A kvercetinről ismert, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben.
Amikor meghallod a „tápanyagok az immunrendszer támogatására” szavakat, valószínűleg automatikusan a C-vitamin jut az eszedbe (vagy talán a D-vitamin és a cink). Az első szó, ami beugrik, feltehetőleg nem a „kvercetin”, pedig ez a kevésbé ismert tápanyag nagyon sokat kínál az immunrendszerednek.
„A D- és C-vitaminnal, valamint a cinkkel együtt a kvercetin egy sokoldalú tápanyag erős antioxidáns tulajdonságokkal, amely nagy hasznunkra lehet immunrendszerünk támogatásában” – mondja Vani Chopra szakértő. A kvercetin megtalálható bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben, és persze hogy már kiegészítő formájában is kapható.
Mi az a kvercetin?
A kvercetin egy sárga növényi pigment, amely az egyik legelterjedtebb étrendi flavonoid. A flavonoidok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és számos egészségügyi előnye közé tarozik az immunrendszer támogatása is, de segítségünkre lehet a „rossz” (LDL) koleszterin káros hatásaival szemben, valamint a szívinfarktus kockázatának csökkentésében is.
„A flavonoidok, sok más egyéb előnyös hatás mellett, megkötik és semlegesítik a testben lévő szabad gyökökként ismert részecskéket, amelyek károsítják a sejtmembránokat”
– kezdte Chopra.
Hogyan támogatja a kvercetin az immunrendszert?
Az antioxidáns tulajdonságai mellett a kvercetin segíthet az immunrendszer erősítésében a cinkkel való különleges kapcsolata révén, amelyre valódi immunerősítő koktélként is tekinthetünk.
„A kvercetin cink-ionoforként működhet, ami azt jelenti, hogy a cinket a sejtekbe szállítja, épp oda, ahol szükséges” – mondja Chopra. „És a cink fontos szerepet játszik az immunrendszer támogatásában, ezért remek, ha akad egy okos segítője. A kettő együtt hatalmas támogatást nyújthat a testnek” – folytatta a szakember.
Hogyan juttasd a szervezetedbe a kvercetint?
Mivel a kvercetint az emberi szervezet nem állítja elő, a napi készlet beszerzéséhez lenyelhető forrásokhoz kell fordulnunk.
Chopra szerint a tápanyag olyan élelmiszerekben található meg, mint a hagyma, bogyók, szőlő, cseresznye, citrusfélék és a brokkoli. Megjegyzi azonban, hogy a kvercetin mennyisége az élelmiszerekben viszonylag alacsony.
A National Institutes of Health egyik cikkében azt is megjegyzi, hogy a tápláló étrend akár 13 milligramm kvercetint is biztosít naponta – erre érdemes törekednünk. A kvercetin és a cink kettős erejének köszönhetően immunrendszered meg fogja hálálni a napi támogatást.
Bár közvetlenül nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, kezelésére, gyógyítására vagy megelőzésére, a kvercetin egy immunrendszertuningra nagyon is bevethető.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés