Igen, mi is sejtjük, hogy melyek azok az italok, legalábbis az egyik csoportjukat egészen biztosan mindenki jól tippeli meg. Ám akad egy pár, amiket talán minden egyes nap fogyasztunk, mégsem gondoltuk eddig, hogy már a tudománynak is van határozott állásfoglalása arról, miért nem kellene innunk ezekből egy kortyot sem.
A magas víztartalmú folyadékok különösen fontosak a szervezet napi funkcióinak fenntartásához, például a méreganyagok kimosásához, a kémiai egyensúly fenntartásához és a szövetek helyreállításához – emelte ki a témában Janice Padilla dietetikus.
Míg egyes italok (például a víz és az édesítetlen tea) segítik a szervezet működését és elősegítik a hosszú távú egészséget, más folyadékok kevésbé valószínű, hogy meghosszabbítják a várható élettartamot. De vajon melyek a legrosszabbak?
1. Gyümölcslé
Sajnos a gyümölcslé ivása nem a legnagyobb segítség, ha az ember hosszú életet szeretne.
Ennek az az oka, hogy a gyümölcslé gyakran nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, ami megemelheti a vércukorszintet. Számos tanulmány összefüggésbe hozza az édesítőszerek túlzott használatát a rövidebb élettel, melyek ronthatják a glükóz- és lipidanyagcserét, a gyulladások szintjét az elhízáson keresztül.
„A legjobb megoldás az, ha egészben fogyasztjuk el a friss gyümölcsöt, hogy megszerezzük a fontos vitaminokat és egyéb tápanyagelőnyöket, például a rostokat” – mondja.
Ha valaki ragaszkodik a gyümölcslevekhez, akkor naponta csak egy adag természetes gyümölcslevet fogyasszon, hozzáadott cukrok nélkül – mondja Jennifer Bruning dietetikus és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője.
„Annak érdekében, hogy a vércukorszint ne emelkedjen gyorsan, igyuk a gyümölcslevet étkezés közben” – fűzte hozzá.
2. Alkohol
Ezt azért mi is sejtettük: az alkohol megnehezíti az egészséges öregedést.
„Az alkohol olyan méreg, amely a test minden sejttípusára hatással van – emeli ki Bruning. – Míg a testünk képes feldolgozni bizonyos alkoholokat és kiüríteni a rendszereinkből, a hosszú távú fogyasztása, különösen nagy mennyiségben, hozzájárulhat a szívbetegségek, a szélütés, a májbetegség, a rák és más krónikus betegségek kialakulásához.”
Ha ez nem lenne elég rossz, „az ivás gyengíti az immunrendszert, és hozzájárulhat a demenciához vagy a kognitív problémákhoz” – tette hozzá Bruning.
A statisztikák pedig megdöbbentőek: a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a munkaképes korú felnőttek körében minden 10. haláleset a túlzott alkoholfogyasztás miatt következik be.
„Ha valaki úgy dönt, hogy iszik, tartsa minimálisan a szintet” – folytatta Bruning, akinél ez maximum napi egy italt jelent.
3. Szénsavas üdítők
A túl sok szénsavas ital kortyolgatása korlátozhatja az élethosszunkat is. A probléma az, hogy legtöbbünk hatalmas mennyiséget iszik belőle.
A szakértők szerint az édesített italok adják a hozzáadott cukrok fő forrását a nyugati étrendben. „A magas hozzáadott cukortartalmú étrendek számos krónikus egészségi állapothoz kapcsolódnak, beleértve a szívbetegséget, a rákot és a 2-es típusú cukorbetegséget” – idézte Bruning.
És a diétás üdítő sem biztos, hogy jobb: egyesek számára az ezekben az italokban lévő mesterséges édesítőszerek gyomor-bélrendszeri problémákat, például puffadást, gázképződést és hasmenést okozhatnak.
4. Édesített tea
A tea flavonoidokat tartalmaz, amelyek erős növényi vegyületek. Antioxidánsként működnek, és védik a sejtműködést. De ezek az egészségügyi előnyök eltörpülhetnek, ha a teánk cukorral és aromákkal van tele. Semmivel sem jobb döntés ez a változat, mint egy adag szénsavas ital.
„Régóta tudjuk, hogy ez a magas cukortartalom hozzájárul a súlygyarapodás és az elhízás előfordulásához – mondja Padilla, hozzátéve: – Ennek az az oka, hogy a túlzott cukorbevitel befolyásolhatja az anyagcserét, és növelheti az étvágyat.”
5. Cukros kávék
Nem is gondoltad, hogy a reggeli italod az életedre törhet, pedig sajnos ez így igaz. Hacsak nem feketén iszod a kávédat, valószínűleg extra üres kalóriákat fogsz felhörpinteni a reggeli csészével.
Egy kis adag tejszín, krémesítő, cukor és szirup havi egy alkalommal nem nagy ügy, ám napi italként hosszú távon hatással lehet az egészségedre. Ne feledd, a túlzott cukorbevitel a krónikus betegségek, köztük a szívbetegség, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatával jár együtt!
„Arról nem is beszélve, hogy nagy mennyiségben a koffein megzavarhatja az alvást, megemelheti a testhőmérsékletet és növeli a gyomorváladékot” – sorolta Padilla, miért érdemes mértékkel és okosan kávézni.
A szakember hozzátette: a helyzetet rontja, hogy egyesek energiaitalokat kevernek alkohollal, ami szinte méreganyag. Ez dupla csapás, ha az egészségünk károsodásáról van szó.
A szakértők azt mondják, nem muszáj örökre lemondanod kedvenceidről, de tartogasd a ritka alkalmakra, mert a mértékletesség kulcsfontosságú. Ez azt jelenti, hogy időnként az ember kényeztetheti magát egy pohár üdítővel vagy koktéllal, amíg többségében vizet iszik, és a legtöbb napon korlátozza a cukros italok és alkohol fogyasztását.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés