Egy 10 perces vizsgálat felnőttek millióit szabadíthatja meg a magas vérnyomástól

GettyImages-182657707

Egy új, 10 perces vizsgálatnak köszönhetően húszból egy magas vérnyomásban szenvedő felnőtt meggyógyulhat vagy az állapota jelentősen javulhat.

A magas vérnyomással küzdő felnőtteknél a legtöbb esetben ismeretlen a betegség oka, és az állapot egész életen át tartó gyógyszeres kezelést igényel.

Húszból egy esetben viszont ezt az állapotot az aldoszteron, egy szteroid hormon okozza, amely a só visszatartását okozza a szervezetben, így növeli a vérnyomást. Az aldoszteront a vesék felett található mellékvesék apró csomói termelik.

Eddig ezeknek a csomóknak a kimutatása csak bonyolult katéteres vizsgálattal volt lehetséges, amely nem mindenhol elérhető – és gyakran sikertelen. Egy új vizsgálat azonban radioaktív festékinjekciót használ, amely csak az aldoszteront termelő csomókhoz tapad, ezután CT-vizsgálatot végeznek. A csomók az injekció beadása után néhány percig „világítanak”, és kiderül a magas vérnyomás nyilvánvaló oka.

Ha a csomók csak egy mellékvesére korlátozódnak, az műtéttel eltávolítható, amely minimálisan invazív. 

Egy friss kutatásba a tudósok 128 olyan embert vontak be, akinek magas volt a vérnyomása az emelkedett aldoszteronszint miatt. A vizsgálat 78 betegnél – közel kétharmaduknál – kimutatta, hogy csak az egyik mellékvese csomói okozzák az állapotot. Ezeknél a betegeknél az epekő kezelésére alkalmazott műtéthez hasonló műtéttel eltávolították a megfelelő mellékvesét. A 78 műtéten átesett beteg közül

24-nek sikerült abbahagynia a vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedését, mert megszűnt a magas vérnyomásos állapot. A többi beteg az állapota „jelentős” javulását észlelte,

ami lehetővé tette számukra, hogy a gyógyszeres kezelést legalább felére csökkentsék.

Morris Brown professzor, a Londoni Queen Mary Egyetem tanulmányának társszerzője elmondta: „Ezek az aldoszterontermelő csomók nagyon kicsik, és könnyen észrevehetők a rendszeres CT-vizsgálat során. Amikor az injekció beadása után néhány percig világítanak, kiderül a magas vérnyomás oka, amely gyakran gyógyítható.”

Mivel a magas aldoszteronszint húszból egy esetben okozza ezt az állapotot, az új vizsgálat világszerte több millió embernek segíthet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek