Óriási baj van, mi lesz a magyar hússal?

GettyImages-1483786377

Fertőző betegség terjed az országban, másfél millió állatot kellett eddig leölni miatta.

Több mint 1,5 millió állatot kellett leölni Magyarország baromfitelepein azóta, hogy 2023 novemberében ismét regisztráltak madárinfluenzás megbetegedést. Hiába létezik már vakcina, itthon nem alkalmazható. 

Ősz közepe óta tombol a magas patogenitású madárinfluenza-járvány hazánkban, a betegség jelenlétét mostanra mintegy 75 baromfitartó telepen igazolták.

Az ország felében terjed a madárinfluenza
Az ország felében terjed a madárinfluenzaRatnakorn Piyasirisorost / Getty Images Hungary

Vadmadarak terjesztik a madárinfluenzát, milliónyi állat veszett oda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a telepek ráadásul nem egymástól fertőződtek meg, vadmadarak terjesztik a betegséget. A kórokozó jelenlétét 10 vármegyében – Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg – azonosították az Agroinform információi szerint.

Legutoljára egy kaposvári, közel 40 000 hízópulykát tartó telepen mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusát. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint eleddig több mint 1,5 millió baromfit kellett elaltatni annak érdekében, hogy gátat vessenek a további fertőzéseknek.

A madárinfluenza ugyanis nemcsak a vadmadarára, de a házi madárállományra is veszélyes. Az elpusztított madarak fele lúd és kacsa, de áldozatul esett a hazai tyúk- és pulykaállomány egy része is. Bár már több országban is elkezdtek kidolgozni oltást a madárinfluenza ellen, Magyarországon még ezek közül egyik fajtát sem engedélyezték. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek