18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez történne, ha soha többet nem maszturbálnál

Annak ellenére, hogy nagyon sokan nem vallják be, statisztikák szerint a nők 50, míg a férfiak 70 százaléka önkielégít rendszeresen. De valóban van okunk szégyenkezni? És lenne értelme annak, ha soha többet nem maszturbálnánk?

Egy 2003-as kutatás eredményei szerint egyetlen hét önmegtartóztatást követően a férfiak tesztoszteronszintje nagyjából 40 százalékkal ugrik meg, javul a szexuális teljesítményük, illetve nő a spermiumaik minősége, de emellett még boldogabbnak is érzik magukat, sőt nő az önbecsülésük. Valóban ennyi előnye lenne az önkielégítéstől mentes életnek?

Nyomós ok nincs rá, hogy miért ne csináld 

Más kutatások szerint bár egy héten keresztül valóban növekszik a szervezet tesztoszteronszintje, a nyolcadik napon látszólag ok nélkül visszacsökken. Ezek a kutatások azt találták, hogy nem befolyásolja a tesztoszteron mértékét, hogy végez-e az ember önkielégítést vagy sem, az életmódváltás és a rendszeres testmozgás viszont igen.

És hogy mi a helyzet a szexuális teljesítménnyel? Egy kutatás eredményei szerint még 3 hét önmegtartóztatást követően is ugyanannyi ideig bírják a férfiak a szexet, mintha rendszeresen maszturbáltak volna. A gyakori önkielégítésnek köszönhetően viszont a spermiumok teljesítménye növekszik, és javul a termékenység is.

Ideje lenne leszámolni az önkielégítést övező tabukkal
Ideje lenne leszámolni az önkielégítést övező tabukkalAdene Sanchez / Getty Images Hungary

És igen, vannak, akik tényleg ráfüggnek az önkielégítésre. Maszturbálás hatására dopamin és szerotonin szabadul fel, amitől kétségkívül szuperül érezzük magunkat. Azonban a túl gyakori önkielégítés hatására az agy érzéketlenné válik az így felszabaduló hormonokra, egyre nagyobb és nagyobb mennyiségre van belőlük szükség ahhoz, hogy boldognak és elégedettnek érezzük magunkat – de szerencsére ki lehet törni ebből a végtelennek tűnő spirálból. Ha az ember csökkenti az önkielégítések számát, az agy egy idő után újra érzékennyé válik a boldogságot okozó hormonokra.

Az önkielégítés tudománya szerint viszont egyértelműen csökken a stressz és javul az immunrendszer, ha rendszeresen maszturbálunk, emellett férfiak esetében csökken a prosztatarák kialakulásának a kockázata is. Ha tehát személyes okok miatt hagynál fel az önkielégítéssel, és, mondjuk, rendszeres testmozgásra fordítanád az így felszabadult energiákat, hajrá! Egészségügyi okokból azonban nem sok értelme lenne lemondani az így szerzett örömökről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra