Ezt az ételt edd, ha nem múlik a köhögésed: segíteni fog

GettyImages-483105305

Az őszi, téli betegségek gyakori, roppant bosszantó velejárója a köhögés, ami sokszor hosszú napokon át nehezíti meg az ember és a környezete életét is. Te tudtad, hogy léteznek alapanyagok, amelyek segíthetnek a bosszantó és minimum kellemetlen állapoton?

A köhögés kimerítő, ráadásul az éjszakai pihenést is megnehezítheti. Az egyik legegyszerűbb módszer, amivel fel lehet venni ellene a harcot, az a gyógyteák kortyolgatása az otthon melegében, esetleg a méz, ami szintén segíthet. A bőséges folyadékfogyasztás a száraz és a hurutos köhögés kezelésének is kulcsfontosságú eleme, ezért a vizet, a leveseket és a teákat mind érdemes bevetni ilyenkor.

Mit együnk, ha köhögünk?

A köhögés bosszantó lehet, de akár tetszik, akár nem, a tested így próbál megvédeni téged. Ha valaki köhög, az utolsó dolog, amire gondol, az az étkezés, pedig vannak bizonyos típusú köhögéscsillapító ételek, amelyek enyhíthetik a tüneteket.

Természetesen, amíg aktívan köhögünk, célszerű távol tartani magunkat a szilárd ételtől, amíg a helyzet megnyugszik; de a köhögések közötti időszakban kipróbálhatod a citrusféléket, bogyókat, mézet, fűszeres ételeket és a csirkelevest.

A C-vitamin segít?

Ha megkérsz valakit, hogy sorolja fel a legjobb ételeket a megfázás kezelésére, minden, ami C-vitaminban gazdag (például a narancs és a narancslé), kétségtelenül felkerül a listára. De meglepődhetsz, ha rájössz, hogy a C-vitamin nem úgy működik, ahogy gondolnád.

Míg a C-vitamin rendszeres szedése körülbelül egy nappal csökkentheti a megfázás és a köhögés súlyosságát és hosszát, a Harvard Health rámutatott, hogy ha már beteg vagy, sajnos nem sokat segít. Más szóval, ha proaktív és egészséges állapotban valaki extra C-vitamint szed, az segíthet, ám ha megbetegszik, ez nem hatékony módja a megfázás vagy köhögés kezelésének.

És bár a C-vitamin nem sokat segít, ha már beteg vagy, bizonyos gyümölcsök még mindig hasznosak lehetnek száraz köhögés esetén. A citrusfélék vékony fehér rétegében antioxidáns vegyületek – flavonoidok – találhatók, amelyek segíthetnek gyorsabban felépülni a betegségből. Egyes gyulladáscsökkentő, vírusellenes és immunerősítő gyümölcsök, mint például a bogyók, nem csillapíthatják a köhögést, de megadhatják azt, amire szükséged van, hogy a megfázást jó messzire zavard.

Fűszeres ételekkel köhögés ellen?

Meglepő, de a fűszeres ételek is segíthetnek. A különféle formákban (jalapenó, pirospaprika-pehely, csilipor, Cayenne-paprika) használt csilipaprika kapszaicin nevű hatóanyagot tartalmaz, amely jellegzetes fűszerességét adja. A fűszeres ételek segíthetnek kiüríteni az orrmelléküregeket, és elősegíthetik a köhögést kiváltó nyálkát.

Ez az infó még jól jöhet, ha köhögésről van szó
Ez az infó még jól jöhet, ha köhögésről van szóAleksandar Jankovic / Getty Images Hungary

Egy kisebb tanulmány nyomán kiderült, segíthet-e csökkenteni a köhögés tüneteit. A kutatók azt találták, hogy a kapszaicin valóban segített deszenzitizálni azokat az idegeket, amelyek köhögést jeleznek az agyban, ami végül valóban enyhítette a tüneteket, és segített mérsékelni a köhögést.

Néhány dolgot azonban meg kell jegyezni. Az első az, hogy a csökkent érzékenység rövid életű volt – csak néhány óráig tartott a kapszaicinexpozíció után, így a tartós hatás eléréséhez folytatni kell a fogyasztását. A másik dolog az, hogy ez a tanulmány tiszta kapszaicinport használt, így nehéz megmondani, hogy ugyanazt a hatást érnénk-e el fűszeres ételek fogyasztása vagy Cayenne-bors használata mellett.  

Egy kanál méz

Biztosan jól jár, aki mézért nyúl, amely az egyik legrégebbi (és legolcsóbb) házi gyógymód az éjszakai száraz köhögés ellen. A mézet nyugtatóként vagy sűrű folyadékként ismerjük, amely bevonja a torkot és segít enyhíteni az irritációt.

A magas cukortartalmú alapanyag több nyáltermelést vált ki, illetve megnöveli a lenyelés számát. Ez a köhögést kiváltó receptorokat is bevonja, és csökkentheti a köhögés gyakoriságát és intenzitását.

Egy 2013 márciusában közzétett tanulmány olyan gyermekeken tesztelte a mézet, akiknél több mint hét napig éjszakai köhögés jelentkezett. A vizsgálat során a kutatók 1,5 teáskanál mézet adtak gyermekeiknek 30 perccel lefekvés előtt, míg a többiek placebót kaptak szüleiktől. 

Ételekkel is javíthatsz a helyzeten
Ételekkel is javíthatsz a helyzetenOlga Ryazantseva / Getty Images Hungary

A mézet szedő gyerekek jelentős javulást tapasztaltak a placebocsoporthoz képest. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a méz további előnye, hogy a természetes finomság nem jár a vény nélkül kapható, köhögés és megfázás elleni gyógyszerek mellékhatásával.

Köhögés gyermekeknél

Két dolgot kell szem előtt tartani. Az első: soha ne adj mézet 1 évesnél fiatalabb gyermeknek! A méz spórákat tartalmazhat, amelyek lenyelés után méreganyagokat bocsáthatnak ki a szervezetbe. Mivel a csecsemőknek még nincs teljesen kifejlett immunrendszerük, nem tudják hatékonyan leküzdeni ezt a méreganyagot, ami így súlyos betegségeket okozhat. Mindazonáltal 1 évesnél idősebb gyermekeknek és felnőtteknek szabad mézet adni, mivel az immunrendszer fejlett és a botulizmus kockázata alacsony.

A másik dolog, amit figyelembe kell venni, hogy amikor egy gyermek köhög, az általában egy védőmechanizmus a testében zajló dolgok ellen. Az Egészségügyi Világszervezet azt tanácsolja a szülőknek és az egészségügyi dolgozóknak, hogy a kellemetlen tünetek (például a torokkaparás) enyhítésére összpontosítsanak, ahelyett, hogy gyógyszerekkel próbálják elnyomni a köhögést.

Mi a helyzet a húslevessel?

Természetesen butaság lenne a köhögés elleni legjobb ételről beszélni anélkül, hogy kihagynánk a megfázás és torokfájás talán leghíresebb ellenszerét: a csirkehúslevest. Lehet, hogy úgy gondolsz rá, mint egy kényelmes fogásra, pedig nemcsak finom, de valódi előnyökkel is jár, ha köhögéskor ezt kortyolgatod.

A húsleves folyadékot, elektrolitokat és aminosavakat biztosít, amelyek segítenek megőrizni a hidratáltságot, de nem csak erről van szó. A húsalapú levesek megnyugtatják a nyálkahártyát a mellkasban és a tüdőben, és leküzdik a gyulladást a torokban – ez máris két dolog, ami segíthet a köhögés enyhítésében.

A csirkének is megvannak a maga előnyei. A csirkehús egy cisztein nevű aminosavat tartalmaz, amely elősegíti a nyálka kilökődését. A kevesebb nyálka pedig kevesebb köhögési rohamot jelent, mivel a köhögés gyakran a mellkasban vagy a tüdőben megragadt nyálka eltávolításának módja a testünkben.

A csirkének emellett magas a soványfehérje-tartalma, ami segíthet a nyomott állapotban a szükséges pluszenergiával ellátni minket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek