Átszoknál koffeinmentes kávéra? Ezeket a vegyszereket iszod meg vele

GettyImages-1351342714 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Az ember azt gondolná, hogy a kávé – akárcsak a tea – nem tud túlságosan veszélyes reakciót kiváltani, hiszen rengeteg ember issza reggelente, és a mellékhatásairól is viszonylag keveset hallani. De mi a helyzet a koffeinmentes változattal? Valóban lehet veszélyes?

A reggeli kedvencünkben lévő koffein egy élénkítő anyag, ami kismértékben fokozhatja a szív és a vese működését, ezért ha valaki érzékeny rá, általában idegességre, ingerlékenységre panaszkodik, de azt is hallottuk már, hogy egyes esetekben már kis mennyiségű koffein fogyasztása is hasi görcsöket, fájdalmat válthat ki, ezért az erre érzékeny embereknek mellőzniük kell a kávé, a tea és a koffeintartalmú gyógyszerek fogyasztását.

A szakértők most a koffeinmentes kávét és annak hatásait vették górcső alá, és végre kiderült, mennyire kell aggódnunk a hatóanyag nélküli változat egészségünkre gyakorolt hatása miatt. 

A koffeinmentes kávé tényleg káros az egészségre?

A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében hasonló a hagyományos kávéhoz, ám nagyon kevés koffeint tartalmaz. Egyelőre nincs arra utaló bizonyíték, hogy a koffeinmentes verzió fogyasztása káros egészségre, és még a hagyományos kávé egészségügyi előnyeiből is kaphatunk egy keveset, ha rendszeresen iszunk belőle.

Koffeinmentes vs. normál kávé

A koffein eltávolítása érdekében a gyártók a pörköletlen kávébabot víz és egyéb vegyszerek kombinációjával áztatják vagy párolják. Ezek mind belekerülhetnek a délutáni lattédba:

  • aktív szén
  • szuperkritikus szén-dioxid
  • metilén-klorid
  • etil-acetát

A gyártók mindezeken túl vizet is használnak, mert a koffein vízben oldódó anyag. A víz önmagában történő használata azonban eltávolíthat más vegyületeket, például fehérjéket és cukrot a kávébabból. A további vegyszerek használata felgyorsítja a koffeinmentesítési folyamatot, ami minimálisra csökkenti a nem koffeinvegyületek elvesztését, és segít megőrizni a kávé jellegzetes ízét. Tehát vegyszereket használnak, ennyi biztos. De vajon mennyire ártalmas mennyiségben?

A koffeinmentesség tényleg káros lehet az egészségre?

Egy 2017-es tanulmány áttekintette a kávéfogyasztással kapcsolatos megfigyeléses kutatások 201 metaanalízisét. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a koffeinmentes kávénak nincs káros egészségügyi hatása.

A metilén-klorid használata a koffeinmentesítési folyamatban azért némi aggodalmat keltett a kávérajongó közösség tagjaiban, valamint egyes fogyasztókban is. 

Hogy miért?

Mert sajnos még a kis mennyiségű metilén-klorid belélegzése is – körülbelül 200 ppm a levegőben – átmenetileg lelassíthatja a központi idegrendszert, és befolyásolhatja az ember figyelmét és a szem-kéz koordinációt.

Az enyhe expozíció olyan tüneteket is okozhat, mint például:

  • fejfájás
  • álmosság
  • ingerlékenység
  • köhögés vagy zihálás

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) ugyanakkor jóváhagyta a metilén-klorid használatát a koffein extrakciós folyamatában, de csak akkor, ha a végtermék legfeljebb 10 ppm, azaz 0,001% maradék metilén-kloridot tartalmaz.

Mennyi koffeint tartalmaz a koffeinmentes kávé?

A neve ellenére a koffeinmentes kávé tartalmaz némi koffeint.

GettyImages-517975498
Remek, ha szereted az ízét, de érzékeny vagy a koffeinre filadendron / Getty Images Hungary

A koffeintartalom márkánként változhat, és bár a koffeinmentes kávé nem 100%-ban koffeinmentes, lényegesen kevesebb van benne, mint a hagyományos kávéban. Sőt, még a zöld és fekete teák is több koffeint tartalmaznak, mint a koffeinmentes kávé. Egy csésze koffeinmentes kávéval nagyjából 2 milligramm koffeint viszel be a szervezetedbe.

A koffeinmentes kávé egészségügyi előnyei

Egyre több tudományos kutatás utal arra, hogy a kávé számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek úgy általában is jótékony hatással vannak az emberi egészségre, és amelyek csökkenthetik bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázatát. 

A kutatások nagy része azonban a hagyományos kávé egészségügyi előnyeit vizsgálta, kevés tanulmány foglalkozott kifejezetten a koffeinmentes kávéval. Tehát nem világos, hogy a rendszeres kávé egészségügyi előnyei kiterjednek-e a koffeinmentesre is, egyelőre csak valószínűsíthetjük mindezt.

Más kutatások összefüggést találtak a koffeinmentes kávé fogyasztás és a szív- és érrendszeri eredetű halálozások kisebb száma között. A kutatók a legnagyobb kockázatcsökkenést azoknál tapasztalták, akik napi két-négy csészével ittak belőle.

Azok számára, akik csökkenteni szeretnék a koffeinbevitelüket, a koffeinmentes kávé legfőbb előnye a jóval alacsonyabb koffeintartalom.

GettyImages-1193732263
Úgy tűnik, a koffeinmentes nem veszélyes, sőt guvendemir / Getty Images Hungary

Akkor is jó ötlet, ha szereted az ízét, de érzékeny vagy a koffeinre, mert abból túl sok néhány embernél kellemetlen mellékhatásokat okozhat, amik ezek mind lehetnek:

  • alvási problémák
  • fejfájás
  • hányinger
  • idegesség
  • fokozott pulzusszám
  • gyomorrontás
  • szorongás
  • diszfória vagy boldogtalanság érzése

Egyes gyógyszerek, például bizonyos antibiotikumok és antidepresszánsok szintén kölcsönhatásba léphetnek a koffeinnel, ezért az orvos vagy gyógyszerész javasolhatja a koffein korlátozását vagy elkerülését e gyógyszerek szedése közben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek