Világszerte egymilliárd embernek magas a vérnyomása, itthon a népesség 15 százaléka bizonyítottan vérnyomásproblémákkal küzd, de valószínűleg sokaknál lappang a betegség, amely évente 5000 magyar haláláért felelős. A leggyakoribb kockázati tényezők között van a stressz, az elhízás, a dohányzás vagy éppen a mozgásszegény életmód. Az életmódváltással sokat tehetünk azért, hogy helyreálljon a vérnyomásunk, illetve ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek közül jó néhány káliumot és kalciumot tartalmaz.
Citrusfélékkel a magas vérnyomás csökkentéséért
Hasznos, ha ismered azokat az ételeket, amelyekből érdemes fogyasztanod, ha szeretnéd, hogy lejjebb menjen a vérnyomásod. Ilyenek a citrusfélék, például a narancs, a citrom vagy a grépfrút. Tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal és olyan növényi vegyületekkel, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázati tényezőit.
Egy 2021-es tanulmány szerint a narancs jótékony hatással van a vérnyomásra, igaz, naponta 4 darabot írnak elő belőle.
A narancs- és a grépfrútlé is leviheti a vérnyomásodat, ám abban az esetben, ha a betegségre gyógyszert szedsz, mindenképpen konzultálj a kezelőorvosoddal, mert megzavarhatja a tabletta hatását.
Diófélék és magok a magas vérnyomás ellen
Amikor este, a tévé előtt elrágcsálsz egy maroknyi tökmagot vagy néhány szem diót, a vérnyomásod csökkentéséért is teszel. A lenmag, a chiamag, a pisztácia és a mandula is tartalmaznak arginint, amely szükséges egy olyan vegyület előállításához, amely a vérerekre és a vérnyomásra is jó hatással van.
Bogyós gyümölcsök az egészségért
Az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök élénk színét az antocianid nevű pigment adja, amely növelheti a nitrogén-monoxid szintjét a vérben, és ez csökkentheti a véráramlást korlátozó molekulák termelését. Ezek közé tartozik az áfonya, a málna és az eper is. Egy 2020-as vizsgálatban a kutatók azt állapították meg, hogy a különféle bogyós gyümölcsök – akár fagyasztva, szárított formában vagy léként – csökkenteni tudják a vérnyomást. A legerősebb hatást az áfonyalé váltotta ki.
Tojás
A tojás nemcsak tápanyagdús, de része lehet a menüdnek is, ha szeretnéd lejjebb tornázni a vérnyomásodat. 2023-ban több mint 2000 felnőttet vizsgáltak, akiknek
heti öt vagy több tojás elfogyasztása után 2,5 Hgmm-mel csökkent a vérnyomásuk.
Ez szerény csökkenés ugyan, de azok, akik tojást fogyasztanak, hosszabb távon kisebb eséllyel küzdöttek a későbbiekben magas vérnyomással, mint akik nem fogyasztottak ebből az ételből.
Paradicsom és paradicsomból készült termékek
A paradicsom káliumban és likopinban gazdag, utóbbi jó hatást gyakorol a szív- és érrendszerre, illetve csökkenti a magas vérnyomást. A káliumnak pedig fontos szerepe van abban, hogy a szervezetünkben mennyi folyadék raktározódik, illetve mennyi távozik vizelet útján. Ha túl sok vizet tartunk vissza, az extra nyomást gyakorol az erek falára, és megemelkedik a vérnyomás. Ezért fontos, hogy káliumban gazdag paradicsomot fogyassz.
Joghurt
A joghurt tele van ásványi anyagokkal, káliummal és kalciummal, ezek pedig bizonyítottan jó hatással vannak a vérnyomásra. Egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy a magas vérnyomástól szenvedők körében napi egy adag joghurt fogyasztása már csökkenést idézett elő. Ha pedig napi három adag tejterméket ettek, az 13 százalékkal csökkentette a magas vérnyomás értékét.
Burgonya
A burgonya számos növényi alapú vegyületet tartalmaz, amelyek hasznosak lehetnek a vérnyomás szabályozásában. Egy közepes méretű, héjában sült burgonya 941 milligramm káliumot tartalmaz. Ez a napi szükséglet 20 százaléka, és több kálium van benne, mint egy közepes banánban. Egy 2021-es tanulmány 30, magas vérnyomás kockázatának kitett felnőttnek írt elő négyféle diétát. Akadt közöttük, akinek különböző módon elkészített burgonyát is tartalmazott a menü, 17 napon keresztül. A vizsgálat végén arra a megállapításra jutottak, hogy
ha az egészséges étrend részeként káliumban gazdag burgonyát fogyasztunk, az csökkentheti a vérnyomást.
Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy vérnyomásprobléma esetén mindenképpen fordulj orvoshoz, mivel önmagában az étkezésbe beillesztett, vérnyomáscsökkentő hatású ételek nem pótolhatják a szakszerű orvosi kezelést és – ha szükséges – a gyógyszereket. Ha kíváncsi vagy, hogyan tudod még karbantartani a vérnyomásod, olvasd el ezt a cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés