Egy 10 perces vizsgálat felnőttek millióit szabadíthatja meg a magas vérnyomástól

GettyImages-182657707

Egy új, 10 perces vizsgálatnak köszönhetően húszból egy magas vérnyomásban szenvedő felnőtt meggyógyulhat vagy az állapota jelentősen javulhat.

A magas vérnyomással küzdő felnőtteknél a legtöbb esetben ismeretlen a betegség oka, és az állapot egész életen át tartó gyógyszeres kezelést igényel.

Húszból egy esetben viszont ezt az állapotot az aldoszteron, egy szteroid hormon okozza, amely a só visszatartását okozza a szervezetben, így növeli a vérnyomást. Az aldoszteront a vesék felett található mellékvesék apró csomói termelik.

Eddig ezeknek a csomóknak a kimutatása csak bonyolult katéteres vizsgálattal volt lehetséges, amely nem mindenhol elérhető – és gyakran sikertelen. Egy új vizsgálat azonban radioaktív festékinjekciót használ, amely csak az aldoszteront termelő csomókhoz tapad, ezután CT-vizsgálatot végeznek. A csomók az injekció beadása után néhány percig „világítanak”, és kiderül a magas vérnyomás nyilvánvaló oka.

Ha a csomók csak egy mellékvesére korlátozódnak, az műtéttel eltávolítható, amely minimálisan invazív. 

Egy friss kutatásba a tudósok 128 olyan embert vontak be, akinek magas volt a vérnyomása az emelkedett aldoszteronszint miatt. A vizsgálat 78 betegnél – közel kétharmaduknál – kimutatta, hogy csak az egyik mellékvese csomói okozzák az állapotot. Ezeknél a betegeknél az epekő kezelésére alkalmazott műtéthez hasonló műtéttel eltávolították a megfelelő mellékvesét. A 78 műtéten átesett beteg közül

24-nek sikerült abbahagynia a vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedését, mert megszűnt a magas vérnyomásos állapot. A többi beteg az állapota „jelentős” javulását észlelte,

ami lehetővé tette számukra, hogy a gyógyszeres kezelést legalább felére csökkentsék.

Morris Brown professzor, a Londoni Queen Mary Egyetem tanulmányának társszerzője elmondta: „Ezek az aldoszterontermelő csomók nagyon kicsik, és könnyen észrevehetők a rendszeres CT-vizsgálat során. Amikor az injekció beadása után néhány percig világítanak, kiderül a magas vérnyomás oka, amely gyakran gyógyítható.”

Mivel a magas aldoszteronszint húszból egy esetben okozza ezt az állapotot, az új vizsgálat világszerte több millió embernek segíthet.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra