Vérből felismerik a rákot: a 6 legelképesztőbb tudományos felfedezés az elmúlt 2 évből

Az elmúlt években sok fontos tudományos felfedezés történt, olyanok is, amelyek nem kapcsolódnak a Covid19-hez. A tudósok új kezeléseket tanulmányoztak és fejlesztettek ki a depressziótól a ritka genetikai betegségekig. A rák vérvizsgálata, a keresztszalag-implantátum és a laboratóriumban előállított anyatej is felkerült a listára. Lássuk a legérdekesebbeket!

A 6 legelképesztőbb, emberi egészséggel kapcsolatos felfedezés 2021-ben címmel írta meg összefoglalóját az Insider, amiben olyan érdekes újdonságok szerepelnek, amik kényelmesebbé teszik életünket, vagy épp egészségünk megőrzésében segítenek. 

2021 újabb nagy év volt a koronavírus-kutatásban, mivel engedélyezték a vakcinákat, és új kezeléseket fejlesztettek ki. A tudományos felfedezések azonban a világjárványon túl az egészségügy más területeire is kiterjedtek. Ebben az évben előrelépéseket tapasztaltunk más kisebb és komolyabb betegségek kezelésében – az úttörőktől az egészen szokatlanokig.

Íme, az elmúlt 2 év hat legfigyelemreméltóbb egészségügyi felfedezése. 

1. Orvosi pszichedelikus szerek

A pszichedelikus gyógyszerek az elmúlt években számos mentális egészségi állapot kezelésében ígéretesnek bizonyultak. 2021-ben két tanulmány erősítette meg a tudatmódosító szerek sikerét terápiával kombinálva.

A poszttraumás stressz-szindrómában szenvedők számára az MDMA partidrog némi enyhülést jelenthet. Egy 3. fázisú klinikai vizsgálatban, amelynek eredményeit a Nature Medicine-ben publikálták, az MDMA-t terápiával együtt kapó betegek 67%-a olyan javulást tapasztalt, hogy két hónappal a kezelés után már nem volt diagnosztizálható a betegsége.

A varázsgombák hatóanyagának, a pszilocibinnek a legnagyobb randomizált, kontrollált vizsgálata úgy találta, hogy a hallucinogén-asszisztált terápia jelentősen csökkentette a kezelésre rezisztens tüneteket.

Egy korábbi tanulmányban, amely a pszilocibint a depresszió kezelésére használta, két pszichedelikus kezelés „legalább olyan jól” működött, mint az escitalopram, a Lexapro néven is ismert antidepresszáns napi adagja.

2. Vérvizsgálat, amely 50 rákfajtát észlel

Ezt a mutatványt már régen ismerjük, de ne ismételd el otthon
Ezt a mutatványt már régen ismerjük, de ne ismételd el otthonRichVintage / Getty Images Hungary

Egy új technológia több mint 50 rákfajta korai jeleit tárhatja fel egyetlen vérvétel alapján.

Az Illumina biotechnológiai óriás által készített Galleri-teszt olyan DNS-fragmenseket keres a vérben, amelyek rák jelenlétét jelezhetik. Ezek a töredékek „nagy pontossággal” mutathatnak a daganat helyére is, így a betegek előnyben részesíthetik a diagnózist és a kezelést.

A már diagnosztizált rákos betegek bevonásával végzett klinikai vizsgálatok során a Galleri-teszt a rákos megbetegedések 51,9%-át azonosította bármely fejlődési szakaszban. A teszt azonban hasznos lehet olyan rákos megbetegedések diagnosztizálására, amelyeket a rendszeres szűréseken nem diagnosztizálnak.

Az orvosok korábban kifejtették, hogy a Galleri-tesztnek és a hasonló diagnosztikának még javítania kell a sikerességi arányokon, de már most valódi változást hozhatnak az egyes betegek számára. A korai diagnózis bizonyítottan javítja a rák kimenetelét, és lehetővé teheti a betegek számára, hogy elkerüljék a kemoterápia fizikai terheit.

3. A progéria kezelése

A progéria egy olyan genetikai betegség, amely világszerte nagyjából 400 gyermeknél okoz idő előtti öregedést. Egészen a közelmúltig nem volt olyan kezelés, amely lassította volna a betegség progresszióját. Általában 13 év után halálos kimenetelű az állapot.

Az Eiger Pharmaceuticals által idén kifejlesztett új gyógyszer, a Zokinvy körülbelül 2,5 évvel meghosszabbíthatja ezt az élettartamot. A Zokinvy az első és egyetlen, az FDA által jóváhagyott kezelés a Hutchinson–Gilford-progéria szindrómára, ami működése során megakadályozza a detektív fehérjék felhalmozódását.

Ezek a hibás fehérjék, az úgynevezett progerinek, általában sejtpusztulást okoznak, és károsítják a szívet és a csontokat. A klinikai vizsgálatok során a Zokinvy átlagosan 2,5 évvel meghosszabbította az élettartamot, és csökkentette vagy késleltette a betegséggel kapcsolatos tünetek megjelenését. Minél korábban adták be a gyógyszert, annál nagyobb előnyöket tapasztalhattak az érintettek.

4. Implantátum az elülső keresztszalag gyógyítására

A Journal of Clinical Orthopedics and Trauma 2016-os jelentése szerint az ACL, vagyis az elülső keresztszalag sérülése a térdsérülések leggyakoribb forrása.

Nagyon kellemetlen: a szakadt ACL helyreállítása több műtétet vagy akár egy teljes rekonstrukciót is magában foglalhat, amely az egészséges ín eltávolítását igényli az átültetéshez, ami hosszabb felépülést jelent.

„A nemrégiben hivatalosan is jóváhagyott új térdimplantátum alapvetően arra ösztönzi az ACL-t, hogy meggyógyuljon”

– fejtette ki sajtóközleményében Martha Murray, a Bostoni Gyermekkórház ortopéd sebésze és a BEAR elnevezésű implantátum megalkotója. 

A szarvasmarha-kollagénből és a páciens egy csepp véréből készült úttörő eszköz áthidalja az ACL szakadt végei közötti rést. Egy minimálisan invazív implantátum beültetési eljárás után gyorsabban és jobb betegelégedettséggel tudja meggyógyítani az ACL-t, mint egy rekonstrukció.

5. Új, gombás fertőzés elleni tabletta

A tudósok a közelmúltban kifejlesztették az első új gombaellenes gyógyszert több mint 20 év után, hogy megakadályozzák a Candida, a hüvelyi élesztőfertőzésekben szerepet játszó gombák növekedését.

A gombás fertőzések vény nélkül kapható kezelései a legtöbb esetben működnek; a makacs esetek azonban néha továbbra is fennállnak. A Brexafemme nevű vadonatúj kezelés eltér a meglévő gombaellenes szerektől. A szer úgy működik, hogy gátolja a védőbevonat kialakulását a gombák körül, így a gombák elpusztulnak. Sajtóközlemény szerint a gyógyszer két hétig a szervezetben marad, hogy megakadályozza a fertőzés visszatérését.

A gyógyszer már két tablettát tartalmazó kiszerelésben is elérhető, amelyet az egészségügyi szolgáltatók írhatnak fel.

6. Az anyatejhez nagyon hasonló tápszer

Két női tudós elsőként állított elő laboratóriumban anyatejet, és ez végre megoldást jelenthet azoknak az anyáknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak szoptatni.

A Biomilq az első sejttenyésztett tej, amely az anyatej tápanyag-összetevőit és komplexitását tartalmazza – jelentették be júniusban. 

Bár a Biomilq táplálkozási szempontból összetettebb lehet, mint a tápszer, az alapítók nem állítják, hogy pontosan lemásolták az anyatejet. Korábban azt nyilatkozták, hogy a Biomilq körülbelül három éven belül elérhető lesz a fogyasztók számára. További kutatások és a szabályozó hatóságok jóváhagyása után azt is remélik, hogy csökkentik az anyatejtermék beszerzési költségeit.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra