#9 A nők agya orgazmus után is termeli az oxitocint

Mindkét nem esetében termelődik oxitocin, de a nőknél ez intenzívebb és hosszabb ideig is tart. Náluk még jóval az orgazmus után is szabadul fel oxitocin, ez megmagyarázhatja az igényt arra, hogy szex után közel maradjanak partnerükhöz, míg a férfiak egy része már más tevékenység után nézne ilyenkor. 

#10 Nem csak a nemi szervek ingerlése vezethet el a csúcsra 

Bár azt gondolnánk, hogy a szexuális örömérzet alapja a nemi szervek ingerlése, vannak olyan esetek, amikor az agyunk ezt az ingerérzékenységet más testrészre is át tudja vinni. Azok az emberek, akinek a nemi szerve sérült, esetleg csonkították őket, az esetek egy részében más testtáj, bőr vagy mellbimbó ingerlésével is el tudnak jutni az orgazmusig. 

#11 Az orgazmus a természet trükkje arra, hogy szaporodjunk

Az orgazmus jó móka, de emellett túlélésünk egyik záloga is. A kutatók szerint ugyanis a szex okozta eufória arra indít minket, hogy a szülés fájdalmai vagy a gyerekneveléssel együtt járó terhek ellenére is rendszeresen belevágjunk, és így szaporodjunk. Ráadásul egyes kutatások szerint az orgazmus spontán ovulációt is elő tud idézni, így még inkább a sikeres fajfenntartást szolgálja. 

#12 Az orgazmus segít egészségesen tartani az agyadat

A szex, az orgazmus, a maszturbálás előnyeiről már sokat írtunk, és a felsorolásból sosem maradtak ki a fizikai előnyök: az, hogy a vérkeringés serkentésével jót teszünk az egész szervezetünknek és kifejezetten segítünk agyunk fitten tartásában is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra