3 kreatív gyakorlat, amellyel jól indulhat a 2023-as év

GettyImages-1363943829

Megállni és rátekinteni az életünk különböző területeire az év bármely szakában fontos lehet, azonban egy új év kezdetén különösen fontos befelé figyelnünk, összegeznünk az élményeinket és megterveznünk a jövőt. Éppen ezért három olyan kreatív gyakorlatot mutatunk, amelyekkel más szemszögből vághatsz neki az előtted álló egy évnek, és jobban láthatod, mire érdemes fókuszálnod 2023-ban!

Mielőtt belevágnál, ezekre mindenképp szükséged lesz, bármelyik gyakorlatot is válaszd: néhány nyugodt óra, zavartalan környezet, írószerek és papír, végül pedig a legfontosabb: nyitottság, kíváncsiság és őszinteség, elsősorban önmagad felé.

#1 kreatív gyakorlat: Életkerék

A következő gyakorlat segít egészében és részleteiben is rátekinteni az életed különböző területeire. Segít abban, hogy lásd, jelenleg az életed mely részeivel vagy elégedett, valamint melyek azok az életterületek, ahova érdemes összpontosítanod a figyelmedet, energiádat és idődet.

Így láss hozzá:

1. Nyomtasd ki vagy rajzold fel az alább található sablont:

életkerék-01
Grafika:: Grafika:: Grafika:: Grafika:: Grafika:: Grafika:: Sas Eszter Krisztina

2. Nézd meg alaposan az egyes feliratokat, és mélyedj el a gondolataidban.

3. Haladj végig a körön, és minden körcikknél jelöld be, hogy mindent egybevetve mennyire vagy elégedett az életed azon területével! Ha például úgy érzed, hogy alapvetően szeretetteljes viszony köt a családtagjaidhoz, de gyakrabban merülnek fel konfliktusok, mint szeretnéd, megteheted, hogy félig színezed be az adott szeletet; ha például az egészségedre nincs semmi panaszod, akkor besatírozhatod teljesen.

4. Amint végeztél, tekints rá az elkészült életkerékre, és tarts egy kis önvizsgálatot!

 • Összességében milyennek látod az életed?
 • Mennyire vagy elégedett a végeredménnyel?
 • Vannak-e kiemelkedően jól működő területek? És vannak-e olyanok, ahol komolyabb nehézségeid vannak?
 • Mennyiben járulsz hozzá te ahhoz, hogy az adott életterület ott áll, ahol?
 • És a legfontosabb kérdés: mit tehetnél azért, hogy azok a területek, amelyekkel most esetleg nehézségeid vannak, pozitív irányba változzanak?

#2 Levél a jövőből

Akár az előző gyakorlat folytatásaként, de teljesen önállóan is elvégezhető a következő fantáziagyakorlat, amely ahhoz adhat erőt és lendületet, hogy a következő egy évre kitűzött céljaidat képes legyél elérni és közelebb érezni magadhoz.

A levélírás különösen hasznos kreatív gyakorlat, ha a jövőtervezésről van szó
A levélírás különösen hasznos kreatív gyakorlat, ha a jövőtervezésről van szóFreshSplash / Getty Images Hungary

Így láss hozzá:

1. Ha elvégezted az előző gyakorlatot, akkor az ott megjelölt életterületek mentén gondold végig, miket szeretnél elérni, miken szeretnél változtatni a következő egy évben.

2. Használhatod a következő kategóriákat is, vagy bátran határozz meg sajátokat is, amelyek jobban passzolnak a te életedhez: kapcsolatok; karrier; egészség; család; szabadidő; mentális egészség; egyéb.

3. Ha ezzel megvagy, válassz ki egy vagy több területet (vagy akár az összeset), és írj magadnak egy levelet a jövőből, úgy, mintha minden célodat sikerült volna megvalósítanod!

4. A képzeletedben repülj előre az időben 2023 végéhez, és engedd bele magad abba az érzésbe, hogy minden úgy alakult az életedben, ahogyan megálmodtad!

5. Fogalmazz egyes szám első személyben, mintha egy beszámolót írnál arról, mi is történt veled az év során!

6. Azt is bátran belefogalmazhatod, hogy hogyan, milyen lépések vezettek idáig, milyen érzések merültek fel benned, milyen akadályokat győztél le.

7. A levél megírása után pedig érdemes reflektálnod is a gyakorlat közbeni és azt követő élményeidre, megéléseidre!

 • Melyek azok a célok jelenleg az életedben, amelyeknek a megvalósulása kifejezetten fontos számodra 2023-ban?
 • Milyen érzéseket váltott ki belőled az írás, és az, hogy belehelyezkedtél ebbe az elképzelt helyzetbe?
 • Melyek azok az erőforrásaid, amelyek segíthetnek megvalósítani a céljaidat, és elérni, hogy olyan éved legyen, amilyet szeretnél?
 • Milyen akadályok állhatnak a céljaid elérésének útjába, és ezeken hogyan tudnál felülkerekedni?

#3 2023 képekben

Ha már kreatív gyakorlatokat ígértünk a címben, nem maradhat ki a felsorolásból egy kifejezetten művészetterápiás elemeken alapuló gyakorlat sem. Ez pedig nem más, mint a montázskészítés. Mindannyiunkban kavaroghatnak olykor olyan érzések, gondolatok, elképzelések, amelyekre nem feltétlenül vannak szavaink, nehezen tudjuk őket kifejezni a verbalitás szintjén. Ilyenkor érdemes segítségül hívni másfajta kifejezőeszközöket. A legkézenfekvőbb képeket használni, lehetnek ezek internetről letöltött képek, saját fotók vagy újságokban szereplő képek, feliratok.

A montázskészítés lényege, hogy a megszokott racionalitás helyett egészen más területeit mozgathatjuk meg az agyunknak
A montázskészítés lényege, hogy a megszokott racionalitás helyett egészen más területeit mozgathatjuk meg az agyunknakpetrenkod / Getty Images Hungary

Így láss hozzá:

1. Ha a korábbi gyakorlatok során már átgondoltad, mit vársz az idei évtől, akkor azok mentén; ha pedig még nem tetted, akkor gondold most végig és összegezd a meghatározó céljaidat, fókuszaidat.

2. Ha megvagy, vegyél elő papírt (lehetőleg A3 méretben), ragasztót, ollót, kinyomtatott képeket vagy újságokat, amelyekből válogathatsz. Ha szívesen alkotnál valamit saját kezűleg is, akkor bátran vegyél elő filceket, tollakat és ceruzákat is, és rajzolj, színezz!

3. Válogass a képekből, fotókból, és készíts egy montázst az előtted álló évről! Alkoss a papírra egy olyan évet, amelyet szeretnél magadnak!

4. Ne tervezd túl a folyamatot, hagyd, hogy a képek és az alkotás vigyen magával. Pont ettől lehet kifejezetten hatásos ez a technika, hogy kicsit kiszabadulhatsz a racionalitás kötelékéből.

5. Miután elkészültél, reflektálj az alkotásodra és az előtted álló évre is!

 • Adj címet az alkotásnak, és ezzel a 2023-as évednek!
 • Melyek azok a mozzanatok, amelyek leginkább kiemelkednek a montázsodból?
 • Mennyire ment könnyen a megvalósítás? Volt-e bármi nehézséged?
 • Milyen érzés rátekinteni az alkotásodra?
 • Mennyire vagy vele elégedett? Változtatnál-e bármit?

Jó alkotást és minőségi, önmagaddal töltött időt kívánunk!

Te melyik gyakorlatot próbálnád ki szívesen?

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra