Titokban érkezik ez a tiltott hústermék Magyarországra: lehet, hogy már te is vettél belőle

GettyImages-1222159853
Olvasási idő kb. 2 perc

Az Európai Unió előírásainak és követelményrendszerének nem megfelelő ukrán baromfitermékek a Hollandiában, Szlovákiában és Szlovéniában működő, de ukrán érdekeltségű vágó- és darabolóüzemekben új csomagolást kapnak, majd onnantól uniós termékekként kerülnek piacra.

Az ukrán baromfikészítmény megtévesztő átcsomagolása és címkézése nem az egyetlen kiskapus módszer az olcsó, Ukrajnából származó hús Európai Unióba történő behozatalára.

Így kerül Magyarországra az ukrán baromfihús

Az Európai Bizottság a háború előtt kötött kereskedelmi megállapodásokban évi nagyjából 70 ezer tonna baromfitermék importálását engedélyezte Ukrajnának. 

A szerződések az akkor ismert összes baromfitermékre kiterjedve rögzítették a pontos mennyiségeket. Az ukránok azonban később egyéb kategória alatt, más megnevezéssel új termékkel álltak elő.

Ez is ukrán baromfi, csak kicsit máshogy
Ez is ukrán baromfi, csak kicsit máshogystudioportosabbia / Getty Images Hungary

Batman itt most nem pozitív hős

A „csontos csirkemell szárnydarabokkal” kategóriába eső termékBatman Cut névre keresztelve egyedi vámtarifaszámot (0207 13 70) is kapott, így megszületett egy új készítmény, amely mentesült a korábbi korlátozás alól.

Csontos csirkemell szárnydarabokkal: vágási módja miatt Batmanről kapta a nevét az ukrán baromfiipar új fifikás találmánya
Csontos csirkemell szárnydarabokkal: vágási módja miatt Batmanről kapta a nevét az ukrán baromfiipar új fifikás találmányaSunset Boulevard / Getty Images Hungary

Ebből a kvótán felül további 50 ezer tonna érkezett az EU-ba már 2018-ban. Később az Európai Bizottság százezer tonnára emelte a vámmentesen behozható ukrán baromfitermék-mennyiséget, a háború óta pedig teljesen törölt ezen termékkörre minden vámot és kvótát. Ma így hozzávetőlegesen évi 250–280 ezer tonna baromfihús is származhat Ukrajnából, de a szakemberek a fentiek ismeretében attól tartanak, hogy a valós mennyiség még ezt is jóval meghaladhatja.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek